La Spitalul Mare din Focşani rişti să dai peste asistenţi slab pregătiţi
Pregătirea asistenţilor medicali tineri lasă de dorit, iar Spitalul Mare din Focşani nu stă foarte bine la capitolul aparatură medicală. Acestea sunt doar două dintre problemele identificate de managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă "Sf. Pantelimon" Focşani, Constantin Mandrilă, care a publicat pe site-ul instituţiei pe care o conduce planul de management. Este de vorba despre planul prezentat de acesta la concursul susţinut în vederea ocupării postului de manager, plan ce conţine şi o analiză SWOT a spitalului, unde sunt prezentate puctele forte, punctele slabe şi oportunităţile pentru dezvoltarea celui mai mare spital din judeţul Vrancea. Punctele forte ale spitalului, conform planului de management, constau în faptul că Spitalul Mare este cel mai mare din judeţul Vrancea şi unicul de urgenţă, adresabilitatea foarte mare a pacienţilor, dar şi faptul că unitatea beneficiază de indicatori de performanţă buni la nivel de judeţ, chiar şi prin raportare la mediile pe ţară. "Activitatea spitalului este sprijinită şi îmbunătăţită prin înfiinţarea în imediata apropiere a spitalului a unui dispensar de pneumoftiziologie (care asigură investigaţii de imagistică pentru pacienţii internaţi), a unei staţii de ambulanţă (care preia, resuscitează şi transportă urgenţele medicale). Poate asigura investigaţii de laborator şi imagistice prin parteneriatul public-privat cu laboratorul de investigaţii biochimice şi cu centrul de imagistică (CT -RMN)", spune Constantin Mandrilă în plan.
Puncte slabe: personal mediu cu o pregătire precară
Şi atunci cand ajungi la Spitalul Judeţean din Focşani rişti să nu beneficiezi de cele mai bune servicii. Aceasta pentru că personalul tanăr angajat nu se ridică la standardele profesionale impuse de fişa postului. Constatarea vine chiar din partea managerului Constantin Mandrilă. "O medie de pregătire relativ precară a personalului mediu, intrat în unitate în ultimii ani, din cauza sistemului de pregătire deficitar la nivelul unităţilor de învăţămant (majoritatea în sistem privat), lipsa pană în acest moment a unui program de pregătire profesională a personalului, la nivelul unităţii. Gradul de dotare şi starea precară a aparaturii medicale", arată Mandrilă minusurile spitalului în planul de management. Printre punctele slabe identificate se regăsesc şi reducerea cheltuielilor de personal, reducerea normativului de personal, reducerea numărului de paturi, deficit în ocuparea posturilor cu personal medical superior (medici), salariile foarte scăzute comparativ cu prestaţia angajaţilor, lipsa stimulilor financiari pentru motivarea personalului medico-sanitar şi administrativ, dar şi faptul că legislaţia în vigoare nu permite managerului stimularea personalului cu o salarizare diferenţiată în funcţie de gradul de competenţă sau complexitatea activităţilor desfăşurate.
Ce se poate face şi ce “ameninţă” spitalul
Planul de management conţine şi două părţi ce cuprind informaţii cu privire la oportunităţile pentru spital, dar şi ameninţări. "Oportunităţi: dezvoltarea unei politici de resurse umane funcţională bazată pe atragerea personalului tanăr, crearea unor noi servicii şi compartimente prin modificarea structurii operaţionale a spitalului, atragerea de resurse financiare extrabugetare prin accesarea de fonduri prin programe operaţionale regionale şi europene, extinderea colaborării cu unităţi de profil din judeţ, din ţară şi străinătate în ceea ce priveşte informaţia medicală, politica de resurse umane", se menţionează în proiect. Buna funcţionare a spitalului este însă "ameninţată" de finanţarea precară a unităţii din cauza perioadei economice actuale, lipsa de personal prin fenomenul de îmbătranire, prin emigrarea forţei de muncă, reducerea cheltuielilor de personal şi reducerea normativului de personal. Susţinut de PSD, principalul partid de guvernămant, Constantin Mîndrilă a preluat conducerea spitalului în urmă cu doi ani, însă nu se remarcă prea multe schimbări pozitive în activitatea unităţii, situaţie pusă pe seama bugetului insuficient alocat de Casa de Asigurări de Sănătate, dar şi a lipsei de investiţii din partea Ministerului Sănătăţii sau a autorităţilor judeţene. (Raluca MANOLACHE)
Structura Spitalului Focşani
Unitatea spitalicească din Focşani are 758 de paturi: 30 de paturi spitalizare de zi şi 728 de paturi spitalizare continuă. Pacienţii au la dispoziţie:
- Unitatea de Primire Urgenţe
- cabinet medicină dentară de urgenţă
- două farmacii
- laborator anatomie patologică
- laborator radiologie şi imagistică medicală
- laborator explorări funcţionale
- serviciul de medicină legală
- compartiment de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale
- secţii: pediatrie, medicină internă, hematologie, gastroenterologie, nefrologie, dializă peritoneală, diabet, chirurgie generală, chirurgie plastică, obstetrică-ginecologie, neonatologie, psihiatrie, pneumologie, tbc, boli infecţioase, cardiologie, dermatologie, ORL, ortopedie, terapie, urologie, reumatologie, neurologie, chirurgie infantilă, dializă peritoneală ambulatorie.