Social

Vreţi cardul european de sănătate? Cum trebuie să procedaţi

Raluca Manolache
2 feb 2015 2881 vizualizări
Cardul poate fi folosit doar în situaţii de urgenţe medicale care apar pe parcursul şederii în străinătate

Vrâncenii care pleacă în ţările Uniunii Europene vor să beneficieze de servicii medicale gratuite, în cazul unor urgenţe medicale, motiv pentru care solicită cardul european de sănătate. Conform informaţiilor furnizate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, anul trecut au fost eliberate 917 carduri europene şi 320 certificate de înlocuire a cardului european. Aceste documente au fost distribuite în mod gratuit. Cei care vor să intre în posesia acestui document, ce le permite să beneficieze de asistenţă medicală de urgenţă peste hotare, trebuie să prezinte mai multe documente. Documentele necesare asiguratului în vederea obţinerii cardului european de sănătate sunt: copie a buletinului/cărţii de identitate, dovada calităţii de asigurat (de ex: adeverinţă de salariat, adeverinţă de elev etc.), adeverinţă de venit pe ultimii 5 ani eliberată de către D.G.F.P. Vrancea, cerere de eliberare a cardului european de sănătate. „Cardul european se eliberează numai în situaţia deplasării asiguratului pentru şedere temporară într-un stat membru al Uniunii Europene, perioada de valabilitate fiind stabilită astfel încât să acopere perioada de timp necesară şederii temporare, dar nu mai mult de 6 luni de la data emiterii. Cardul european poate fi utilizat de către asiguraţii din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România numai pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene. Acesta conferă dreptul pentru asigurat de a beneficia de asistenţa medicală necesară în cursul unei şederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene. Cheltuielile ocazionate de asistenţa medicală vor fi rambursate de casa de asigurări de sănătate emitentă a cardului, prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Acestea nu trebuie să depăşească ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul şederii temporare”, spun oficialii de la CAS Vrancea. Cardul se eliberează în termen de 7 zile lucrătoare şi este livrat la domiciliul asiguratului sau la adresa de corespondenţă indicată de acesta în formularul-tip. Vrâncenii care au obţinut în ultimii ani de la CAS Vrancea cardul european de sănătate s-au putut trata în străinătate în cazul unei urgenţe medicale.  Zeci de persoane au beneficiat de servicii medicale în baza acestui document în ultimii ani, CAS primind informări din ţări precum Belgia, Grecia, Suedia, Portugalia, Germania, Cehia, Spania, Italia, Ungaria, Franţa sau Austria. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.