Social

Un vrancean a fost diagnosticat cu meningită West Nile

Raluca Manolache
29 aug 2014 2154 vizualizări
Bărbatul a contractat virusul în timp ce se afla în camping la Mamaia u persoanele care prezintă semne de boală precum febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare, în 3-7 zile de la o posibilă înţepare de ţanţar trebuie să se prezinte la medic u şi la Centrul de Transfuzii Sanguine se face o triere mai strictă a donatorilor din cauza virusului West Nile u donatorii din cartierul Sud, unde locuieşte bolnavul, nu sunt acceptaţi la recoltarea de sange pană la 1 noiembrie

Meningita West Nile nu îi ocoleşte pe vranceni! Un  bărbat de 32 ani din comuna Dumitreşti, dar care locuieşte în Focşani, a fost diagnosticat de medici cu meningită West Nile, virus răspandit de ţanţari. Bărbatul a contractat virusul în timp ce se afla în camping la Mamaia, iar cand a revenit acasă a prezentat primele semne de boală precum febră, dureri intense de cap, vărsături, dureri articulare. Acesta s-a adresat cadrelor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani şi, după ce a primit diagnosticul de meningită West Nile, a solicitat să fie transferat la Bucureşti. Pentru că virusul răspandit de ţanţari îşi face tot mai mult simţită prezenţa în ţară, specialiştii în sănătate recomandă populaţiei să evite, pe cat posibil, expunerea la ţanţari. Este recomandată, de asemenea, împiedicarea pătrunderii ţanţarilor în locuinţe prin instalarea de plase la geamuri şi folosirea de substanţe chimice care alungă insectele.

West Nile este propagată de ţanţari

Meningita West Nile este o boală infecţioasă gravă cauzată de pătrunderea virusului West Nile în zona meningelui, membrană care acoperă creierul, şi a lichidului cefalorahidian. Se transmite prin intermediul ţanţarilor, nu de la om la om, şi în 20% dintre cazuri manifestările sunt uşoare, apar între 2 şi 8 zile de la infectare şi constă în febră uşoară, durere de cap, frisoane, transpiraţie excesivă, stări de slăbiciune, dificultăţi la înghiţire. Specialiştii spun că infecţia West Nile apare cu precădere la adulţi şi poate avea efecte grave în cazul persoanelor predispuse la îmbolnăviri, avand alte afecţiuni. Persoanele care prezintă semne de boală precum febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare, sau alte situaţii care survin în 3-7 zile de la o posibilă înţepare de ţanţar trebuie să se prezinte la medic. „Cei mai expuşi la infectarea cu virus sunt bătrânii. Pentru a preveni infectarea cu virusul West Nile, trebuie să ţinem cont de următoarele măsuri de precauţie: evitarea expunerii la ţânţari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, utilizarea de substanţe chimice care alungă ţânţarii, împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în casă prin instalarea de plase la geamuri, desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriilor, din subsolul clădirilor şi îndepărtarea recipientelor de apă stătută, efectuarea dezinsecţiei în zonele locuite”, spun medicii.

Se impune trierea donatorilor

După apariţia acestui caz, şi la Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) Vrancea se face o triere mai strictă a donatorilor. Încă de la intrarea în unitate, persoanele care doresc să doneze sunt informate că „datorită depistării unui caz de West Nile, CTS are obligaţia să ia măsuri de a împiedica transmiterea virusului prin sange şi de aceea, zona Cartier Sud din municipiul Focşani va fi ocolită, astfel încat donatorii cu adresa de domiciliu în cartierul Sud vor fi primiţi la donare de la data de 1 noiembrie 2014”. De asemenea, în urma informărilor venite de la Bucureşti, pe chestionarele obligatorii donatorii de sange trebuie să menţioneze că nu au călătorit în ultima lună în ţări precum Italia, Grecia, Austria, Bosnia-Herţegovina, Slovacia, Rusia etc.. Aceasta pentru că persoanele care au tranzitat aceste zone vor fi excluse conform planului de acţiune pentru asigurarea securităţii transfuzionale faţă de riscul de transmitere posttransfuzională a infecţiei cu virusul West Nile la om. (Raluca MANOLACHE)

A crescut numărul donatorilor de sange

Tot mai mulţi vranceni răspund apelului Ministerului Sănătăţii făcut către cetăţeni pentru donarea de sange. „A crescut numărul de donatori în urma apelului făcut de Ministerul Sănătăţii. Sunt luaţi în evidenţă tot mai mulţi donatori noi”, spune dr. Mioara Hanţă, directorul CTS Vrancea. Pentru a deveni donator de sange trebuie să îndepliniţi următoarele condiţii: vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani, greutate peste 50Kg, puls regulat, 60 -100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale, femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, să nu fie sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie şi alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.