Video!!! Un nou răspuns dur al Arhiepiscopiei, un nou protest în faţa Protoieriei
Enoriaşii de la parohia "Sfântul Andrei" din Focşani au ieşit din nou ieri în stradă, pentru a protesta cu privire la ceea ce, consideră ei, este un abuz al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei la adresa preotului paroh Giorgică Vatră, ameninţat cu mutarea disciplinară pentru o afacere cu obiecte bisericeşti -închisă între timp - şi chiar cu caterisirea. În jur de 30 de credincioşi au venit în faţa Protoieriei I Focşani după ce s-a finalizat slujba religioasă în biserică, pentru a cere medierea conflictului în centrul căruia se află parohia. Niciun oficial al BOR nu a stat însă de vorbă cu ei, poarta Protoieriei fiind zăvorâtă. Oamenii spun că au cerut garanţii mai marilor de la Buzău că nu li se va lua preotul paroh, însă au fost ignoraţi, ba chiar unii susţin că ar fi fost intimidaţi. Deocamdată, preotul Vatră a rămas pe post şi a obţinut o amânare de trei luni a perioadei de canonisire la mănăstire, decizie luată în urma şedinţei Consistoriului Bisericesc din 9 decembrie.
"Arhiepiscopia ne-a trimis pumnul"
Oamenii ieşiţi ieri în stradă spun că duminica trecută, pe 28 decembrie, una dintre organizatoarele mitingului, care îl ajută pe preot în biserică, ar fi fost intimidată "de un bărbat îmbrăcat în sutană", care a dat buzna în capelă şi i-a cerut în mod agresiv să spună cine din Eparhie le susţine protestele. Cu toate acestea, incidentul nu a fost raportat la Poliţie. Agresiunea despre care vorbesc i-a determinat să iasă iar în stradă, spun ei, în condiţiile în care Arhiepiscopia le-a cerut "să tacă şi să înghită". "În loc de un răspuns la doleanţele noastre, Arhiepiscopia ne-a trimis pumnul", a susţinut Romică Gavrilă, unul dintre cei care au ieşit în stradă. Credincioşii spun că ieri au participat la Sfânta Liturghie şi au susţinut că preotul nu ar şti de protestul lor în stradă. "ÎPS Ciprian a fost de sărbători la penitenciar să ducă daruri oamenilor de acolo, dar credincioşilor şi enoriaşilor Parohiei nu le-a putut aduce un cuvânt de mângâiere şi să le pună în suflet puţină dragoste. (...) În duminica ce a trecut, aşteptând ca de fiecare dată o mângâiere, am primit umilinţa sugrumării sufletelor noastre. Nu mai îngăduim astfel de derapaje, nu vor putea să ne înfrângă sufletele încă o dată pe gheaţa asta care s-a format între noi. Vom fi mai tari, mai puternici în credinţă", se arată într-o luare de poziţie a enoriaşilor citită la adunarea publică de ieri.
Biserica îndeamnă la pace şi unitate, nu la dezbinare!
Într-un comunicat dat publicităţii în Ajunul Crăciunului, cu privire la protestul din 21 decembrie 2014, care a avut loc tot în faţa sediului Protoieriei, Arhiepiscopia susţine că "protestul a fost organizat de un cunoscut „grup de agitatori“, a căror atitudine "contravine rânduielilor bisericeşti şi învăţăturii de credinţă ortodoxă". Arhiespiscopul Ciprian este ferm în decizie şi susţine că numirea, transferarea sau sancţionarea unui preot dintr-o eparhie ţin de competenţa sa exclusivă a chiriarhului, şi nu a credincioşilor. Cu privire la cheltuirea banilor colectaţi de la credincioşi, Arhiepiscopia susţine că a dat de seamă atât prin paginile web, prin presă, cât şi în cadrul Adunărilor Eparhiale şi al Adunării Naţionale Bisericeşti. "Tocmai de aceea se intenţionează efectuarea unui audit extern la Parohia „Sfântul Apostol Andrei“ din Focşani, pentru a vedea situaţia financiară reală la această unitate de cult, care nu este autonomă, ci subordonată canonic Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei. Din nefericire, preotul Georgică Vatră, anunţat telefonic despre acest demers al Centrului Eparhial, a reacţionat necorespunzător la îndrumările date de către părintele protoiereu Balica Valeriu, afirmând: „Nu primesc pe nimeni în biserica mea! (sic!)“. Faţă de această atitudine, îi reamintim preotului Vatră de jurământul citit la hirotonie, în care a mărturisit că va fi întru toate supus şi fidel Chiriarhului său şi succesorilor acestuia în scaunul chiriarhal; prin modul de a se comporta faţă de ierarhul său, a dovedit că nu şi-a asumat ceea ce a făgăduit în momentul hirotoniei", se arată în poziţia Arhiepiscopiei. Mai mult, Arhiepiscopia le cere preoţilor din Focşani să declare în scris dacă au sau nu vreo legătură cu protestul, susţinând în continuare că enoriaşii sunt "manipulaţi de 3-4 persoane, a căror atitudine nu are nici o legătură cu Ortodoxia. "Este important să ştim că aceasta se conduce după principiul sfânt al ascultării, şi nu după regulile democraţiei", insistă oficialii Bisericii.
