Social

Ruşine autorităţilor!!!În Pediatria de coşmar a Spitalului Mare, Moş Crăciun nu a mai venit!

Ziarul de Vrancea
28 dec 2014 4422 vizualizări
A trecut mai mult de o lună de când o mămică, internată cu bebeluşul în Spitalul Judeţean din Focşani, i-a trimis lui Marian Oprişan pe Facebook mai multe fotografii de coşmar făcute în saloanele singurei secţii de pediatrie din judeţul Vrancea. Oficialităţile au găsit bani să-l aducă pe Moş Crăciun doar în stradă, la distracţie, pentru focuri de artificii de Revelion ori pentru cupola viitoarei catedrale ortodoxe, nu şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor pentru copiii internaţi în spital.

Mămicile din Focşani au ajuns să-l abordeze pe Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean, pe reţeaua de socializare Facebook pentru a-i reproşa că alocă prea mulţi bani petrecerilor organizate în centrul oraşului în vreme ce condiţiile din secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Focşani, unde ajung copilaşi bolnavi din tot judeţ, lasă foarte mult de dorit. Cu toate că a trecut o lună de zile de când o mămică i-a trimis şefului judeţului fotogafii cu condiţiile “de Auschwitz” din secţia de pediatrie, după cum s-a exprimat, mare lucru nu s-a schimbat, iar părinţii care ajung cu copiii în spital nu mai contenesc să reclame situaţia. În timp ce spitalul public nu are bani de vopsea, în piaţa centrală a Focşaniului,  municipalitatea a investit peste 680.000 de lei pentru amenajarea orăşelului copiilor şi aducerea unor personaje de poveste care să-i distreze pe cei mici, iar administraţia judeţeană a pus deoparte 800.000 de lei pentru petrecerea revelionului. Mai mult, la ultima şedinţă a CJ s-au alocat 500.000 de lei din bani publici pentru acoperişul viitoarei catedrale ortodoxe. Mămicile internate cu copilaşii spun că „Moş Crăciun bugetar” este nedrept cu cei mai mici cetăţeni şi au cerut încă o dată administraţiei judeţului, chiar în Ajun de Crăciun, să se gândească şi la micuţii nevoiţi să stea în spital.

Totul a pornit de la mămica lui Tudor

Mămicile au prins curaj să-i reproşeze direct lui Oprişan pe Facebook după ce premierul Ponta a pierdut alegerile prezidenţiale, iar şeful judeţului tocmai le mai promisese o dată vrâncenilor că va face un aeroport pentru ca cei plecaţi în străinătate să poată ajunge mai rapid acasă, de sărbători, la cei dragi. Între cei care au comentat, spunând că autorităţile nu îşi prioritizează corect investiţiile, se numără şi mămica lui Tudor, un băieţel de 11 luni, care a avut nevoie de tratament în secţia de pediatrie. “Dar de condiţiile insalubre şi mizere din Spitalul Judeţean de Urgenţă «Sf Pantelimon» Focşani ştiţi, domnule Oprişan? Am fost internată cu un copil de 11 luni în paturi rupte şi ruginite, fără perne şi pături. Mămicile stau toată noaptea pe nişte scaune rupte din lemn pe toată perioada internării. Cum poţi rezista fizic trei-patru zile să stai pe un scaun? Ruşine!”, este mesajul mămicii postat pe pagina preşedintelului Consiliului Judeţean şi al PSD Vrancea. Cum problema afecteză multe familii, mămica revoltată a primit reacţii şi din partea altor părinţi, care i-au invitat pe decidenţii locali să ofere “condiţiile de la partid” copiilor din spital. “Aşa este …şi eu am stat cu Mihai 10 zile acolo şi am dormit pe scaune până am dat semnătură şi am plecat şi cu gastroenterocolita cu care am ajuns dar şi cu o bronşiolită urâtă de tot… Ruşine autorităţilor! Unde se duc oare banii pe care îi dăm la contribuţiile sociale?”, s-a arătat indignată o altă mămică. “Vă spun eu, la petreceri şi revelioane. ăsta e adevărul crud, din păcate”, a continuat o altă mamă. Mai mult, mămicile spun că în cele câteva saloane renovate de Clubul Rotary “intră cei cu dare de mită”, iar cei care nu-şi permit să plătească trebuie să suporte saltele rupte şi mizerabile. “A trebuit să-mi scot puloverul şi să pun copilul pe el”, a relatat o altă mamă.

„De ce să înghit mizeria şi ignoranţa?”

