Social

Avertizare de Ebola în spitale! Ce trebuie să ştie persoanele care vin din ţările afectate

Raluca Manolache
13 aug 2014 916 vizualizări
Direcţia de Sănătate Publică a fost avertizată pentru a diagnostica din vreme posibilele cazuri de Ebola care ar putea apărea în judeţ

Sistemul sanitar din Vrancea este în "alertă de Ebola", medicii fiind avertizaţi să fie foarte atenţi la posibilele simptome ce ar conduce la diagnosticarea acestei maladii fatale. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea a trimis tuturor spitalelor, dar şi medicilor de familie o "avertizare de Ebola" ce conţine, printre altele, şi informaţii cu privire la simptomele bolii. Există şi o informare cu recomandări pentru persoanele care vin din ţările afectate de epidemia determinată de virusul Ebola: Guineea, Liberia, Sierra Leone, Nigeria. “Infecţia cu virusul Ebola este originară din Africa şi cauzează la om o boală severă numită «boala virală Ebola» (EVD). Debutul simptomelor EVD este brusc şi include simptome asemănătoare gripei cum ar fi: febră, dureri musculare, mialgii, astenie fizică, cefalee, dureri de gat. Ulterior, pot apărea simptome clinice cum ar fi: cele gastrointestinale (vomă, diaree, anorexie şi dureri abdominale),  neurologice (dureri de cap, confuzie, prostraţie), vasculare (hiperemie conjunctivală/faringiană), cutanate (erupţii) şi respiratorii (tuse, dureri toracice, dificultăţi de respiraţie). Mai tarziu, în faza de stare a bolii, apar manifestările hemoragice şi disfuncţia organică, în special cea hepatică şi renală. Unele cazuri pot prezenta sangerare internă. Perioada de incubaţie este 4-10 zile, dar poate varia de la 2 la 21 de zile. Virusul Ebola se transmite cu mare uşurinţă direct prin contact cu sangele infectat, secreţii, ţesături şi organe sau fluide corporale ale persoanelor infectate, vii sau moarte. Ceremoniile funerare sunt cunoscute că au rol în transmitere prin manipularea cadavrelor. Transmiterea prin contact sexual poate avea loc pană la şapte săptămani după recuperarea clinică”, spun specialiştii. Medicii le recomandă persoanelor care se întorc din ţările afectate şi dacă prezintă febră, oboseală inexplicabilă, diaree sau orice alt semn/simptom sever (hemoragii inexplicabile, diaree cu sange, hemoragii la nivelul gingiilor, pielii, ochilor sau în urină) care apare în decurs de 21 zile de la data plecării din una din ţările cu risc, următoarele:
1.  Să vă prezentaţi de urgenţă la Serviciul medical al Aeroportului /portului, sau la un spital de boli infecţioase şi să menţionaţi istoricul călătoriei, deoarece poate fi vorba despre o infecţie care necesită control şi tratament medical de urgenţă.
2. Să contactați, dacă este posibil, telefonic unitatea medicală şi Serviciul 112 înainte de a vă prezenta la control, pentru a permite personalului medical să utilizeze mijloace de protecţie adecvate la momentul internării.
Date contact în situaţii de urgenţă:  Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă (Ministerul Sănătăţii) – telefon : 021/3072614; email: cosu@ms.ro. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.