Social

VIDEO!!! Desen animat în limba rromani

Ziarul de Vrancea
10 sep 2014 3811 vizualizări
Desenul a fost realizat în cadrul campaniei „Hai la şcoală!” având ca scop integrarea copiilor de etnie rromă în şcoală u pe platfoma webtv a Ziarului de Vrancea puteţi urmări în exclusivitate desenul animat în limba rromani.

Copiii rromi se pot bucura de acum de un desen animat în limba lor, lansat de Centrul Rromilor „Amare Rromentza” în parteneriat cu UNICEF România pentru a combate abandonul şcolar. Iniţiativa a fost luată în cadrul campaniei „Hai la şcoală!” demarată de UNICEF. Desenul animat se numeşte ”Mashkar amende, e ćhavende” / „Între noi, copiii” şi este vorbit atat în română cât şi în rromani, fiind primul film bilingv de acest fel din Europa. Reprezentaţia pune la dispoziţie şi un ghid de discuţii care poate fi folosit în şcoli de către profesori cât şi ca suport la orele de curs. Pachetul este prezentat ca o modalitate de formare atât a cadrelor didactice cât şi a copiilor defavorizaţi din comunităţile rrome. Acesta promovează interculturalitatea, combaterea discriminării şi stima de sine etnică a rromilor, potrivit unui comunicat de presă al iniţiatorilor. Preşedintele Centrului Rromilor „AMARE RROMENTZA”, Delia Grigore, consideră că discriminarea comunităţii rrome reprezintă „unul dintre obstacolele fundamentale ale participării şi performanţei şcolare a copiilor rromi şi identitatea etnică a rromilor este stigmatizată datorită discriminării şi a internalizării imaginii de sine negative, dar puterea exemplului poate creşte stima de sine etnică”.  „Copiii trebuie să înveţe care sunt drepturile lor şi să cunoască diversitatea de la vârste cât mai mici. Acest desen animat este un instrument inovator şi eficient care le permite profesorilor să promoveze o nouă abordare prin intermediul unor exemple şi discuţii constructive. Sperăm ca va fi folosit în toate şcolile din România”, a declarat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România.

’’Hai la şcoală”

Campania ’’Hai la şcoală”, iniţiată de UNICEF în 2010, pune accent pe combaterea fenomenului de abandon şi absenteism şcolar. Intervenţiile din cadrul acesteia vizează comunitatea, familia şi şcoala, punând accent pe diversitatea culturală. Scopul  principal este schimbarea şi formarea unui ambient propice elevilor supuşi riscului de abandon şcolar. Organizaţia urmăreşte îmbunătăţirea comunicării elevilor atât în cadrul familiar şi în cel şcolar prin discuţii şi consiliere. Filmul va fi promovat şi distribuit prin intermediul Caselor Corpului Didactic şi al inspectoratelor şcolare. Potrivit recensămantului din octombrie 2011, în Vrancea trăiesc aproximativ 12.000 de persoane de etnie rromă, cele mai numeroase comunităţi fiind cele din Mărăşeşti, Slobozia Bradului şi Homocea. Abandonul şcolar în randul acestei etnii este ridicat, tocmai de aceea se impun astfel de programe. (Serena ŢENEA)


Pe platfoma webtv a Ziarului de Vrancea puteţi urmări în exclusivitate desenul animat în limba rromani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Florian Tanasie, acum 3447 zile, 2 ore, 24 minute, 26 secunde
TREBUIE SA NE CRESTEM COPII ÎN FRICA DE DUMNEZEU,A FOST FOARTE RĂUȘIT,BRAVA COPIILORNOSTRI,
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.