Marian Oprişan a răspuns printr-un mesaj (foto), dispărut între timp de pe pagina sa de socializare, că a văzut fotografiile şi că situaţia se va schimba. O mămică a salvat răspunsul şefului de judeţ şi l-a trimis presei. “Haideţi să schimbăm ceva, arătaţi la toată lumea şi poate aude cine trebuie”, ne-a rugat mămica revoltată. Femeia insistă că are dreptul să primească servicii adecvate de vreme ce plăteşte asigurări sociale de sănătate. “Lipsa de reacţie ne-a adus în halul acesta. De ce să înghit mizeria şi ignoranţa? Poate că, dacă erau mai mulţi ca mine, se schimbau condiţiile în pediatrie! Asta e greşeala noastră: constatăm nereguli, dar nu facem nimic, vorbim doar pe la colţuri!”, ne-a transmis femeia.

“Stau şi câte doi în pat”

Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sfântul Pantelimon" Focşani, încadrat în categoria a III-a de competenţă şi care poate trata doar afecţiuni cu grad mediu de complexitate, se află în subordinea Ministerului Sănătăţii întrucât Consiliul Judeţean Vrancea a refuzat să preia unitatea la descentralizarea operată de Ministerul Sănătăţii, în 2010, pe motiv că are prea multe datorii. Cu toate acestea, Marian Oprişan este cel care l-a recomandat pe actualul manager Constantin Mîndrilă, membru PSD, să preia funcţia şi a promis în mai multe rânduri că va reabilita unitatea. Directorul spitalului, Constantin Mîndrilă, s-a văzut nevoit să recunoască problemele ridicate de mămici, pe care le-a pus pe seama lipsurilor financiare. Acesta ne-a declarat că  “prioritate zero” a noului an va fi renovarea acestei secţii, una foarte aglomerată. „Deja am un plan pentru a schimba lucrurile. O să încerc să găsesc sponsorizări şi donaţii pentru a face o igienizare totală în secţia de pediatrie, de la var, geamuri, să le reparăm, să le vopsim. O să încerc să sensibilizez şi oamenii de afaceri pentru a dona cei 20% din impozitul pe profit care îi ia statul.”, ne-a declarat Mîndrilă, după ce mămicile au sesizat condiţiile din secţie, dar şi faptul că unele saloane nu sunt dotate cu paturi pentru mămici. Mangerul spitalului spune că secţia este într-adevăr supraaglomerată. “Stau şi câte doi în pat câteodată, e suprapopulată, vin foarte mulţi copii din tot judeţul cu viroze şi alte boli de sezon. Câd vine acolo cu copilul e normal ca mămica să fie necăjită, revoltată”, admite şeful celui mai mare spital din Vrancea.

„M-a luat presedintele de nu m-am văzut”

Întrebat de ce nu cere ajutorul administraţiei judeţene, care pare să aibă mulţi bani de cheltuială, şeful spitalului spune că a cerut, dar n-a primit, pe motiv că “spitalul e la minister”. Ce s-a întâmplat după ce mămicile au sărit pe Oprişan pe Facebook? „Sincer să fiu, m-a luat presedintele (Marian Oprişan – n.a.) de nu m-am văzut, dar eu şi mâine – dacă aş avea bani şi spaţiu – aş face. Ei (administraţia publică judeţeană –n.a.) nu pot să finanţeze atât timp cât spitalul e în subordinea Ministerului Sănătăţii. Am făcut hârtie şi înţeleg că nu a fost buget. Singura sursă de finantare e de la Casa de Asigurări de Sănătate. Am de plătit salarii, utilităţi, trag linie şi dacă mai râmâne mai facem… Când începi să împarţi sărăcia şi vezi că în pungă nu mai ai nimic, ce poţi să faci?”, se lamentează social-democratul aflat de mai mult de doi ani în fruntea Spitalului.

Ce a promis Oprişan în seara de Ajun?

