Măsură împotriva abandonului: gravide fotografiate la internare!
Gravide fotografiate la internare! Gravidele care nu prezintă niciun act de identitate în momentul în care se vor prezenta la spital vor fi fotografiate. Aceasta pentru a fi mai uşor de identificat în cazul abandonului copilului. Această regulă este menţionată în ordinul publicat în Monitorul Oficial de vineri privind aprobarea metodologiei privind realizarea obligaţiilor ce revin autorităţilor administraţiei publice locale, instituţiilor şi prefesioniştilor implicaţi în prevenirea şi intervenţia în cazurile de copii aflaţi în situaţii de risc de părăsire sau părăsiţi în unităţi sanitare. Astfel, pentru prevenirea părăsirii copilului în spital, la internare, personalul medical din Unitatea de Primire Urgenţe are obligaţia de a solicita gravidei actul de identitate căruia îi vor face o copie pe care o vor ataşa la Foaia de observaţie. În cazul internării copilului, cadrele medicale vor solicita atât actul de identitate al părintelui, însoţitorului, cât şi certificatul de naştere al copilului.
În cazul în care gravida se află în situaţie de risc, adică se află în imposibilitatea de a declara naşterea copilului şi/sau de a se ocupa de creşterea şi îngrijirea acestuia întrucât nu deţine act de naştere sau act de identitate, personalul medical trebuie să urmeze o serie de paşi. „Dacă la momentul internării, gravida, mama se încadrează în situaţia prevăzută la articolul 2 lit. d medicul/asistentul medical/asistentul social din compartimentul de primire a urgenţelor sau, după caz, din unitatea de primire a urgenţelor are următoarele obligaţii: să solicite gravidei/mamei completarea Formularului declaraţie prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre; să ataşeze la Foaia de observaţie Formularul; să fotografieze gravida/mama şi să aplice fotografia pe Formularul declaraţie; să solicite organului de poliţie competent la care este arondată unitatea sanitară desemnarea unui reprezentant care să se deplaseze de urgenţă la sediul unităţii sanitare în vederea identificării gravidei/părintelui/ocrotitorului legal/însoţitorului care nu deţine act de identitate”, se arată în ordin.
Mama informată că nu poate părăsi unitatea
În cazul în care gravida/ mama nu poate completa Formularul declaraţie din motive medicale, asistentul medical va avea această sarcină. Va trebuie însă să facă această menţiune în formular. De asemenea, asistentul social va trebui să informeze gravida/mama că nu poate părăsi unitatea sanitară fără bilet de învoire sau bilet de externare. Gravidele vor fi informate şi cu privire la consecinţele legale ce derivă din declararea unei identităţi false.
27 de bebeluşi au fost “uitaţi” anul trecut la Spitalul din Focşani
Tot mai multe femei din Vrancea care devin mame îşi abandonează copiii nou-născuţi în spital. Secţia de nou-născuţi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani a devenit anul trecut pentru câteva zile “casă” pentru 27 de copii care au fost “uitaţi” de mame. 26 de bebeluşi au fost părăsiţi în secţia de nou-născuţi, iar un copil a fost abandonat în secţia de pediatrie. În marea majoritate a cazurilor, mamele au preferat să scape de o povară în plus din cauza lipsurile financiare. Aşa se face că Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) a început anchete în cazul tuturor bebeluşilor şi au fost luate şi primele măsuri pentru aceştia. „În 24 de ore se face o sesizare telefonică la DGASPC şi la poliţie. Dacă mama este înregistrată cu acte se înregistrează declararea copilului. Dacă mama nu are acte, poliţia o caută timp de 30 de zile. Dacă mama nu este găsită sau aceasta nu vrea copilul se întocmeşte un proces verbal de abandon între poliţie, DGASPC şi unitatea sanitară. Dacă copilul este clinic sănătos acesta poate pleca la un asistent maternal”, a precizat Alina Cosma, purtătorul de cuvânt al Spitalului Focşani. Unitatea sanitară din Focşani are un asistent maternal ce stă de vorbă cu tinerele mame care îşi doresc să renunţe la proprii copii. Au fost şi situaţii în care după o discuţie cu asistentul maternal sau cu preotul de la capela spitalului femeile au conştientizat cât de importanţi sunt copiii lor şi au renunţat la ideea abandonului. Anul trecut, la Spitalul Focşani s-au născut 2.194 de copii. (Raluca MANOLACHE)