Social

Cât de mult poate afecta un copil postările răutăcioase de pe Facebook

Ziarul de Vrancea
19 dec 2014 967 vizualizări
Beneficiile şi riscurile utilizării internetului au fost dezbătute ieri în cadrul unui workshop la care au participat consilieri educativi şi profesori de informatică de la mai multe unităţi şcolare din judeţ

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea a organizat ieri o instruire a cadrelor didactice referitoare la siguranţa elevilor pe internet. În cadrul acesteia, la care participarea a fost una voluntară, s-a discutat atât despre beneficiile accesării intrernetului de către elevi, dar mai ales despre capcanele în care aceştia pot cădea. „Elevii au acces la internet permenent  acasă, mai ales că în prezent mulţi părinţi lucrează şi acasă pe calculator. Noi suntem cei care trebuie să îi învăţăm anumite competenţe cum ar fi lucrul în echipă şi utilizarea informaţiilor  pozitive”, a precizat inspectorul Marilena Oprea, cea care a realizat instruirea. Aceasta a atras atenţia asupra utilizării facebook-ului care, de curând, a fost declarat spaţiu public. „Au fost situaţii în care copiii au raportat abuzuri care s-au referit la faptul că în repetate rânduri colegi de-ai lor le transmit păreri răutăcioase şi chiar ameninţări. Pe facebook, atât de utilizat în prezent, ei trebuie să ştie că pot bloca pe cineva şi apoi pot raporta situaţia. Un alt pericol este dat de site-urile de jocuri, atât de tentante pentru copii, care taxează accesarea după anumite tarife. Părinţii se trezesc cu facturi mari şi nu ştiu de unde apar acestea. Trebuie ştiut cum se gestonează o astfel de situaţie”, a mai spus Marilena Oprea.

Dezavantaje vs avantaje

Printre pericolele de pe internet despre care s-a mai discutat sunt utilizarea inadecvată a informaţiei, timpul exagerat alocat utilizării acestuia, legăturile cu persoane necunoscute, riscul de interiorizare a emoţiilor şi de tulburări de comportament. Nu au fost acolite nici avantajele internetului, precum informarea şi documentarea, comunicarea rapidă, lucrul online. Participanţii la instruire au primit ghiduri care conţin lecţii, exemple de studii de caz precum şi soluţii la situaţii întâlnite îndeosebi de elevii de gimnaziu şi chiar din ciclul primar. În urma acestei instruiri cursanţii vor desfăşura activităţi prin care să fie educaţi elevii în aceea ce priveşte pericolele din mediul virtual. Astfel de activităţi urmează să se desfăşoare în toate uniţile de învăţământ pe parcursul lunii februarie,  data de 10 februarie fiind declarată Ziua Siguranţei pe Internet, marcată în toată Europa. Instruirea de ieri face parte din programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene, coordonat în ţara noastră de Organizaţia Salvaţi Copiii România, care a lansat un concurs naţional pentru copii, părinţi şi profesori cu tema „Resurse digitale pentru viitor”. (M. VLĂDEASCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.