Arhiepiscopia arată şi preoteasa cu degetul
Arhiespiscopia a găsit "responsabilul moral" al organizării protestelor, respectiv "preotul Georgică Vatră, care n-a izbutit să-i liniştească pe răzvrătiţi". Mai mult, oficialii Bisericii o învinovăţesc şi pe soţia preotului, despre care Biroul de presă al Arhiepiscopiei susţine că a avut "un rol esenţial în instigarea persoanelor care au recurs la această formă de manifestare, totalmente necreştină". "Exprimându-ne îngrijorarea faţă de aceste tendinţe schismatice, care nu fac altceva decât să producă tulburare şi dezbinare în interiorul Bisericii şi al societăţii, îi îndemnăm pe preoţii şi credincioşii din municipiul Focşani să se roage mai mult şi să se abţină de la astfel de comportamente nedemne de identitatea de creştin, întrucât problemele bisericeşti nu se rezolvă sub presiunea străzii, ci, în mod statutar, pe baza canoanelor şi hotărârilor Sfântului Sinod, doar de către organismele competente", se mai arată în acelaşi comunicat al Biroului de presă al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.
"Loveşte cu cârja arhierească"
Cu privre la luarea de poziţie din decembrie, grupul de nemulţumiţi din parohie susţine că Arhiepiscopul nu face decât "să învrăjbească preoţii între ei şi pe oameni împotriva preoţilor" şi că ÎPS Ciprian "poate să arunce asupra preotului Vatră Giorgică tot ce vrea, pentru că acesta nu are voie să facă declaraţii publice", altfel riscă să fie caterisit. "ÎPS Ciprian are dreptul să spună orice, să mintă şi să împroaşte cu noroi. Preoţilor li s-a luat dreptul de a vorbi şi chiar de a gândi. Altădată, ei reprezentau elita ţării, care a umplut închisorile comuniste. Acum ei tac pentru că li s-au făcut reguli aspre şi pot să piardă totul vorbind. Nu putem crede că un om de cultura şi studiile dumnealui poate gândi că oamenii nu pot observa şi înţelege unele lucruri de acum vizibile chiar cu ochiul liber. Ar trebui să fie realist, căci noi, încă credincioşi, am dovedit că suntem o forţă în sensul bun al cuvântului. Încă nu au fost inventate legi prin care să se pună pumnul în gură oamenilor şi atunci lovesc în cei ce nu se pot apăra", se arată în răspunsul credincioşilor coalizaţi în jurul preotului Vatră. Protestatarii nu ezită chiar să-l atace "la persoană" pe chiriarhul locului, învrăjbind şi mai mult spiritele, dar înrăutăţind astfel şi situaţia profesională a parohului lor. Pe lângă alte epitete la adresa chiriarhului, oamenii susţin că acesta "nu-i iubeşte pe preoţii care se fac iubiţi de oameni", "nu suportă că un preot poate avea atâta susţinere şi loveşte cu cârja arhierească vrând să scape de cel incomod”. Mai mult, enoriaşii susţin că, dacă nu le vor fi luate în seamă doleanţele, cel mai probabil "nu vor mai veni la biserică", iar Arhiepiscopia nu face decât să-i lase "pradă sectelor religioase care au sectorizat Focşaniul", după cum au insistat credincioşii. (Silvia Vrînceanu)