Mistreţul cu trichineloză a fost identificat
După cazul persoanelor infectate cu trichineloză după ce au consumat carne de porc mistreţ, reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (DSVSA) Vrancea au demarat verificări. Acestea au stabilit că, la agentul economic care a comercializat carnea exista un porc mistreţ care a ieşit pozitiv la testul de trichină. “Au fost verificate trei animale existente la agentul economic care le-a comercializat. Două dintre teste au fost negative, iar unul dintre ele a fost pozitiv, drept pentru care s-a dispus incinerarea lotului infectat”, ne-a precizat medicul Necula Botezatu, directorul DSVSA Vrancea. Medicii veterinari nu au putut stabili însă dacă restul de carne, circa 8 kg, din cea consumată, este una şi aceeaşi carne cu cea cumpărată de la agentul economic din Focşani. Din informaţiile obţinute pe surse, se pare că ar fi vorba despre Asociaţia Judeţeană a Vînătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) din Vrancea, care deţine mai multe fonduri de vânătoare de unde a şi fost recoltat vânatul. Totul s-a întâmplat după ce, aproape 50 de persoane, prieteni, rude, au consumat mai multe preparate făcute din vânat de mistreţ, pastramă, cârnaţi şi sarmale. Deşi carnea de mistreţ, cumpărată încă din luna ianuarie, fusese testată de trichineloză, membrii familiei ce au cumpărat-o abia acum au început să se simtă rău, iar în urma testelor făcute s-au confirmat şi primele cazuri de trichineloză. Conform procedurii, a fost sesizată Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea şi DSVSA Vrancea. Trichineloza sau trichinoza este o boala parazitară contractată de om prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic care conţine larvele infestante a unui nematod vivipar din genul Trichinella. (G. SAVA)