Social

Medicii trag un semnal de alarmă: tot mai mulţi vrânceni suferă de diabet!

Raluca Manolache
9 nov 2014 1753 vizualizări
12.000 de vrânceni se află în evidenţele medicale cu această afecţiune u " Foarte mulţi pacienţi care fac accident vascular cerebral, infarct miocardic sau cardiopatie ischemică cu angor pectoris au şi valori mari ale glicemiei şi fac diabet zaharat", spune dr. Gheorghe Cocioabă, şeful Centrului Judeţean de Diabet

În fiecare an, în data de 14 noiembrie, întreaga lume celebrează „Ziua Mondială a Diabetului”. Şi la nivelul judeţului nostru, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea încearcă să atragă atenţia asupra acestei probleme alarmante de sănătate. Grav este că numărul persoanelor care trebuie să urmeze tratament toată viaţa pentru că suferă de diabet creşte în judeţul Vrancea. La ora actuală, în evidenţele Centrului Judeţean de Diabet din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sfântul Pantelimon” Focşani se află aproape 12.000 de persoane care au fost diagnosticate cu această afecţiune. Nu toţi bolnavii urmează însă un tratament strict, necesar pentru a ţine afecţiunea sub control. Aşa se face că doar 8.500 de bolnavi vin periodic pentru a-şi ridica tratamentele de care au nevoie pentru a duce boala pe picioare. 1.200 dintre bolnavi au diabet zaharat tip 1 şi trebuie să se trateze toată viaţa cu insulină pentru a menţine nivelul glicemiei cât mai aproape de valoarea optimă.

Diabetul atrage şi alte boli

Dr. Gheorghe Cocioabă, şeful Centrului Judeţean de Diabet, spune că numărul persoanelor a crescut pentru că şi depistarea este mai bună decât în trecut, iar motivul ce stă la baza numărului tot mai mare de cazuri este alimentaţia nesănătoasă. „Se spunea înainte că la un pacient depistat cu diabet sunt doi nedepistaţi. În momentul de faţă depistarea este mult mai bună datorită colaborării dintre secţiile spitalului şi Centrul Judeţean de Diabet. Foarte mulţi pacienţi care fac accident vascular cerebral, infarct miocardic sau cardiopatie ischemică cu angor pectoris au şi valori mari ale glicemiei şi fac diabet zaharat. Din cauza unei alimentaţii nesănătoase numărul de cazuri de diabet zaharat a crescut. Recomand o alimentaţie sănătoasă bolnavilor, fără excese de zahăr, grăsimi şi sare. De asemenea, în cazul bolnavilor cu hipertensiune arterială, boală cardiacă ischemică, insuficienţă circulatorie cerebrală se recomandă efectuarea analizei glicemiei măcar la şase luni”, a precizat dr. Gheorghe Cocioabă.

Renunţarea la tratament aduce moartea mai aproape

Sunt şi situaţii în care unii bolnavi renunţă la tratamentul recomandat şi recurg doar la un tratament dietetic, mai exact ţin cont de cât şi ce mănâncă. Medicul Cocioabă spune însă că „diabetul este o boală metabolică în evoluţie ca orice boală cronică, care trebuie tratată şi oprită în stadii în care nu pot să apară complicaţiile ulterioare". "Foarte mulţi pacienţi abandonează tratamentul şi apar la cabinet după trei, patru ani în momentul în care apar complicaţii, ce necesită tratament suplimentar şi costisitor”, după cum spune dr. Gheorghe Cocioabă. Odată diagnosticaţi cu această boală, pacienţii trebuie să ţină cont şi de anumite reguli alimentare pentru o viaţă cât mai lungă şi sănătoasă. Astfel, lista neagră a alimentelor interzise cuprinde zahărul, ciocolata, bomboanele, rahatul, siropul, dulceaţa, biscuiţii, mierea de albine, berea, vinul dulce, cozonacul, lichiorul, prunele uscate, smochinele uscate, 58% din strugurii copţi, nuga, stafide, castane, halva, perele uscate în 70% din situaţii, gemul etc., dar şi unele alimente cu conţinut mare de colesterol precum creier, ficat, gălbenuş de ou, animale tinere (viţel, purcel, miel, pui), slănină, untură, untul, smântâna, nucile. (Raluca MANOLACHE)

Ce este diabetul

Diabetul este o afecţiune complexă în care corpul nu asimilează corespunzător alimentele, care sunt transformate în glucoză la nivelul stomacului şi intestinului. Glucoza ajunge în sânge, care apoi o transportă către toate celulele corpului, iar pentru a ajunge în interiorul lor este nevoie de insulină (un hormon generat de pancreas). În interiorul celulei, zahărul este folosit pentru generarea de energie celulară. Dacă pancreasul nu generează suficientă insulină sau celulele nu reacţionează corespunzător la aceasta apare diabetul, după cum spun specialiştii. Conform recomandării Asociaţiei Americane a Diabeticilor, glucoza din sânge trebuie să fie între 80 şi 120 miligrame pe decilitru între. Dacă glucoza din sânge este în afara acestor valori atunci apare diabetul. Diabetul este de două feluri. Diabetul de tip 1 sau insulino dependent, apare în situaţia în care pancreasul nu produce insulină sau cantitatea produsă este sub necesarul corpului. În această situaţie diabeticul trebuie să folosească insulină injectabilă sau pompată. Diabetul de tip 2 sau rezistent la insulină, apare atunci când corpul nu reacţionează la insulină, care este de obicei diagnosticat la persoane peste 40 ani. La Conferinţa Asociaţiei Americane a Diabeticilor din iunie 1999 se atrage atenţia asupra apariţiei şi creşterii alarmante a diabetului de tip 2 la copiii obezi, uneori reprezentând un procent dublu faţă de cei cu diabet de tip 1. La ora actuala, in întreaga lume sunt aproximativ 194 de milioane de diabetici şi se estimează că aceasta cifră va ajunge, în anul 2030, la 350 de milioane. Conform ultimelor statistici internaţionale, în lume sunt peste un miliard de adulţi supraponderali dintre care cel puţin 300 de milioane sunt obezi.

Se caută sponsori pentru cadourile copiilor cu diabet

Cadouri fără zahăr pentru copiii cu diabet. Micuţii care luptă cu diabetul vor primi şi în acest an cadouri în pragul sărbătorilor de iarnă. Centrul Judeţean de Diabet din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani a început pregătirile pentru cea de-a IX-a ediţie a „Serbării pomului de Crăciun”, eveniment ce va fi organizat pe data de 19 decembrie. La fel ca şi în anii trecuţi, copiii vor primi cadouri, mai exact dulciuri fără zahăr, jucării, hainuţe, rechizite, cărţi. Pentru aceasta, organizatorii acestei petreceri caută sponsori şi speră ca numărul acestora să crească şi vrâncenii cu o situaţie financiară mai bună să contribuie în organizarea acestui eveniment. (R.M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.