Social

Patru bolnavi din Vrancea au nevoie de cate jumătate de miliard lei pe lună pentru supravieţuire

Raluca Manolache
2 feb 2015 2428 vizualizări
Afectaţi de boli rare şi costisitoare:Numărul vrâncenilor care au nevoie de susţinere financiară de la CAS Vrancea pentru că suferă de boli cronice este în creştere.Patru vrânceni suferă de o boală rară al cărei tratament costă aproape 46.000 lei (460 milioane lei vechi) pe lună.In evidenţele medicilor se regăseşte şi un pacient care suferă de Sindromul Prader Willi (afecţiune genetică)

Vrancea are tot mai mulţi bolnavi. De la an la an numărul persoanelor care au nevoie de susţinere financiară de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea pentru că suferă de afecţiuni costisitoare este în creştere. Oficialii „băncii sanitare” au analizat situaţia plăţilor făcute pe parcursul anului trecut şi pacienţii care au beneficiat de aceste tratamente şi s-a constatat că, în Vrancea, numărul bolnavilor este în creştere. „În urma analizei bugetului s-a constatat o creştere a numărului de pacienţi, cât şi a fondurilor alocate pe programele naţionale de sănătate. Este o problemă importantă având în vedere că susţinerea bolnavilor este costisitoare şi necesită şi aprobări de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, a precizat Mihai Copaci, preşedintele director general al CAS Vrancea. Conform informaţiilor furnizate de oficialii CAS Vrancea, patru vrânceni deţin recordul atunci când vine vorba de valoarea tratamentului de care au nevoie lunar pentru a supravieţui. Aceştia se află în evidenţele instituţiei pentru că suferă de o maladie genetică, foarte rar întâlnită, numită Fabry, care constă într-o mutaţie pe cromozomul X. Boala Fabry a fost descrisă pentru prima dată în anul 1898 şi are o incidenţă de 1 la 2.000 de cazuri. Aşa se face că pentru un singur pacient, „banca sanitară” plăteşte lunar aproape 46.000 lei, sumă necesară pentru cumpărarea tratamentului. Cei patru vrânceni diagnosticaţi cu boala Fabry îşi urmează tratamentul la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani, aceştia fiind nevoiţi să se prezinte la unitate la fiecare două săptămâni. Principalele manifestări ale bolii Fabry constă în tulburări neurologice, renale, cardiace, şi cutanate. Netratată, boala duce la insuficienţă cardiacă, renală sau accidente vasculare grave. Simptomele în boala Fabry apar în copilărie şi la adultul tanăr manifestate prin dureri la nivelul extremităţilor însoţite de parestezii induse de expunerea la frig sau cald, stres sau efort fizic.

Sindromul Prader Willi se tratează cu 4.000 lei

Vrancenii sunt din ce în ce mai bolnavi, după cum o arată statisticile

Pe lista celor mai costisitoare şi dureroase boli se află şi sindromul Prader Willi, o afecţiune genetică. Situaţiile întocmite de CAS Vrancea arată că un singur pacient care suferă de această boală a primit tratament decontat anul trecut. Din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate s-au cheltuit 4.000 lei pentru medicaţia necesară acestui bolnav. Specialiştii spun că Sindromul Prader-Willi este cauzat de absenţa unor gene într-o anumită zonă a cromozomului 15, iar trăsăturile caracteristice sunt hipotonia neonatală (tonus muscular slab), statura mică, mâinile şi picioarele mici, obezitatea, retardul mintal şi hipogonadismul. Sindromul Prader Willi  este o boală genetică rară cu o incidenţă de 1: 15.000 nou-născuţi.
În următoarele rânduri vă prezentăm câţi bolnavi sunt în Vrancea şi cât s-a cheltuit anul trecut cu aceştia:
 - subprogramul de tratament al bolnavilor cu afecţiuni oncologice – 1.073 bolnavi   - 9.061.838 lei
 - bolnavi cu diabet zaharat trataţi     7.649 – 5.449.468 lei
 - bolnavi cu diabet zaharat evaluaţi prin dozarea HbA1c 340 – 7.000 lei
 - bolnavi cu diabet zaharat beneficiari de materiale consumabile pentru pompele de insulină 2     - 11.755 lei
 - copii cu diabet zaharat automonitorizaţi 58 – 63.720 lei
 - adulţi cu diabet zaharat automonitorizaţi 1.699 – 642.372 lei
 - bolnavi cu hemofilie cu substituţie „on demand” 9 – 79.129 lei
 - bolnavi cu mucoviscidoză copii 5 – 184.250 lei
 - bolnavi cu mucoviscidoză adulţi    1 – 6.789 lei
 - bolnavi cu scleroză laterală amiotrofică 7 – 46.243 lei
 - bolnavi cu sindrom Prader Willi 1 – 48.895 lei
 - bolnavi trataţi pentru stare posttransplant 31 – 673.606 lei
  - bolnavi cu boala Fabry 4 – 2.217.764 lei.

(Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.