Social

Medicii atenţionează: pacienţii care nu prezintă cardul vor fi puşi la plată

Raluca Manolache
8 ian 2015 1609 vizualizări
Pentru că de la 1 februarie cardul de sănătate va deveni obligatoriu, medicii solicită implementarea unor măsuri astfel încât pacienţii să nu aibă de suferit

Medicii de familie atenţioneză: pacienţii care nu vor putea prezenta cardul de sănătate sau acesta va fi invalid, vor trebui să suporte costul consultaţiei primite. Atenţionarea este făcută către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, instituţie care trebuie să se asigure că sistemul informatic funcţionează astfel încât erorile din sistem să nu îi priveze pe bolnavi de serviciile medicale gratuite. În acest sens, Patronatul Medicilor de Familie Vrancea, al cărui preşedinte este dr. Grigore Hanţă, a trimis o notificare preşedintelui director general al CAS Vrancea, Mihai Copaci, cu privire la unele probleme ce se cer rezolvate de urgenţă în judeţ. Pentru că de la 1 februarie cardul de sănătate va deveni obligatoriu, medicii solicită: asigurarea tipăririi şi distribuirii cardurilor de sănătate către toţi cetăţenii judeţului care au acest drept precum, tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani până la data începerii utilizării obligatorii a cardului şi ulterior, lună de lună pentru cei care vor împlini această vârstă, tinerii 18-26 ani care sunt elevi/studenţi, tinerii aflaţi în îngrijirea instituţiilor Statului Român (asistenţă socială şi protecţia copilului), persoanele beneficiare ale Legii 416 provind venitul minim garantat.

Nu ai cardul la tine, plăteşti

Medicii atenţionează oficialii din sănătate că, în cazul în care cardul nu va putea fi prezentat sau sistemul va da erori, pacienţii vor trebui să plătească pentru serviciile solicitate. “Cardul de sănătate este o parte a unui proiect informatic implementat la iniţiativa CNASS, alături de DES (dosarul electronic de sănătate) şi reţeta electronică (E-Rp/), şi reprezintă dovada că pacientul asigurat (plătitor la CNASS) este la un moment dat în cabinetul furnizorului de servicii medicale. Cardul ar trebui înmânat doar beneficiarului de asigurare de sănătate, în momentul semnării contractului de asigurare şi al plăţii asigurării. Vă comunicăm cu această ocazie că, începând de la data când serviciile medicale prestate vor fi validate doar cu cardul, în toate situaţiile în care pacientul nu va avea card sau cardul va fi invalid, blocat, pierdut, uitat pinul etc. sau sistemul informatic SIUI nu va funcţiona, pacienţii vor primi servicii medicale doar cu plata directă (chitanţa primită va putea fi prezentată asiguratorului pentru decont). Profesia medicală este o activitate liberală, cabinetele sunt cu activitate privată şi prin urmare nu pot fi blocate prin decizii administrative ale asiguratorilor: altfel spus nimeni nu poate interzice unui medic să consulte un bolnav în cabinet, doar decontarea serviciilor oferite se poate face din surse diferite (plata directă făcută de beneficiar sau plata suportată de asigurator, în baza unor contracte semnate cu furnizorul de servicii medicale)”, se arată în notificare. Rămâne de văzut ce se va întâmpla de la 1 februarie 2015, odată cu implementarea cardului de sănătate pentru că nu de puţine ori medicii au întâmpinat probleme în ceea ce priveşte Sistemul Informatic Unic Integrat. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.