Social

Vrei să devii donator de organe după moarte, mergi la notar!

Raluca Manolache
24 sep 2014 4422 vizualizări
Se interzice prelevarea de organe, ţesuturi şi celule de la persoane fără discernământ

Poţi deveni donator de organe după moarte dacă mergi la notar şi dai o declaraţie în acest sens. Acest lucru îl prevede un proiect al Ministerului Sănătăţii şi prin care se doreşte aprobarea modelelor de formulare pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 95/2006 privind activitatea de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană în scop terapeutic. "Prelevarea de organe, ţesuturi şi celule de origine umană, în scop terapeutic, se poate efectua de la persoane majore în viaţă, având capacitate de exerciţiu deplină, după obţinerea consimţământului informat, scris, liber, prealabil şi expres al acestora. Se interzice prelevarea de organe, ţesuturi şi celule de la persoane fără discernământ". Atât donatorul, cât şi primitorul organului trebuie să semneze un înscris autentic prin care declară că donarea se face în scop umanitar, are caracter altruist şi nu constituie obiectul unor acte şi fapte juridice în scopul obţinerii unui folos material sau de altă natură, conform proiectului MS. Prelevarea de organe ţesuturi şi/sau celule de la persoanele decedate se face cu consimţământul scris al cel puţin unuia dintre membrii majori ai familiei sau al rudelor, în următoarea ordine: soţ supravieţuitor, părinţi, descendenţi, frate/soră, altă rudă în linie colaterală până la gradul al IV-lea inclusiv. Acest consimţămant este eliminat în cazul în care persoana în cauză, în timpul vieţii, a mers la notar şi a solicitat să intre pe lista donatorilor de organe după deces. "Prelevarea se poate face fără consimţămantul membrilor familiei dacă, în timpul vieţii, persoana decedată şi-a exprimat deja opţiunea în favoarea donării, printr-un act notarial de consimţământ pentru prelevare şi înscrierea în Registrul naţional al donatorilor de organe, ţesuturi şi celule", se arată în proiect. Ministerul mai doreşte ca, în condiţiile în care în Romania nu există niciun primitor compatibil cu organele, ţesuturile şi celulele de origine umană disponibile, acestea să fie alocate în reţeaua internaţională de transplant, pe baza unei autorizaţii emise de Agenţia Naţională de Transplant. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
JDK, acum 3499 zile, 20 ore, 17 minute, 44 secunde
Desi medicii care lucreaza in transplanturi nu vor sa admita, majoritatea celor de la care se extrag organele simt ce se intampla cu ei...
Donatoru`, acum 3500 zile, 1 ora, 26 minute, 17 secunde
Dupa acest consimtamant sa inteleg ca, in cateva zile, un autovehicul neidentificat ma va... ptiuuuuu!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.