Social

Se caută donatori de sânge cu grupa B pozitiv

Raluca Manolache
9 ian 2015 1694 vizualizări
Cei ce vor să doneze trebuie să ştie că în momentul în care merg la CTS beneficiază şi de o serie de analize

Se caută donatori de sânge cu grupa B pozitiv. Cadrele medicale de la Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) fac un apel către persoanele care se gândesc la bolnavii aflaţi pe un pat de spital şi au grupa de sânge B pozitiv să vină să doneze. Aceasta în condiţiile în care în ultima perioadă numărul solicitărilor pentru această grupă a crescut foarte mult, iar stocurile sunt la limită. “În ultimele două săptămâni a crescut numărul de solicitări pentru sânge şi masă trombocitară din grupa B pozitiv. Cele mai multe solicitări au venit de la Spitalul Judeţean de Urgenţă «Sf. Pantelimon» Focşani. Am fost nevoiţi să cerem ajutor de la Buzău”,  spune dr. Mioara Hanţă, directorul CTS. Cei ce vor să doneze trebuie să ştie că în momentul în care merg la CTS beneficiază şi de o serie de analize şi pot afla dacă suferă de o serie de afecţiuni precum hepatită, sifilis sau SIDA. Se acordă şi şapte tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării, decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul CTS, adică Focşani,  iar cei care sunt din Focşani primesc 50% la abonamentul pentru transportul în comun.

În ce condiţii poţi deveni donator

Pentru a putea deveni donator de sânge, trebuie să îndeplineşti următoarele condiţii: să ai vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani, să ai greutatea cuprinsă în intervalul 50 - 100kg femeile şi 60 - 110kg bărbaţii, tensiunea arterială sistolică să fie între 10 şi 18mmH , să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale, femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înaintea donării, să nu ai/să nu fi avut următoarele: afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni ale sistemului nervos central, tendinţa patologică la sângerare, afecţiuni ale tractului gastrointestinal, afecţiuni ale tractului genitourinar, afecţiuni hematologice, afecţiuni renale, afecţiuni metabolice şi endocrine, afecţiuni ale sistemului respirator, alergii, afecţiuni reumatologice şi imunologice, boli infecţioase şi parazitare, afecţiuni maligne etc.. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.