Social

Mamă de profesie! A avut grijă de 40 de copii abandonaţi de alte mame

Raluca Manolache
2 ian 2015 2329 vizualizări
"Mama adevărată este cea care te creşte, nu cea care te naşte şi te părăseşte". Asta spun copiii crescuţi de MAMA LUŢA

Mamă “eroină”. Aşa ar putea fi numită Mărioara Luţa din Focşani, femeia care creşte copiii pe care alte mame îi abandonează. Din dragoste pentru copii, Mărioara a devenit acum 16 ani mamă de profesie sau asistent maternal profesionist, cum scrie în cartea ei de muncă. Femeia, care la rândul ei are un băiat de 40 ani, stabilit la casa lui, iubeşte copiii şi nu regretă decizia luată cu mulţi ani în urmă - de a se dedica unor copii mai puţin norocoşi. A avut în grijă aproape 40 de copii de toate vârstele, iar câţiva dintre aceştia au avut şansa să fie adoptaţi de familii din America, Spania, Franţa sau Italia şi să le fie mai bine. În grija femeii se află, astăzi, o adolescentă, elevă la liceu, care a fost operată în urmă cu doi ani în Germania, pentru că suferea de afecţiuni grave ale coloanei vertebrale. “Mama Lili” a învăţat-o “să fie mândră de ea şi să nu-i fie ruşine de handicapul ei”. Mărioara Luţa plânge după fiecare prunc ce pleacă din casa ei şi le recomandă  viitoarelor asistente maternale să aibă suflet şi “să simtă că au dragoste de dăruit”, altfel nu vor putea face această meserie, în care nu ai zile libere. 

«Te bate mami?»«Nu, mami mă iubeşte!»

Acum 16 ani, “mama Lili” a avut un vis: să devină asistent maternal. Iubeşte copiii şi a vrut să fie alături de cei care nu au avut norocul de a simţi iubire, căldură sufletească în propria familie. În timp, Mărioara Luţa din Focşani a devenit una dintre cele mai experimentate asistente maternale. A avut în grijă aproape 40 de copii “uitaţi” de familii şi care au ajuns în grija Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea. Şi-a început “cariera” de mamă după ce a fost bona unui băieţel pe care l-a luat de tot la ea. Atunci şi-a dat seama că este calea pe care doreşte să o urmeze. “Mi-au plăcut şi îmi plac copiii. Înainte de a mă angaja aici, am avut în grijă un copil cu familie din Sud. L-am crescut patru ani şi opt luni şi acum este preot. Ţinem legătura, eu sunt «mama Lili» pentru el. Stătea la mine permanent. Eu am vorbit cu părinţii pentru că era greu, dânşii lucrau mereu şi aveau copilul cel mai mare în clasa I. Pentru că nu se puteau ocupa bine de amândoi, cel mic având un an şi opt luni, şi mie mi-a fost tare drag şi nu voiam să mă despart de el, le-am propus să îl ia la săptămână acasă. Săptămâna a devenit lună, pentru că ei lucrau foarte mult. Eu eram mami, soţul meu era tati. El ştia că are un tată în Sud şi are mustaţă şi îl cheamă Nelu. După ce a fost luat de părinţi, am depus cerere la Asistenţa socială pentru a deveni asistent maternal şi mi s-a aprobat. M-am dus cu băieţelul şi prima întrebare care i s-a pus copilului a fost «Te bate mami?»«Nu, mami nu m-a bătut niciodată, mami mă iubeşte». Cred că acest răspuns a atârnat mult în balanţă”, ne-a povestit Mărioara Luţa.

