Social

S-au ridicat parţial restricţiile la targurile de animale

Aurelian Ivan
8 oct 2014 1282 vizualizări
Targurile de animale pot fi iar organizate de pe 5 octombrie, dar nu se pot vinde vaci, oi şi capre u pentru că temperaturile sunt în scădere, s-au rărit cazurile de animale infectate cu boala limbii albastre

Vrancea este în continuare în carantină. În mai toate zonele judeţului s-au descoperit cazuri de animale infectate cu boala limbii albastre, iar zeci de animale au murit începand cu luna august. La începutul lunii, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunţat că în Vrancea boala limbii albastre a evoluat în 19 comune. Efectivul de animale receptive era de 237.187, numărul de animale îmbolnăvite de 123, iar 32 au murit. Ca număr de îmbolnăviri suntem pe locul doi la nivel naţinal, după Buzău. Avand în vedere evoluţia bolii, autorităţile au luat decizia să nu se mai organizeze targuri de animale pană pe 5 octombrie. Situaţia nu este doar în Vrancea, ci în mai multe judeţe ale ţării. S-au înregistrat victime chiar şi în randul zimbrilor. Trei zimbri din Rezervaţia Haţeg-Slivuţ au murit din cauza bolii limbii albastre (bluetongue), în pofida eforturilor depuse de angajaţii rezervaţiei şi de medicii veterinari care au aplicat mai multe tratamente pentru salvarea animalelor bolnave. “Este pentru prima dată cand Romania se confruntă cu această situaţie”, spune medicul veterinar Necula Botezatu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Vrancea. Este drept că încă mai sunt indentificate cazuri de infecţie, dar cazurile se răresc odată cu scăderea temperaturilor de afară. Se ştie că boala limbii albastre este “transportată” de ţanţari, iar temperaturile scăzute nu sunt prielnice dezvoltării acestor insecte. Vestea bună pentru crescătorii de animale este cea legată de faptul că s-au ridicat restricţiile la targurile de animale, dar nu în toate cazurile, pentru că rumegătoarele sunt încă sub interdicţie de comercializare, potrivit veterinarilor. “Continuăm să ţinem sub supraveghere animalele din judeţ şi să prelevăm probe de sange pentru a urmări cazurile de infecţie. Deocamdată s-au mai rărit. Începand cu data de 5 octombrie s-a ridicat restricţia la targurile de animale, se pot vinde animale, mai puţin cele rumegătoare, oile, vacile şi caprele. Întreg judeţul este sub restricţie de 20 de km şi se impun măsurile stabilite”, mai spune Necula Botezatu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare.

Virusul afectează doar rumegătoarele

Veterinarii reamintesc că boala limbii albastre nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului. "Această boală este produsă de un virus care afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage şi nu prin contact direct între animale. Boala nu se transmite la om prin contactul direct cu animalul bolnav.", spun veterinarii. Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala. Specialiştii DSVSA vor face inspecţii clinice periodice la animalele din zona de control a focarelor, la bovine, ovine şi capre. Mişcarea animalelor este permisă numai cu avizul DSVSA. Procentalul de animale afectate de boală în cele 23 de judeţe în care s-a manifestat a fost de 0,01% din totalul animalelor receptive existente. (A. IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 3478 zile, 21 ore, 29 minute, 50 secunde
sunteti siguri ca numaim 32 au murit ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.