Copii trataţi cu mizerie şi indiferenţă în Pediatria Spitalului Mare
Subfinanţarea sistemului sanitar dar şi managementul defectuos în ceea ce priveşte banul public se resimt tot mai mult în spitale, iar cel mai mult au de suferit copiii. Nu de puţine ori părinţii care s-au internat cu copiii la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani, în loc de linişte şi confort, au găsit condiţii “insalubre şi mizere”, după cum reclamă mămicile. Femeile au povestit că în secţie este mizerie, iar medicamentele au fost nevoite să şi le cumpere cu bani personali. De altfel, o mamă care a ajuns cu bebeluşul la Spital nu a mai suportat şi l-a interpelat pe Facebook pe Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, profitând că acesta a coborât pentru scurtă vreme printre muritori, după pierderea alegerilor. Femeia s-a plâns de condiţiile găsite în secţia de pediatrie.
Mămicile fac de gardă pe un scăunel rupt
Indignată de imaginile din salonul unde avea copilul internat, femeia a fotografiat condiţiile precare, mobilier ruginit, resturi de scaune, dulapuri şi noptiere vechi, iar pozele au fost distribuite pe internet. “Dar de condiţiile insalubre şi mizere din Spitalul Judeţean de Urgenţă «Sf Pantelimon» Focşani ştiţi? Am fost internată pe secţia de pediatrie cu un copil de 11 luni în paturi rupte şi ruginite, fără perne şi paturi. Mămicile stau toată noaptea pe nişte scaune rupte din lemn pe toată perioada internării. Cum poţi rezista fizic trei – patru zile să stai pe un scaun? Ruşine!”, este mesajul transmis de mămică preşedintelului Consiliului Judeţean şi al PSD Vrancea, Marian Oprişan. Femeia a primit reacţii şi din partea altor părinţi. “Aşa este ...şi eu am stat cu Mihai 10 zile acolo şi am dormit pe scaune până am dat semnătură şi am plecat de acolo şi cu gastroenterocolita cu care am ajuns acolo dar şi cu o bronşiolită urâtă de tot... Un copil de o lună şi jumătate la 2,5kg şi cu branulică în frunte... Ruşine autorităţilor! Unde se duc oare baniii pe care îi dăm la contribuţiile sociale?”, s-a arătat indignată o altă mămică. O altă mamă confimă că "ăsta e adevărul crud, din păcate". "Aşa sunt trataţi copiii noştri în Spitalul din Focşani. Am fost şi noi dar am plecat la fel, pe semnătură pentru că te lua groaza de ce vezi acolo. Poate cineva totuşi va face ceva!”, cere femeia.
Secţia de pediatrie, renovată parţial
Secţia de pediatrie de la Spitalului Mare este împărţită în două părţi, una renovată cu sprijinul Clubului Rotary VARANA, dar şi a unor donaţii venite din străinătate, şi una nerenovată din lipsa fondurilor care sunt direţionate către alte "nevoi". Astfel, saloanele destinate copiilor cu probleme respiratorii au fost renovate integral anul trecut de Clubul Rotary, investiţia fiind de 20.000 de euro. De asemenea, alte saloane au fost renovate parţial datorită mobilierului venit din străinătate. Mai sunt însă şi saloane unde confortul lipseşte cu desăvârşire. Micuţii care au ghinionul să fie repartizaţi aici trebuie să suporte condiţiile. De asemenea, micii pacienţi trebuie însoţiţi de mame, care ar trebui să beneficieze de cazare, situaţie care nu se întâmplă în prezent. Bietele mămici şi bunici trebuie să doarmă pe scaune sau pe marginea paturilor, lângă copii. “Saloanele renovate sunt utilizate pentru copiii cu probleme respiratorii pentru că aceste cazuri necesită izolare. În aceste saloane există şi paturi pentru aparţinători. În celelalte saloane nu avem posibilitatea să punem paturi mari pentru aparţinători şi nici legislaţia nu permite acest lucru pentru că am încălca prevederile referitoare la numărul de paturi obligatoriu pentru copii. Avem în unele saloane mobilier vechi dar sperăm ca într-un timp scurt să reabilităm pavilionul. Se lucrează la un proiect pentru obţinerea de fonduri europene”, spune Constantin Mîndrilă, omul numit în funcţie cu sprijinul personal al lui Marian Oprişan pentru a gestiona situaţia de la cel mai mare spital al judeţului. Oficialii unităţii adaugă că secţia de pediatrie este una dintre cele mai aglomerate din spital. Lucrurile s-ar schimba dacă ar fi şi fonduri. Cum Consiliul Judeţean are alte priorităţi şi nu a dorit să preia unitatea, pe motiv că avea datorii, Spitalul Mare se descurcă doar cu banii alocaţi de Casa de Asigurări de Sănătate în contul serviciilor oferite bolnavilor. Unitatea nu primeşte ajutorul autorităţilor locale şi judeţene, chiar dacă s-au făcut demersuri pentru obţinerea de fonduri. (Raluca MANOLACHE)
Aşteptăm şi alţi părinţi să ne povestească experienţele trăite cu copiii în Spitalul Judeţean.
Bună dimineaţa, copile!
La Maternitatea Spitalului Judeţean Focşani, în zilele de 19 şi 20 noiembrie, au văzut lumina zilei trei copilaşi:
Zăgan, 01.30, băieţel, 3400 g
Vărzaru, 10.50, fetiţă, 3400 g
Turtoi, 12.20, băieţel, 3000 g
Tuturor acestor sufleţele Ziarul de Vrancea le urează ”Drum bun în viaţă!”