Social

VIDEO!!! Tuberculoza, o problemă de sănătate: 257 de vrânceni s-au tratat de această boală!

Raluca Manolache
24 mar 2015 2016 vizualizări
257 de persoane din Vrancea s-au tratat de tuberculoză anul trecut u dată fiind gravitatea bolii, tratamentul este gratuit pe toată perioada de recuperare u Spitalul Judeţean din Focşani dispune de un aparat pentru depistarea mult mai rapidă a cazurilor noi de îmbolnăvire

„Atinge ţinta de 3 milioane. Găseşte. Tratează. Vindecă toate cazurile de tuberculoză”. Acesta este mesajul pe care l-au transmis ieri autorităţile din sănătate care s-au întâlnit la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea pentru a marca ziua de 24 martie, când se serbează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei. Ziua mondială a tuberculozei are rolul de a ridica gradul de conştientizare asupra acestei maladii epidemice grave, care cauzează câteva milioane de decese anual. Medicii pneumologi din spitale, care au grijă de sănătatea persoanelor diagnosticate cu această afecţiune, au discutat despre această boală infecto-contagioasă gravă, dar care se poate vindeca 100% dacă pacientul se ţine de tratament. Trebuie ştiut că tratamentul este de lungă durată şi se face sub supraveghere medicală. Ieri, autorităţile sanitare au prezentat şi o situaţie cu evoluţia bolii în judeţ. TBC-ul a afectat anul trecut 257de persoane. Din acestea, 212 au reprezentat cazuri noi şi 45 recidive. Au fost cinci copii care a trebuit să se trateze de această boală. De asemenea, medicii atrag atenţia că cei mai afectaţi de această boală sunt tinerii de până în 45 ani, pentru că cei mai mulţi dintre aceştia ignoră simptomele acestei afecţiuni. De asemenea, şi bătrânii care au trecut de 65 ani sunt expuşi îmbolnăvirilor prin tuberculoză. „Şi noi ne situăm la acelaşi trend pe care îl are România, de scădere a incidenţei tuberculozei. Ne situăm sub media pe ţară de 70% la suta de mii de locuitori”, a menţionat dr. Vasile Ursescu, coordonatorul programului de TBC la nivel de judeţ. Medicii mai atrag atenţia că întreruperea tratamentului poate agrava starea pacientului care poate dezvolta o rezistenţă la medicamente. Dacă în cazul unui pacient diagnosticat cu TBC tratamentul durează şase luni, în cazul unui bolnav cu tuberculoză multridrog rezistentă tratamentul are o durată de aproape doi ani. Anul trecut, opt bolnavi se aflau în evidenţele doctorilor cu  tuberculoză multridrog rezistentă.
 

Depistare mai rapidă a TBC-ului
 

Tratamentul pentru tuberculoză este gratuit pe toată perioada de recuperare atât pentru asiguraţi, cât şi pentru neasiguraţi. Nu se recomandă întreruperea acestuia înainte de termen, pentru că boala poate să evolueze şi să recidiveze iar pacientul riscă să dobândească rezistenţă. Medicii au făcut şi o situaţie cu privire la banii alocaţi pentru aceşti bolnavi. Bugetul alocat iniţial a fost de 486 mii lei, iar oficialii sanitari de la Bucureşti au făcut suplimentări de 406 mii lei. „Finanţarea acestui program, de ceva vreme, este bună. Cu aceste resurse financiare ne-am putut permite să avem medicaţie, să susţinem prevenţia, să implementăm celelalte programe de control, să susţinem terapeutica acestor bolnavi în secţia de pneumologie de la Spitalul Judeţean”, a precizat dr. Vasile Ursescu.
 

S-au făcut şi investiţii

 Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani are un aparat modern pentru depistarea mai rapidă a tuberculozei. Sistemul automat de detecţie microbiană a fost primit de spital în baza unui contract de comodat, încheiat cu o firmă din Bucureşti. Contractul a fost încheiat în cadrul programului naţional de TBC. “Am achiziţionat un aparat nou pentru detecţia microbacteriilor şi testarea sensibilităţii la antituberculoase. Este un aparat cu care timpul de detecţie a complexului mycobacterium tuberculosis şi efectuarea antibiogramelor este mult scurtat”, a explicat dr. Anamaria Belmega, de la Spitalul Focşani. Tot în secţia de TBC a ajuns şi un aparat de radiologie cu post grafie. Acesta a fost cumpărat de spital şi în următoarea perioadă acesta va fi pus în funcţiune pentru că se mai aşteaptă unele avize.

Care sunt simptomele tuberculozei?

Simptomele acestei afecţiuni sunt:
 - tuse cu o durată mai mare de trei săptămâni;
 - eliminare de sânge sau spută prin tuse;
 - transpiraţie noaptea;
 - febră, frisoane;
 - pierdere în greutate;
 - pierderea poftei de mâncare;
senzaţie de slăbiciune sau oboseală. Dacă aveţi oricare din simptomele care indică tuberculoza, consultaţi imediat un medic! (Raluca MANOLACHE)

Get your own valid XHTML YouTube embed code

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.