Social

Primarul Toma de la Jariştea: ”Să nu abandonăm viticultorii !”

Andrei Milcoveanu
5 ian 2015 728 vizualizări
Dacă dorim să avem în continuare pe stema judeţului, viţa-de-vie şi nu un pet cu BFL, guvernanţii vrânceni trebuie să treacă viticultura pe primul loc în agendele lor parlamentare

Profesorul Cătălin Toma, edilul unei localităţi unde viticultura este ramura de bază a economiei, a transmis la sfârşit de an 2014 un mesaj către toţi cei care au responsabilităţi în acest domeniu, în vederea sprijinirii viticultorilor vrânceni. Luaţi cu problemele cotidiene, uităm că cel mai important sector de activitate al judeţului Vrancea şi domeniul care a făcut cunoscut judeţul peste hotare este viticultura. În mod paradoxal, tocmai acest domeniu de activitate este vitregit de o legislaţie năucă, de aşa manieră încât viticultorii, în loc să fie sprijiniţi pentru a produce vin de calitate, sunt încărcaţi cu biruri şi încurajate, paradoxal, băuturile false, adică BFL-urile. ”Guvernanţii noştri au încurajat producerea de băuturi alternative vinului, BFL-urile, şi au introdus impozite greu de acoperit. În 2012, în Vrancea, 6.068 de proprietari au fost împovăraţi cu un impozit de 5,5%, de CAS, pentru perioada 2009-2011, cu penalităţi şi majorări, la producţia obţinută, fără a se deduce cheltuielile”, ne-a spus Cătălin Toma. Luând exemplu legislaţia europeană şi modele de practici din ţările occidentale, edilul jăriştean vine cu propuneri concrete, care pot stimula dezvoltarea viticulturii şi ajuta viticultorii în caz de calamităţi naturale. ”În 2013 a apărut impozitul pe norma de venit, Legea 168, care sprijină micii proprietari, dar nu ajută administraţiile locale, întrucât impozitul merge în totalitate la bugetul centralizat al statului şi nu la bugetul local. Ar fi indicat ca parlamentarii de Vrancea să facă demersuri pentru ca aceste impozite sa rămână la admnistraţia locală, cu obligativitatea folosirii acestora pentru reabilitarea infrastructurii agricole, de exemplu. Apoi, grindina din 26 mai şi 5 iunie 2013, şi  ploile abundente din 2014 au favorizat producerea manei la viţa-de-vie, pentru care s-ar impune introducerea în Codul Fiscal a unui articol care să prevadă scutirea proprietarului de la plata impozitului pe norma de venit, în raport cu gradul de afectare”, ne-a mai spus profesorul Toma. Cu alte cuvinte, într-un judeţ unde se află peste 11% din suprafaţa viticolă a României, viticultura trebuie să fie un domeniu strategic, protejat printr-o legislaţie strictă. Să nu uităm că pe stema judeţului Vrancea alături de stemele Moldovei şi ţării Româneşti se află viţa-de-vie. Dacă dorim să avem în continuare pe stema judeţului, viţa-de-vie şi nu un pet cu BFL, guvernanţii vrânceni trebuie să treacă viticultura pe primul loc în agendele lor parlamentare, nu doar datele când coboară cu alaiul să taie panglici inaugurale, să mănânce mici şi pastramă, altminteri vinurile de Odobeşti, Jariştea, Vărsătura, Coteşti, Cârligele, Faraoanele sau Panciu vor fi doar o amintire. (Andrei MILCOVEANU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.