Social

Degeţica a murit!

Ziarul de Vrancea
17 sep 2014 543 vizualizări
Fetiţa de 700 grame născută la sfarşitul lunii iulie a decedat după ce mama a refuzat transferul micuţei la Bacău.Zilele trecute s-a născut la maternitate un băieţel de numai 800 de grame, care poate supravieţui cu brio dacă ne raportăm la un pitic cu doar 600 de grame la naştere care a plecat acasă după cateva luni de tratament intensiv.130 de copilaşi s-au grăbit să vină pe lume prea devreme anul acesta.Chiar dacă viaţa lor este pusă în mare pericol, medicii spun că puii de om au şanse la viaţă



Tot mai mulţi micuţi văd lumina zilei înainte de termen şi cu o greutate sub cea optimă. Doar în acest an, la maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Sf. Pantelimon" Focşani, unde ajung aproape toate gravidele din Vrancea, s-au născut 1.450 copii, iar 130 dintre aceştia s-au născut prematur. Cel mai mic copil care s-a născut anul acesta la Spitalul din Focşani a cantărit doar 500 de grame. Acesta nu a avut prea multe şanse la viaţă, dar un alt copilaş, născut tot anul acesta, de numai 600 de grame, după cateva luni de tratament intensiv, a plecat împreună cu mama lui acasă. „Numărul de naşteri premature este în creştere din cauza sarcinilor neurmărite medical, nerespectării recomandărilor medicilor specialişti în ceea ce priveşte efortul fizic, consumul de alcool şi tutun, din cauza regimului alimentar necorespunzător. Copiii născuţi prematur se clasifică în patru grade: gradul I – au o greutate cuprinsă între 2.500 şi 2.000 grame, gradul II – au o greutate cuprinsă între 2.000 şi 1.500 grame, gradul III – au o greutate cuprinsă între 1.500 şi 1.000 grame şi gradul IV – au greutatea sub 1.000 grame. Spitalul Judeţean de Urgenţă are competenţă pentru a îngriji copiii de gradul I şi II. Cei de gradul III şi IV sunt dirijaţi la maternitatea Bacău sau în clinicile universitare, Iaşi, Bucureşti pentru conduită adecvată”, ne-a precizat dr. Mariana Oprea, şefa secţiei de nou-născuţi de la Spitalul Focşani.

De ce a murit Degeţica

Reporterii noştri au decis să scrie despre acest subiect după ce la maternitatea Spitalului Mare a venit pe lume o micuţă de numai 700 de grame, supranumită Degeţica, pentru care s-au rugat mulţi dintre cititorii noştri. Din păcate, chiar dacă medicii se luptă pentru salvarea micuţilor născuţi prematur, şansa la viaţă a acestora scade din cauza părinţilor. Acest lucru s-a întamplat şi în cazul fetiţei de numai 700 de grame care s-a născut la sfarşitul lunii iulie. Mama fetei a refuzat să-şi dea acordul pentru transferul micuţei la Bacău şi copila a decedat, după cum ne-au spus oficialii sputalului. Reamintim că femeia, care nu se află la prima naştere, a născut prematur, la doar 27 de săptămani. Nu puţine sunt situaţiile în care medicii de la Focşani trebuie să îi transfere pe cei mici la alte unităţi din ţară. Transferul unui nou născut la un alt spital se impune atunci cand acesta are o greutate foarte mică sau cand se naşte cu probleme grave de sănătate. În aceste cazuri nou născutul este transferat către un spital de gradul III sau IV, deoarece secţia nou născuţi din cadrul Spitalului Judeţean Focşani nu are competenţa necesară pentru tratarea unor astfel de cazuri. „Prematurii de gradul I şi II necesită un confort termic deosebit care se realizează cu ajutorul incubatoarelor şi o alimentaţie adecvată (lapte la biberon sau gavaj). Pe langă faptul că au o greutate mică, nou-născuţii pot prezenta la naştere hipoxie tranzitorie în formă medie sau severă şi aceşti prematuri necesită administrare de oxigen (flux liber, furculiţă nazală sau sistem CPAP), perfuzii cu ser glucozat, calciu, electroliţi, profilaxia sindromului hemoragipar”, mai spune dr. Mariana Oprea. Secţia este dotată cu 18 incubatoare şi un incubator neonatologie de transport. Secţia de nou-născuţi a Spitalului a primit recent şi un aparat de suport respirator de la Organizaţia “Salvaţi Copiii” care este util tocmai în asemenea cazuri.

Cum se poate preveni naşterea prematură

Dr. Alin Lazea, consilier la Direcţia de Sănătate Publică Vrancea, în problema asistenţei mamei şi copilului, vine şi cu o serie de sfaturi pentru cuplurile care vor să aibă copii reuşiţi. „Cauzele naşterii premature pot fi materne (generale şi locale), fetale şi care ţin de anexele oului (placenta, membrane, lichid amniotic). Profilaxia naşterii premature presupune: identificarea eventualilor factori de risc şi calcularea coeficientului de risc al naşterii premature, eliminarea/tratarea factorilor favorizanţi ai naşterilor premature identificaţi la gravidă - renunţarea la fumat, ameliorarea condiţiilor de muncă şi de viaţă, corectarea carenţelor alimentare, tratarea anemiilor, a infecţiilor vaginale şi a infecţiilor urinare, repaus prelungit, în circumstanţele unui coeficient de risc crescut şi întreruperea activităţii profesionale şi repaus prelungit din luna a Vl-a în sarcinile gemelare sau în condiţiile excitabilităţii uterine crescute; repaus la pat, de preferinţă în decubit lateral stang, în ameninţarea de naştere prematură; întreruperea completă a activităţii sexuale în toate circumstanţele enumerate”, spune dr. Alin Lazea, recomandări de catre trebuie să ţină seama mamele care vor să aducă e lume prunci sănătoşi.  (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.