Bolnavi îmbolnăviţi în spitale din cauza economiei la spirt şi clor
Spitalele din Vrancea raportează şi nu prea infecţiile intraspitaliceşti, boli foarte periculoase cunoscute drept infecţii nosocomiale. Chiar dacă spitalele ar trebui să declare strict la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) toate cazurile de infecţii nosocomiale, în majoritatea cazurilor acest lucru nu se întâmplă. Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” este cel mai corect la acest capitol, dacă analizăm şi numărul de cazuri raportate de această unitate. Statisticile întocmite de DSP arată că anul trecut 180 de persoane au intrat în cele cinci spitale pentru a se trata, dar pe timpul internării s-au ales cu o boală în plus, ceea ce înseamnă o incidenţă de 0,56 la 100 externaţi. Cazurile raportate se prezintă astfel: Spitalul Judeţean de Urgenţă - 173 cazuri, Spitalul Municipal Adjud – 1 caz, Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni – 5 cazuri şi Spitalul Vidra – 1 caz. “Din cele 180 infecţii nosocomiale declarate ,173 aparţin Spitalului Judeţean Focşani fapt justificat de adresabilitatea mare a acestui spital (32.246 bolnavi externaţi ) şi de gravitatea cazurilor internate. La nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă toate cele 173 de infecţii nosocomiale au fost investigate cu laboratorul pentru depistarea etiologiei şi tratament ţintit”, spun specialiştii DSP Vrancea.
Unde duce economia de dezinfectanţi
Cu toate că infecţiile intraspitaliceşti ridică probleme, spitalele nu dispun de fondurile necesare pentru urmărirea tuturor cazurilor. Aşa se face că, exceptând Spitalul Focşani, celelalte unităţi nu au compartimente de supraveghere a infecţiilor nosocomiale funcţionale şi din această cauză infecţiile nu se depistează şi nu se raportează corect. “Finanţarea redusă a acestui program şi a spitalelor în general a determinat în toate spitalele diminuarea cantităţilor de dezinfectanţi (de suprafeţe şi mâini), materiale sanitare (mănuşi, saci pentru deşeuri etc.) şi vaccinuri (vacc.hepatitic B) folosite pentru igienizarea unităţii şi protejarea personalului. Ocazional şi în situaţii de criză a aprovizionării, DSP-ul a ajutat spitalele cu dezinfectante, mănuşi, măşti, vaccinuri dar stocurile de rezervă ale DSP sunt prea mici pentru a acoperi nevoile unităţilor sanitare”, mai spun specialiştii DSP.
Infecţiile urinare, cele mai răspândite
Anul trecut nu s-au înregistrat focare de infecţii nosocomiale. De altfel, secţiile cu cel mai mare risc de apariţie a infecţiile intraspitaliceşti sunt terapie intensivă, obstetrică-ginecologie, neurologie, urologie, chirurgie, unde se efectuează intervenţii chirurgicale. Cele mai frecvente forme de manifestare ale infecţiilor nosocomiale sunt infecţiile urinare. “Distribuţia infecţiilor pe secţii de spital este următoarea: pediatrie 10, nou –născuţi 6, obstetrică -ginecologie 19, chirurgie 35, ATI 25, alte secţii 85. Distribuţia infecţiilor nosocomiale după localizare este următoarea : septicemii 5, respiratorii 18 din care pneumonii 8, digestive 17, urinare 76, organe genitale feminine 10, cutanate 13, după injecţii/puncţii 0, plagă chirurgicală 48”, se mai arată în raportul întocmit de DSP. Situaţia va ajunge şi în atenţia Ministerului Sănătăţii, care ar trebui să ia măsuri. (Raluca MANOLACHE)