Apel către donatorii de sange!
Deficit de sange în spitale! Semnalul de alarmă este tras de Ministerul Sănătăţii, care face un apel către cetăţeni pentru donarea de sange. "În lunile de vară, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită. Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate", se arată într-un comunicat de presă. De asemenea, s-a solicitat reprezentanţilor Institutului Naţional de Hematologie analizarea posibilităţii de prelungire a programului de lucru la centrele de transfuzii, dar şi creşterea numărului de utilizări a celor 5 centre mobile de recoltare achiziţionate în anul 2009.
În Vrancea, în acest moment, nu sunt probleme chiar dacă numărul de donatori nu este foarte ridicat. "Numărul de donatori a rămas constant. În perioada verii numărul donatorilor este mai mic deoarece oamenii sunt plecaţi în concedii. Nu este o situaţie diferită faţă de alţi ani", spune dr. Mioara Hanţă, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine (CTS) Vrancea.
În ce condiţii se poate dona sange?
Toţi cei care doresc să doneze pentru că au pe cineva drag pe patul de spital sau pentru că doresc să dea o mană de ajutor unui om bolnav trebuie să respecte anumite condiţii. Pentru a putea deveni donator de sânge, trebuie să îndeplineşti următoarele condiţii: să ai vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani, să ai greutatea cuprinsă în intervalul 50 – 100 kg femeile şi 60 – 110 kg bărbaţii, tensiunea arterială sistolică să fie între 10 şi 18 mmH , să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale, femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înaintea donării, să nu ai/să nu fi avut următoarele: afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni ale sistemului nervos central, tendinţa patologică la sângerare, afecţiuni ale tractului gastrointestinal, afecţiuni ale tractului genitourinar, afecţiuni hematologice, afecţiuni renale, afecţiuni metabolice şi endocrine, afecţiuni ale sistemului respirator, alergii, afecţiuni reumatologice şi imunologice, boli infecţioase şi parazitare, afecţiuni maligne etc.. Pentru 500 de mililitri de sange donat, oamenii primesc bonuri valorice de aproape 60 de lei, dar beneficiază şi de un set de analize gratuite. (Raluca MANOLACHE)