Social

Şobolanii sunt periculoşi: vrânceni diagnosticaţi cu boala Hantaan

Raluca Manolache
11 mar 2015 3125 vizualizări
Stârpirea şobolanilor trebuie realizată de urgenţă întrucât aceştia transmit mai multe afecţiuni grave precum pesta, trichineloza, leptospiroza sau virusul Hantaan, care face parte din aceeaşi familie cu Ebola u DSP asigură îndrumare tehnică astfel încât să se obţină eficienţă maximă cu minimun de toxicitate şi de poluare a mediului

Virusul ucigaş, din aceeaşi familie cu Ebola, denumit Hantaan, îşi face simţită prezenţa în Vrancea. Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea au făcut o analiză cu privire la bolile transmisibile care au evoluat la nivelul judeţului anul trecut, iar rezultatele sunt îngrijorătoare. În urma analizei s-a constatat că “se înregistrează creşteri ale incidenţei cazurilor pentru dizenterie, botulism, leptospiroză, infecţii pneumococice (meningite ), meningită TBC, trichineloză, gripă, viroze respiratorii, pneumonii, varicelă, infecţia rubeolică congenitală, febra butonoasă şi febra hemoragică cu hantavirus. "Se constată scăderea incidenţei la toate formele de hepatită virală acută, menigite (cu excepţia meningitei TBC  a cărei incidenţă creşte deşi incidenţa tuberculozei scade), boala diareică şi salmoneloza, TIA, giardia. Un fenomen de asemenea îngrijorător îl reprezintă apariţia cazurilor de febră hemoragică determinată de hantavirus, boli severe care sunt favorizate de existenţa rozătoarelor”, se arată în analiza Direcţiei de Sănătate Publică.


De la şobolan la om

Astfel, două persoane din comunele Vrâncioaia şi Fitioneşti au ajuns anul trecut pe mâna medicilor de la secţia de contagioase după ce au fost infectate cu acest virus care se ia din mediile frecventate de rozătoare. Medicii atrag atenţia că febra hemoragică cu sindrom renal determinată de hantavirusuri debutează brusc şi este caracterizată prin febră, dureri lombare, greţuri, dureri musculare şi frisoane şi se ajunge până la isuficienţă renală acută. În această situaţie, stârpirea şobolanilor trebuie realizată de urgenţă. În ultima perioadă, focşănenii au reclamat prezenţa rozătoarelor şi în municipiul reşedinţă de judeţ. În cartierul Sud al Focşaniului, locatarii spun că şobolanii au urcat chiar până la etajele superioare ale blocurilor, motiv pentru care au cerut muncipalităţii să înceapă mai rapid deratizarea.

Primăriile trebuie să se ocupe de deratizarea localităţilor

Primăriile ar trebui să se implice în luna aprilie în organizarea deratizării. DSP Vrancea urmează să atenţioneze primăriile cu privire la organizarea acestor acţiuni în condiţiile în care, în conformitate cu legislaţia în vigoare, obligativitatea organizării acţiunilor de dezinsecţie şi deratizare în teritoriul administrativ, în scopul protejării sănătăţii populaţiei, revine autorităţilor administraţiei publice locale. Autorităţile atrag atenţia că eficienţa lucrărilor de combatere este maximă numai dacă se respectă cu stricteţe termenele stabilite şi modul de realizare a acestora. Astfel, deratizarea localităţilor se va face în aprilie şi octombrie, iar dezinsecţia - în martie, iunie şi septembrie – octombrie. Aşa cum s-a întâmplat şi în anii trecţi, instituţia din sănătate asigură îndrumare tehnică de specialitate astfel încât să se obţină eficienţă maximă cu minimun de toxicitate şi de poluare a mediului. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
echitatul, acum 3304 zile, 13 ore, 47 minute, 14 secunde
acum doua zile pe partea carosabila a strazii aleea echitatii 31era un frumos sobolan (avea o marime considerabila) strivit de rotile masinilor. asta da imagine de secol 21 ! primaria focsani daca nu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.