Social

Centrele pentru persoanele cu handicap sunt suprapopulate

Raluca Manolache
29 oct 2014 1982 vizualizări
Aceasta este una dintre problemele depistate de inspectorii sociali din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS)

Centre pentru persoanele cu handicap sunt suprapopulate. Aceasta este una dintre problemele depistate de inspectorii sociali din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), în urma verificărilor făcute anul trecut privind modul de respectare a standardelor specifice de calitate pentru centrele rezidenţiale pentru persoanele adulte cu handicap. Cel mai recent raport, transmis presei naţionale, arată că în 2013 au fost verificate toate centrele de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică (CRRN) aflate în evidenţa Direcţiei de Protecţie a Persoanelor cu Handicap (DPPH), respectiv 51 de CRRN din 26 de judeţe ale ţării, inclusiv Vrancea. S-a constatat astfel că din cauza suprapopulării, acestea încalcă prevederile Ordinul 559/2008 privind aprobarea Standardelor specifice de calitate pentru centrele rezidenţiale, centrele de zi şi locuinţe protejate pentru persoane adulte cu handicap. Conform acestui raport, în Vrancea, suprapopularea dormitoarelor face să nu fie asigurată nici măcar suprafaţa necesară pentru deplasarea utilizatorilor de fotolii rulante, iar spaţiile de găzduire nu sunt adaptate în totalitate cerinţelor utilizatorilor de fotolii rulante. Această problemă ar fi întâlnită în centrele de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică (CRRN) din Măicăneşti şi Coteşti.

Se vrea clădiri noi, dar nu se ştie când

Daniela Nicolaş, directorul DGASPC Vrancea, spune că atât clădirea de la Măicăneşti, cât şi cea de la Coteşti, sunt de tip vechi ca construcţie, specifice anilor când au fost date în funcţiune şi „pe viitor în toate strategiile de dezvoltare ale instituţiei avem inclus faptul că ne că dorim să achiziţionăm sau să construim spaţii care să îndeplinească toate standardele de calitate”. Autorităţile spun că au încercat să nu aglomereze spaţiile. În cameră sunt cazaţi între 1 şi 4 beneficiari, iar în marea majoritate a cazurilor persoanele dependente de fotolii rulante stau singure. În raport se mai precizează că aproape 40 la sută din centrele din ţară au probleme din punct de vedere al dotării dormitoarelor cu mobilier şi spaţii de depozitare, în 27,45 la sută dintre centre mobilierul este impropriu utilizării (vechi, deteriorat, uzat sau nefuncţional). (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.