O are în grijă pe Liliana de la aproape doi ani

Mamă de profesie, Mărioara Luţa a avut în grijă 40 de copii. Au venit şi au plecat, dar Liliana se află în sânul familiei de la aproape doi ani. Acum are 17 ani şi merge la liceu. Îşi doreşte ca, după finalizarea liceului, să urmeze cursurile unei şcoli postliceale în industria alimentară şi să-şi facă un viitor. Viaţa nu a fost uşoară cu ea, mai ales că, în urmă cu doi ani, a trebuit să meargă în Germania să se opereze la coloana vertebrală, pentru că avea, printre altele, şi o cocoaşă inestetică. Cu ajutorul formularului E112, dar şi al  DGASPC Vrancea, care a găsit o fundaţie din străinătate, fata a fost operată cu brio. “Mama Lili” spune că acesta a fost cel mai greu moment prin care a trecut. “Îmi sunt dragi copiii foarte tare. Am avut în grijă 40 de copii. Puteam să am şi mai mulţi, dar până să fac regim de urgenţă am avut copii care au stat doi ani, trei ani jumătate până plecau în familie sau spre adopţie.Când plecau copiii de la mine, sufeream foarte mult. Cel mai greu moment a fost când am operat fetiţa pe coloană. Liliana avea mai multe diagnostice, inclusiv scolioză. Avea cocoaşă în spate. A purtat corset până în clasa a VI-a şi, prin intervenţia celor de la DGASPC, care au căutat o fundaţie, ni s-au plătit transportul şi cazarea, şi cu formularul E 112 am plecat în Germania pentru operaţia fetei. Am suferit foarte tare pentru că nu ştiam dacă vor fi rezultate. Putea chiar să rămână paralizată, dar a fost bine până la urmă. O învăţasem să fie mândră de ea, să nu-i fie ruşine de handicapul ei. Le mulţumesc celor care s-au implicat”, mai spune Mărioara Luţa.

Cum trebuie să fie o mamă adevărată

Din cei 40 de copii care au ajuns în grija “mamei Lili”, câţiva au avut norocul să fie adoptaţi de familii din SUA, Spania, Franţa sau Italia. Mama “eroină” spune că şi acum ţine legătura cu o parte dintre copiii pe care i-a avut în grijă. Ce spun aceşti copii despre ea? “Mama adevărată este cea care te creşte, nu cea care te naşte şi te părăseşte”. Şi mare dreptate au! Femeilor care îşi doresc să aibă grijă de copiii statului, “mama Lili” le spune că trebuie “să aibă suflet şi să simtă că au dragoste de dăruit. Un copil este ca o floare. Dacă nu este iubit, nu se dezvoltă, nu creşte. Să nu facă diferenţă între copiii lor şi copiii care sunt luaţi în plasament. Copiii trebuie să simtă că fac parte din familie”, spune “mama Lili”.
În Vrancea sunt 289 de asistenţi maternali, iar aceştia au în grijă 583 de copii abandonaţi sau cărora nu le este bine în familie. Iar de femei bune la suflet şi la inimă este nevoie în continuare, pentru că mereu ajung la Protecţia Copilului copii cu probleme, care au nevoie de cineva care să-i strângă la piept. Persoanele care solicită să devină asistent maternal profesionist trebuie să depună o cerere la DGASPC Vrancea, în care să-şi exprime disponibilitatea de a ajuta. Acestea pot să aleagă grupa de vârstă şi sexul copiilor, iar dacă au disponibilitatea de a îngriji copii cu handicap, infectaţi HIV sau afectaţi de SIDA, mulţumirea copiilor de suflet va fi şi mai mare. Cererea va cuprinde Curriculum Vitae al solicitantului, precum şi motivele pentru care doreşte să devină asistent maternal profesionist. Legea pune anumite condiţii, dar în realitate, condiţiile pe care trebuie să le îndreplinească o mamă profesionistă sunt mult mai multe şi mai grele. Şi doar cei care nu au crescut un copil nu le ştiu. Pentru că dragostea de mamă nu poate fi trecută niciodată în fişa postului, este clar că meseria de asistent maternal nu se naşte decât din vocaţie şi din iubire, asemenea celor mai nobile intenţii ale oamenilor cu suflete mari. (Raluca MANOLACHE)

Material apărut în Ediția Veștilor Bune de Anul Nou

Exclusiv print Ediţia Veştilor Bune de Anul Nou: Fapta bună, bogăţia omului!

 



 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Vasilica Stanila, acum 3390 zile, 19 ore, 49 minute, 2 secunde
Felicitari d-nei Lili pt dragoste pe care o daruieste copiilor ,am cunoscut si eu o d-na care face acelasi lucru anume d-na Morarescu care are in grija copii in regim de urgenta ,am botezat unul din citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.