Întrebat de România Curată de ce nu face cumva să aloce ceva bani şi pentru renovarea secţiei de pediatrie, de vreme ce tot se găsesc mereu fonduri publice pentru entertainment dar şi pentru finanţarea construcţiei unor biserici, Marian Oprişan ne-a acuzat de “răutate ancestrală” dar şi că gândim „cu ficatul” în legătură cu petrecerile din centrul oraşului. După ce i s-a reamintit de rugăminţile mămicilor nevoite să stea de sărbători cu copiii într-un spital total neprietenos, în saloanele reci şi mizere de la etajul 5, şeful administraţiei judeţene a promis că „va face”. „Conform discuţiilor pe care le-am avut la cel mai înalt nivel, după 1 ianuarie 2015 vor veni bani pentru investiţii la Spitalul Judeţean, indiferent că vor fi pe proiecte europene, pentru reabilitarea totală sau dotarea cu aparatură. N-am putut în ultima lună să mă ocup, din varii motive, dar vă promit că mă voi ocupa personal pentru a deveni o cu totul altfel de secţie”, a spus Oprişan. Supărat că i se arată cu degetul problemele care dor, Oprişan a spus că părinţii ar trebui să vadă şi luminiţele de sărbătoare din oraş, milioanele de euro îngropate în infrastructură şi să se bucure de viitorul bazin de polo pe care CJ o să-l construiască pentru copiii care vor să înoate… Spitalul Mare nu a beneficiat de o reabilitare generală de mai mult de 40 de ani, chiar dacă fiecare director numit a dat cu ceva var, a pus tâmplărie pe ici pe colo şi a schimbat gresia şi fainţa, evident cu „firme prietene”.
***
Eşti nemulţumit de condiţiile din secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” din Focşani? Vrei să le reaminteşti autorităţilor de drepturile tale dar şi de promisiunile făcute? Le poţi scrie decidenţilor la următoarele adrese pentru a cere îmbunătăţirea condiţiilor din spital: manager@spitalvn.ro (Constantin Mîndrilă), ministru@ms.ro (Nicolae Bănicioiu) şi marian.oprisan@cjvrancea.ro (Marian Oprişan)

Amintiri de la Pediatrie

Elena: “Am fost cu copilul la pediatrie şi am avut nesimţirea să deranjez un doctor pe la 23:30 pentru o urgenţă cu un copil de 2 ani. În urma investigaţiei a hotărât că trebuie internat şi pus la perfuzii care bineînţeles a trebuit Să LE CUMPĂR . Am fost condusă într-un salon la un pătuţ care mai bine seamănă cu o colivie pentru detinuţi politici, cu urme clare de fecale pe gratii, pe care au lipit leocoplastul cu care trebuiau să fixeze perfuzia pe mâna copilului. ADICă PE RANĂ… Cearceaful, dacă îl putem numi aşa, era ciuruit de la revoluţia din 1989; la geamuri atârna o “perdea” albastră care sigur a fost colegă de suferinţă cu cearceaful. Ceva gândaci ca să completâm decorul… Bineînţeles că am preferat SĂ FUG din spital fără să mai semnez fişa de externare…”
Ioana: „Cu banii aruncaţi pe catedrală, pe petreceri şi muzică se putea face din pediatrie un adevărat lux, cu toate dotările de ultimă oră. Sper ca votul naţional pro-Johannis să-i trezească pe toţi politicienii. Luaţi aminte, politicieni: investiţi în normalitate (şcoli, spitale, spaţii de agrement, străzi, parcuri). Lăsaţi investiţiile în medievalisme!”
Carmen: „Ajunsă la pediatrie cu o viroză, am plecat de-acolo cu alte 3 boli. Un jeg de spital, o mizerie cruntă, nişte condiţii oribile şi personal inuman.”
Mariana: „Eu am fost internată acolo cu fetiţa de 5 ani care avea dreptul să stea la salonul de preşcolari şi m-au băgat într-un salon de bebeluşi şi nu spun în ce condiţie era acel salon. Jale, iar la baie e foarte, foarte rău. Când am spus că nu se poate sta cu un copil de 5 ani într-un pătuţ, ştiind că sunt locuri la preşcolari, mi-au răspuns ca acele locuri sunt ale DR. MUNTEANU şi trebuie să dam 20lei. Apoi în loc să-mi trateze fata de otită mi-o tratau de pneumonie. După câte am văzut acolo a trebuit să îmi cer transferul la IAŞI deoarece acolo sunt condiţii mult mai bune. Şi înca ceva: acele poze nu arată întradevăr realitatea din acea secţie. Este mult mai rău când intri şi vezi cu ochiul liber.”
Nicoleta:  “Groaznic! Tratament inuman, atât pentru mămici cât şi pentru bieţii copilaşi! Umilinţă din partea cadrelor, vocabularul inadecvat al infirmierelor…. Dacă nu poţi, din motive obiective, de exemplu copilasul e la perfuzii, sau pur şi simplu nu ai cu cine să-l lasi să te duci să mănânci când se strigă la masă, nu mai ai voie să mergi după acea oră, pentru că s-a spalat pe jos! Ce să spun, am stat trei zile şi trei nopti pe un scaun iar după ce mi s-au atrofiat muschii, patru nopţi m-am întins pe jos, pe o pătură, de care am făcut rost de la infirmiere în schimbul a 2-3 lei… Sănătate tuturor copilasilor şi nouă, părinţilor, putere să-i creştem oameni responsabili, cu valori umane şi sociale!”
Marieta:  “Aş mai avea de adăugat: pe lângă condiţiile inumane şi pe lângă acei oameni cu cele mai execrabile caractere şi suflete; noi am avut şi “încântarea” de a împărţi salonul cu un ŞORICEL!!!! Probabil era şi el bolnăvior… Număram secundele să se facă dimineaţă ca să plecăm cât mai repede!!!”
Mihaela: „Şi noi am avut parte de spitalul ăsta iar patru zile am dormit pe scaun… Deci e haos total. Nu mai zic că asistentele sunt de o ignoranţă nemaivăzută. Poate în loc să mai bage atâta în buzunar la ei mai bine ar renova spitalul că e horror.”
Oana Monica: „Din nefericire am trecut şi noi prin aceeaşi experienţă. Medicul pediatru a fost chiar deranjat de prezenţa noastră căci nu mai erau locuri…asistentele horror…inumane la propriu. Condiţiile sub orice critică…nu am rezistat mai mult de o noapte şi am cerut transferul la Bucureşti. Atât de marcată am rămas încât niciodată nu am mai călcat cu copilul meu în acest spital. Mă rog la Dumnezeu să nu mai fie niciodată nevoie să călcam în acest spital!”
Mama lui Tudor: „Cu o floare nu se face primăvară! Dacă ar semnala mai multe mame neregulile, eu cred că lucrurile s-ar rezolva.”
(Silvia Vrînceanu)
Material apărut de Crăciun pe portalul de bună guvernare RomaniaCurata.ro după ce Ziarul de Vrancea a relatat în exclusivitate, pe 20 noiembrie 2014, condiţiile de coşmar din secţia pentru copii a Spitalului Judeţean Focşani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 14

