Mihai Copaci nu vrea să devină donator de organe. Voi doriţi?
Mihai Copaci nu vrea să devină donator de organe. Preşedintele director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea a mers la propriul medic de familie pentru iniţializarea cardului naţional de sănătate, iar acesta spune că, pentru moment, nu a acceptat să devină donator de organe. Toţi posesorii cardului sunt întrebaţi dacă doresc să devină donatori de organe, dar Mihai Copaci a spus că nu şi-a dat acordul “din anumite considerente”, dar cu timpul decizia sa se poate schimba. Acesta a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că vrâncenii care nu au intrat în posesia cardului distribuit de poştaşi îl pot ridica începând cu 20 ianuarie de la ghişeele CAS Vrancea. Înmânarea scrisorilor se va face în baza unui proces verbal. “Cardul naţional de sănătate este principalul document care face dovada calităţii de asigurat şi alături de reţeta electronică va duce cu siguranţă la o creştere a eficienţei cheltuirii banului public. Cardul va face dovada prezenţei la furnizorul de servicii medicale. Se vor evita alte situaţii privind reţete prescrise fără prezenţa pacientului, alte situaţii care au avut loc în ultimii ani şi au creat disfuncţionalităţi în sistem. În cazul în care o persoană nu are cardul, acest lucru nu înseamnă că medicii de familie vor putea să o taxeze. Nu au voie să îi pună pe pacienţi să plătească. Vom merge în paralel cu cardurile, dar şi cu adeverinţele care dovedesc calitatea de asigurat. Medicul nu poate refuza acordarea unor servicii medicale pe motivul că pacientul nu are cardul. Dacă pacientul prezintă adeverinţa de asigurat trebuie să i se acorde servicii medicale gratuite. De asemenea, există posibilitatea de verificare a calităţii de asigurat şi în SIUI”, a detaliat Mihai Copaci.
Pacienţii trebuie să plătească dacă nu îşi cunosc grupa sanguină
Pentru că acest document trebuie să conţină istoricul pacientului, oficialii din Sănătate solicită acordul sau dezacordul inscripţionării anumitor date medicale precum grupa sanguină şi RH-ul, bolile cu risc vital de care suferă, bolile cronice. Astfel, pacienţii care vor dori ca grupa sanguină şi RH-ul să fie trecute pe cardul de sănătate, dar nu cunosc aceste informaţii, vor trebui să scoată bani din buzunar pentru efectuarea unor analize. Pentru că aceste analize, pentru determinarea grupei sanguine şi a RH-ului, nu sunt gratuite, bolnavii vor trebui să scoată din buzunar în jur de 25 lei. “Toate datele vor fi trecute din cele spuse de pacienţi. În cazul în care medicul are altă evidenţă sau se constată că sunt diferenţe faţă de cele declarate de pacient, atunci pacientul va trebui să îşi facă analizele”, a mai menţionat Mihai Copaci.
CAS s-a dotat cu cititoare de card
Şi CAS Vrancea s-a dotat cu două cititoare pentru cardurile de sănătate. Mihai Copaci spune că acestea au fost achiziţionate pentru situaţiile în care pacientul solicită deblocarea cardului pentru că a introdus PIN-ul greşit sau din alte motive, dar şi pentru activarea cardurilor. de la banca sanitară pot fi solicitate şi informaţii cu privire la aceste carduri. Persoanele de contact sunt: Răileanu Mariana, Pconsilier principal, Administrare Contribuţii şi Creanţe 0237/ 227.714, int. 109, cardvn@casvn.ro şi Feraru Aurelia, consilier principal, Administrare Contribuţii şi Creanţe 0237/ 227.714, int. 112, cardvn@casvn.ro. (Raluca MANOLACHE)