Social

Ţuica de pe marginea drumului, mai multe metale grele decât prună

Iulia Crețu
23 mar 2015 3290 vizualizări
Alcoolul vândut pe marginea drumului în Vrancea, în special la E85, prezintă un pericol pentru sănătatea consumatorilor, după cum atrage atenţia Asociaţia Vinrom, care a dus probe de ţuică la analize de laborator

Alcoolul vândut pe marginea drumului la noi în judeţ pune sănătatea consumatorilor în pericol. Este concluzia la care a ajuns Asociaţia Producătorilor de Băuturi alcoolice Vinrom, după ce a dat spre analiza unor laboratoare autorizate mai multe probe de ţuică, pe care a cumpărat-o din mai multe localităţi din judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Vrancea. Rezultatele au arătat prezenţa peste limita admisă reglementată a unor metale grele, aldehide, alcooli superiori şi furfurol, care sunt deosebit de toxice şi încadrate drept substanţe cancerigene. “Asociaţia Vinrom trage un semnal de alarmă privind acest fenomen ce este total scăpat de sub control la scară naţională, prin care băuturile vândute pe marginea drumului, în pieţe şi în târguri şi pe internet, nefiind supuse controlului sanitar şi vândute de persoane neautorizate produc efecte devastatoare pentru starea de sănătate a populaţiei şi facem public un apel la autorităţile competente să ia măsuri în vederea stopării acestui flagel”, după cum spune Tudorel Baltă, preşedintele Vinrom. “Rezultatele analizelor sunt alarmante şi confirmă pericolul pe care băuturile vândute pe marginea drumului îl constituie pentru sănătate, astfel: Fizico — Chimic: —2 produse au prezentat o concentraţie de Plumb la limita maximă reglementată de Ministerul Sănătăţii; —8 produse au prezentat o concentraţie depăşită de Cupru decât cea reglementată de Ministerul Sănătăţii, astfel: un produs cu concentraţia de 5 ori mai mare, 4 produse cu concentraţia de 4 ori mai mare, 2 produse cu depăşire de 3 ori, iar un produs cu depăşire de 2 ori; —5 produse au prezentat Alcooli superiori, Aldehide şi Furfural peste nivelul admis reglementat; aceşti compuşi sunt nocivi în concentraţie crescută — concluzia laboratorului în aceste cazuri fiind «produse cu deficienţe majore de distilare»”, după cum mai transmit cei de la Vinrom. De altfel, în acest context, deputaţii de la Comisiile Juridică şi de Agricultură din Camera Deputaţilor caută să aducă o modificare în lege cu privire la alcoolul dăunător sănătăţii, tocmai pentru a încerca să stopeze acest fenomen al ţuicii şi vinurilor contrafăcute. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
rachiun , acum 3319 zile, 6 ore, 28 minute, 49 secunde
sugeti mielul
focsanean, acum 3319 zile, 6 ore, 31 minute, 28 secunde
mai nocive sunt bauturile tale, BALTA !!!!!!nu le mai poti vinde ...pentru ca sunt proaste si scumpe.....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.