Adaugă comentariu
elena, acum 2729 zile, 17 ore, 38 minute, 47 secunde
Conditiile mizerabile dar mai ales personalul inuman.Doctorii ,,te izgonesc in cabinetele lor particulare" desi majoritatea platim salariul lor. Corupti ,spagari ,nenorocitii sper sa le dea citeste integral
anonim, acum 2737 zile, 7 ore, 16 minute, 4 secunde
Si primesc des intrebarea "De ce nu ma intorc acasa sa profesez?" (sunt student la medicina) Se vede de departe de ce nu ma intorc.Pentru ca sunt satul de mic de mafia din judetul Vrancea, citeste integral
Biba, acum 2737 zile, 12 ore, 2 minute, 18 secunde
ha, ha, ha!!! Doamna Silvia VRANCEANU, nu mai aveați subiecte tari? Dar acum un an, acum doi ani, acum 10 ani ... De ce nu ați scris despre asta??? Era Dr.Moise director ? Asta care e acum director citeste integral
Puiu Cristina, acum 2737 zile, 12 ore, 11 minute, 36 secunde
Referitor la mizeria din sectia Pediatrie,ar trebuie si medicii pediatri sa vb frumos cu pacientii care vin la urgente ,de aceea sunt platiti sa isi faca meseria ca medic pediatru sa asigure urgentele citeste integral
mareban@yahoo.com, acum 2737 zile, 15 ore, 7 minute, 44 secunde
Lasa-ti ca ne vedem la paranghelia de revelion...și o sa uitați de toate neajunsurile. ...se reproșează ca spitalul e în subordinea MS ....IAR LA GUVERNARE ESTE PSD.....oare chiar nu se citeste integral
christmas, acum 2737 zile, 17 ore, 51 minute, 51 secunde
Deci, si voi, ziarul de vrancea stiti bine ca Spitalul Judetean Vrancea e in subordinea Ministerului Sanatatii dar totusi vreti sa aratati oamenilor simpli ca Oprisan e de vine, ca el nu da banii, ca citeste integral
Ionut, acum 2737 zile, 18 ore, 10 minute, 3 secunde
Promisiunii ... care nu se realizeaza, singura cale sa se realizeze ceva in tara asta e prin manifestati pasnice in curtea spitalului la intrarea in sectie si in birourile administratilor locale si citeste integral
vrincean, acum 2737 zile, 18 ore, 59 minute, 36 secunde
DE CE IMI STERGETII COMENTARIU ?
nc, acum 2737 zile, 19 ore, 54 minute, 24 secunde
Spitalul din Focsani este printre putinele spitale aflate inca in subordinea MS, restul sunt la adm. locala. Astfel se pot accesa fonduri europene pt modernizare si echipare si s-ar citeste integral
eu, acum 2737 zile, 21 ore, 9 minute, 53 secunde
am patit si eu ca o asistenta cu ochii carpiti de somn, pe la ora 1-2 noaptea, cand sa-i faca tratamentul copilului, era cat pe ce sa-i administreze penicilina intravenos (in loc de gentamicina). citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.