Social

Fântâni „otrăvitoare”: bebeluş diagnosticat cu „boala albastră” din cauza apei din fântână

Raluca Manolache
4 feb 2015 2449 vizualizări
Un bebeluş din comuna Vînători a fost diagnosticat cu “boala albastră”din cauza concentraţiei de nitraţi din apă u inspectorii sanitari au aplicat mai multe sancţiuni anul trecut primăriilor care nu au ţinut cont de apa furnizată populaţiei

Apa din fântâni, un pericol pentru sănătatea celor mici pentru că este plină de microbi şi conţine cantităţi mari de nitriţi şi nitraţi. Deşi în fiecare an specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea atrag atenţia asupra consumului de apă din fântâni neverificate, anul trecut a apărut un nou caz de îmbolnăvire din cauza apei “otrăvite”. Un bebeluş din comuna Vînători a fost diagnosticat cu “boala albastră”, după ce mama i-a preparat laptele cu apă improprie consumului. „S-a înregistrat un caz de methemoglobinemie acută infantilă (n.r. boala albastră), în satul Jorăşti, comuna Vînători. În cadrul anchetei epidemiologice a cazului de methemoglobinemie acută infantilă, la analiza apei din fântână, s-au  identificat neconformităţi prin: depăşirea tuturor parametrilor microbiologici analizaţi («NTG 220C», «NTG 370C», «bacterii coliforme», «escherichia coli» şi  «enterococi») ceea ce arată existenţa unei contaminări de origine fecală; depăşirea concentraţiei maxime admise atât a parametrului «nitraţi» care a generat intoxicaţia acută a sugarului, cât şi a parametrilor «cloruri» şi «conductivitate» conform buletinului de analiză nr. 421/25.03.2014 », spun specialiştii de la DSP Vrancea.

Fântânile care te bagă în spital

Fetiţa, care avea doar cinci luni în momentul în care s-a îmbolnăvit, a fost adusă de părinţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă « Sf. Pantelimon » Focşani. Aceasta prezenta bronşiolită acută, dar şi insuficienţă respiratorie, iar după efectuarea analizelor s-a constatat că micuţa este intoxicată şi cu nitraţi. La patru zile de la internare, copilul a fost externat vindecat. În urma acestui incident, reprezentanţii DSP au transmis informări medicului de familie, administraţiei publice locale şi familiei copilului, pentru că fântâna de unde s-a consumat apa se afla pe proprietatea acesteia. Pentru prevenirea apariţiei şi altor cazuri de îmbolnăvire au fost informaţi şi medicii de familie din localităţile în care s-au înregistrat depăşiri ale parametrului chimic "nitraţi" în apa din fântâni: Tănăsoaia, Soveja, Vînători, dar, şi în apa distribuită în sistem centralizat din localităţile : Homocea, Răcoasa.

Amenzi de 59.000 lei pentru primării

Inspectorii sanitari au desfăşurat anul trecut mai multe controale pentru verificarea calităţii apei distribuite populaţiei prin instalaţii centrale. S-au efectuat 150 controale la instalaţii centrale de tratare şi distribuţie, respectiv la producători, la utilizatori din industria alimentară şi colectivităţi, precum şi pentru verificarea monitorizării de audit şi a monitorizării de control.  „Principalele deficienţe constatate au fost: neasigurarea calităţii apei provenite din mediul rural, datorită contaminării surselor de apă, tratării insuficiente a surselor şi contaminării pe traseul reţelei de distribuţie, neefectuarea monitorizării de control şi audit a apei potabile conform HG 974/2004 în cazul surselor de apă din rural şi/sau la utilizatori, aprovizionarea cu cantităţi insuficiente de substanţe dezinfectante, neefectuarea controalelor medicale periodice şi a cursurilor de instruire pentru dobândirea noţiunilor fundamentale de igienă”, spun inspectorii sanitari. S-au aplicat 11 amenzi în valoare de 59.000 lei şi şase avertismente, iar primăriile au fost informate cu privire la măsurile necesare privind potabilizarea surselor locale de apă.

Atenţie ce apă beţi!

Tot anul trecut, specialiştii DSP Vrancea au continuat acţiunile de monitorizare a calităţii apei. S-au făcut verificări în ceea ce priveşte supravegherea calităţii apei potabile distribuite în sistem centralizat în zonele de aprovizionare mari, dar şi sistemele de alimentare cu apă mici, care deservesc mai puţin de 5.000 de persoane. În această ultimă situaţie, autorităţile au constatat mai multe deficienţe precum “funcţionarea fără autorizaţie sanitară de funcţionare, nesolicitarea vizei anuale a autorizaţiilor sanitare de funcţionare, neefectuarea monitorizării de control a apei produse şi distribuite, sau nerespectarea frecvenţei de prelevare, stabilită în programul de monitorizare de control, deficienţe în procesul de dezinfecţie a apei şi chiar neefectuarea dezinfecţiei, neîntreţinerea rezervoarelor de înmagazinare”, se mai arată într-un raport al Direcţiei de Sănătate Publică. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.