Social

Doctorii, obligaţi să-şi declare sponsorizările de la firmele de medicamente

Raluca Manolache
15 ian 2015 1785 vizualizări
Medicii vor trebui să declare Agenţiei Naţionale a Medicamentelor ce sponsorizări au primit de la firmele de medicamente pentru promovarea produselor acestora

Medicii vor trebui să declare „atenţiile” primite de la firmele de medicamente. Medicii, asociaţiile de pacienţi şi fundaţiile ar putea fi obligaţi, din ianuarie 2016, să facă publice toate sponsorizările primite de la companiile farmaceutice şi distribuitorii de medicamente. Ministerul Sănătăţii a iniţiat un proiect ce impune obligativitatea acestor raportări. Astfel, potrivit proiectului, sponsorizările şi orice alte cheltuieli suportate pentru medici, asistenţi medicali, organizaţii profesionale, organizaţii de pacienţi şi orice alt tip de organizaţii care au activităţi în domeniul sănătăţii vor fi declarate de producătorii şi distribuitorii de medicamente la Agenţia Naţională a Medicamentelor. Proiectul mai prevede că nicio formă de sponsorizare a profesioniştilor din domeniul sănătăţii nu trebuie să fie legată de numele unui medicament, iar acţiunile de sponsorizare nu trebuie să implice mesaje promoţionale directe sau indirecte pentru medicamente. “Având în vedere prevederile Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la publicitatea pentru medicamentele de uz uman şi informarea publicului, precum şi cele ale art. 4¹ alin.(3) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătății, cu modificările şi completările ulterioare, care instituie principiul formulării unor politici de sănătate eficiente, sigure, centrate pe pacient şi luarea unor decizii prin care să se asigure obţinerea celei mai mari valori adăugate posibile. Proiectul de Ordin al ministrului sănătăţii stabileşte normele pentru evaluarea şi avizarea publicităţii medicamentelor de uz uman prin dezvoltarea unor mecanisme adecvate şi eficiente de monitorizare a publicităţii la medicamentele de uz uman astfel încât aceasta să încurajeze utilizarea raţională a medicamentului şi să nu inducă în eroare”, spun oficialii din sănătate în referatul de aprobare. Autorităţile vor ca prima raportare să se facă în primul trimestru al anului 2016 pentru sponsorizările primite în 2015. (Raluca MANOLACHE)


DEZBATERE ZDV:

Vi s-a întâmplat vreodată să mergeţi la medic şi acesta  să vă recomande medicamente ale unui anumit producător, mult mai scumpe decât în mod normal? Sau să vă îndrume pentru analize spre laboratoare anume? Aşteptăm comentariile dumneavoastră pe pagina online a ziarului nostru.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.