Social

Metoda “Procurorul” Falşii procurori DIICOT au ajuns în arestul poliţiei vrâncene

Ziarul de Vrancea
9 apr 2015 3031 vizualizări
Două persoane încarcerate şi alte şase în libertate se recomandau a fi procurori DIICOT şi solicitau date ale cardurilor bancare de la persoane cu funcţii publice u cazul a fost instrumentat de anchetatorii vrânceni, după ce mai mulţi primari din judeţ au primit telefoane de la falşii procurori de la Constanţa

Poliţiştii de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Vrancea şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T) au destructurat o grupare infracţională care ar fi obţinut bani şi date referitoare la mijloace electronice de plată de la persoane din întreaga ţară. Printre cei înşelaţi se numără şi primarul Romeo Vulpe, edilul de la Tănăsoaia care, în luna martie, în urma unui telefon de la un pretins procuror DIICOT, a rămas fără suma de 7.000 lei. Aceleaşi persoane au sunat mai mulţi primari din judeţ, cu care au avut aceeaşi abordare, pretinzând că ar efectua verificări într-un dosar cu fraude cu carduri  bancare şi au solicitat date care le-au permis să acceseze conturile acestora.  Miercuri, poliţiştii au efectuat opt percheziţii, dintre care şase la locuinţe din judeţul Constanţa, pentru destructurarea unei grupări infracţionale organizate, specializată în înşelăciuni prin telefon. La activităţi au participat poliţişti de la structurile de combatere a criminalităţii organizate din Galaţi şi Constanta, precum şi de la IPJ Constanţa, sprijiniţi de jandarmi.

Ce spun procurorii DIICOT

„Din cercetări a reieşit că 6 bărbaţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, dintre care 3 aflaţi în penitenciar, ar fi constituit un grup infracţional organizat, pentru a comite înşelăciuni prin telefon. Cei în cauză ar fi contactat telefonic reprezentanţi ai unor instituţii din mai multe judeţe, obţinând de la aceştia fie transferuri de bani, fie date referitoare la mijloace electronice de plată, pe care ulterior le-ar fi utilizat la cumpărături on line sau coduri de încărcare a cartelelor telefonice prepay. Pentru a induce în eroare victimele, cei în cauză şi-ar fi atribuit calităţi oficiale. Prejudiciul cauzat în perioada  martie-aprilie a.c., prin acest mod de operare, este de peste 50.000 de lei. S-a reţinut că, persoane de  sex masculin aflate încarcerate în penitenciar, au apelat telefonic primari ai unor localităţi din diferite judeţele ale ţării, prezentându-se, în mod fals, ca fiind procurori DIICOT din judeţul unde se află localitatea respectivă.  Sub pretextul unor cercetări efectuate cu privire la fraude, inculpaţii  le-au solicitat acestora date referitoare la toate cardurile de credit sau debit personale şi ale membrilor familiei pe care ulterior le-au utilizat pentru a iniţia comenzi online pe site-uri de comerţ electronic din România. Totodată, inculpatii au solicitat ca bunurile achiziţionate să fie trimise unor complici aflaţi în diferite localităţi de pe raza  judeţului Constanţa”, se arată într-un comunicat al procurorilor DIICOT. Florin Sebastian Pătru, Leonte Chiriac, Marius Nicolae, Paul Nicolae (n.r.- cei doi fiind tată şi fiu), Ştefan Dragoş Iordache şi AnaMaria Ruxandra Zăgureanu sunt cele şase persoane reţinute preventiv şi pentru care, ieri, instanţa a încuviinţat arestarea preventivă pentru 30 de zile. În cursul audierilor, persoanele reţinute şi-au recunoscut faptele de care sunt acuzate. Acestea sunt cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, fraudă informatică, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi uzurpare de calităţi oficiale. Femeia de 25 de ani arestată ieri este prietena unuia dintre deţinuţii din penitenciar care efectua apelurile telefonice şi avea rolul de a „centraliza” sumele de bani încasate în urma înşelăciunilor. 

Escrocii au „operat” şi la terminale paypoint

Metoda “Procurorul” a fost folosită şi pentru a înşela lucrători ai unor puncte paypoint, unde se pot efectua diferite tranzacţii financiare. “Inculpaţii au apelat telefonic şi administratori ai unor societăţi comerciale care deţin terminale paypoint şi, inducând-i în eroare în acelaşi mod, şi anume că se efectuează cercetări într-un dosar penal, le-au solicitat să se prezinte de urgenţă la sediul Parchetului din localitate. Ulterior, inculpaţii au contactat angajaţii aceloraşi societăţi comerciale  şi, sub pretextul unor verificări tehnice cu privire la terminalul paypoint respectiv, le-au solicitat să opereze tranzacţii, în scopul obţinerii unor coduri de reîncărcare prepay. Ulterior, codurile de reîncărcare au fost furnizate altor membri ai grupării, pentru a fi valorificate”, se mai arată în comunicatul DIICOT. În perioada  martie-aprilie 2015, prin acest mod de operare, a fost creat un prejudiciu de peste 50.000 lei. Surse apropiate anchetatorilor susţin însă că suma ar putea fi mult mai mare, iar cercetările continuă. (Gabriel SAVA, Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
anonim, acum 3522 zile, 8 ore, 41 minute, 29 secunde
procurorul simona rusu a fost barbat modificat estetic barba scoasa cu laser se dadea de la b.c.c.o cand de fapt era de la m.a.i , are ceva impotriva lifturilor din 2010 procurorul , pedofilie , e citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.