Social

Dizabil.eu - o platformă pentru “Oamenii cu propria normalitate”

Ziarul de Vrancea
2 ian 2015 1937 vizualizări
“Dacă îţi cunoşti drepturile, eşti în măsură să ţi le ceri, să ţi le aperi şi să încerci să găseşti soluţii la problemele cu care te confrunţi”

Un spaţiu virtual în care persoanele cu dizabilităţi “să se întâlnească”, să-şi expună problemele şi să le discute cu ceilalţi. Aşa s-ar putea defini Dizabil.eu, o platformă iniţiată în 2010, de Vasile Prunilă, care s-a mutat de câţiva ani în Vrancea, prin căsătorie. După un an, s-a alăturat proiectului şi soţia acestuia, Iuliana Prunilă-Negoiţă, ea însăşi afectată de o dizabilitate şi care a devenit un adevărat activist pentru drepturile celor atât de des discriminaţi. “Dacă îţi cunoşti drepturile, eşti în măsură să ţi le ceri, să ţi le aperi şi să încerci să găseşti soluţii la problemele cu care te confrunţi. Încercăm să dăm exemple pozitive din jurul nostru, pentru a oferi surse de inspiraţie, dar şi exemple negative”, spune Iuliana Negoiţă, care colaborează voluntar şi cu Ziarul de Vrancea. Anul trecut, Iuliana şi Vasile au organizat prima întâlnire a membrilor vrânceni Dizabil.eu, întâlnire pe care îşi doresc să o reitereze. Pe platforma online, oamenii cu dizabilităţi pot conversa unii cu alţii, pot schimba păreri, gânduri şi idei, pentru a simţi că nu sunt singuri în lupta cu handicapul, pentru că “singurătatea, de cele mai multe ori, este mai dureroasă decât dizabilitatea însăşi”, admite Iuliana Prunilă. De pe site, internauţii pot culege informaţii despre drepturile lor, despre sănătate şi spiritualitate şi sunt încurajaţi să depăşească prejudecăţile şi obstacolele pe care le întâmpină. Tot aici unii îşi pot găsi prieteni şi chiar perechi de viaţă, cu care să înfrunte mai uşor greutăţile. “Deşi uneori persoanele cu handicap sunt percepute altfel, fiind observată doar dizabilitatea lor, aceşti oameni sunt mai mult decât atât. Sunt Oameni ce au propria normalitate, au multe neputinţe, uneori multe complexe, dar la fel de multe calităţi ca o persoană sănătoasă, chiar dacă de multe ori nu reuşesc să şi le pună în valoare, pentru a fi folosite în folosul comunităţii din care fac parte”, a conchis Iuliana Prunilă-Negoiţă. Astăzi, Dizabil.eu are peste 200 de membri care comunică unii cu ceilalţi, iar grupul se află într-o permanentă extindere. Anul acesta, Dizabil. eu a devenit partener cu ZdV într-un proiect ce vizează informarea şi revendicarea drepturilor pentru persoanele cu dizabilităţi, intitulat "Schimbă ceva! Învaţă să înţelegi persoanele cu dizabilităţi!" (Alina-Elena VASILIU)


Material apărut în Ediția Veștilor Bune de Anul Nou

Exclusiv print Ediţia Veştilor Bune de Anul Nou: Fapta bună, bogăţia omului!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.