Social

Stiaţi că ...

Ziarul de Vrancea
26 oct 2014 1229 vizualizări
Nimeni nu a fost găsit vinovat pentru accidentul ecologic de la Certej, soldat cu 89 de morţi şi peste 70 de răniţi?

Dezastrul de la Certej a avut loc într-o sâmbătă, la ora 4:55 dimineaţa, fiind provocat de ruperea digului şi alunecarea muntelui de steril din iazul de decantare al exploatării miniere Certej, Hunedoara. În perioada de exploatare a iazului, între 1936 şi 1971, au fost depozitate în el elemente de depunere complet diferite ca granulaţie, tasare şi umiditate care au creat o falie de alunecare. Digul s-a rupt în dimineaţa zilei de 30 octombrie 1971 pe o lăţime de 80 de metri şi din iaz au fost expulzaţi în câteva minute 300.000 de metri cubi de steril. Valul acid  a înghiţit într-un sfert de oră şi a ras de pe faţa pământului şase blocuri de locuinţe cu 25 de apartamente fiecare, un cămin cu 30 de camere, şapte locuinţe individuale şi 24 de gospodării au fost distruse. Dezastrul a provocat 89 de morţi şi 76 de răniţi. Cianura folosită în procesul de extracţie, care se găsea în nămolul scurs, a ars hainele de pe victime. Toate cadavrele care au fost scoase din mâl erau goale. Deşi la Primărie s-au înregistrat 82 de acte de deces, autorităţile au anunţat oficial la radio şi televiziune un număr de 48 de morţi, pentru a nu fi nevoite să declare doliu naţional. Statul comunist i-a despăgubit pe cei care au avut de suferit în urma tragediei. Supravieţuitorii de la blocurile distruse au primit câte un apartament, iar cei cărora li s-au dărâmat casele au primit materiale de construcţii de la autorităţi. Cu numai o săptămână înainte de dezastru, ministrul minelor Bujor Almăşan, împreună cu o comisie guvernamentală, au fost la Certej, unde au verificat iazul de decantare şi au decis că acesta este încă funcţional, după care au aniversat cu mare pompă 225 de ani de minerit. După un an de cercetări, ancheta a decis că tragedia este urmarea unor împrejurări ce nu puteau fi prevăzute. Nimeni nu a fost găsit vinovat pentru moartea celor 89 de victime ale accidentului. Exploatările la mina de suprafaţă cu cianuri de la Certej continuă şi în 2014, fără a ţine cont de avize de mediu, de garanţii fiananciare în caz de accident şi fără a angaja efective notabile de localnici.  (D. L.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.