Social

Spitalele riscă să fie închise: paturi înghesuite şi puţine grupuri sanitare

Raluca Manolache
5 dec 2014 1111 vizualizări
Spitalele deţin autorizaţie sanitară de funcţionare cu termen de conformare, adică nu îndeplinesc întocmai regulile de igienă şi circuitele sanitare u dacă toate deficienţele nu vor fi rezolvate, spitalele riscă să fie închise

Spitalele care nu se conformează, riscă să fie închise! Acesta este mesajul transmis de Ministerul Sănătăţii spitalelor care, în următoarea perioadă, trebuie să găsească resursele financiare necesare pentru a remedia toate deficienţele astfel încat să fie îndeplinite cerinţele sanitare de funcţionare. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea lucrează în această perioadă la reactualizarea planurilor de conformare, în condiţiile în care spitalele deţin autorizaţie sanitară de funcţionare cu termen de conformare, adică nu îndeplinesc întocmai regulile de igienă şi circuitele sanitare cerute de lege. Dacă nu vor reuşi să obţină autorizaţie de funcţionare definitivă, spitalele riscă să fie închise. “Avand în vedere ordinul privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitară pentru perioada de amplasare, amenajare, construire şi pentru funcţionarea obiectivelor ce desfăşoară activităţi cu risc pentru starea de sănătate a populaţiei cu modificările şi completările referitoare, art. 11, alin. 7 conform căruia « Pentru unităţile sanitare publice cu paturi, a căror conformare necesită activităţi complexe şi investiţii majore, se va elabora un program - cadru de conformare pentru o perioadă de până la 5 ani şi un program operaţional pentru anul în curs. După această perioadă, unităţile sanitare care nu se conformează normelor de igienă şi sănătate publică în vigoare se închid» (...)”, este mesajul Ministerului Sănătăţii. Toate cele cinci unităţi spitaliceşti publice din Vrancea nu au reuşit să obţină de la DSP autorizaţie de funcţionare definitivă şi spaţiul insuficient este principala problemă cu care se confruntă spitalele. Aceasta şi în condiţiile în care clădirile în care funcţionează sunt construite înainte de 1970 şi nu mai corespund cerinţelor actuale.

Prea puţini bani pentru investiţii majore

De altfel, în luna octombrie, inspectorii sanitari din cadrul DSP Vrancea au vizitat toate spitalele din judeţ pentru a verifica dacă sunt respectate condiţiile de igieniă, normele de prevenire a infecţiilor intraspitaliceşti, cunoscute sub denumirea de infecţii nosocomiale, condiţiile de funcţionare, modul de gestionare a deşeurilor etc.. Deşi nu s-au constatat abateri majore, spitalele se confruntă cu o mare problemă, lipsa spaţiului. Aşa se face că principalele neconformităţi depistate fac referire la nerespectarea normelor de amplasare a paturilor şi la numărul mic de grupuri sanitare. Sunt probleme şi la capitolul circuite funcţionale şi lipsa spaţiilor de depozitare. Autorităţile au constatat că majoritatea unităţilor au nevoie de lucrări de reabilitare. Rămane de văzut unde vor găsi spitalele fondurile necesare pentru realizarea tuturor acestor lucrări, în condiţiile în care cele mai multe dintre unităţi nu au bani decat pentru plata salariilor. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.