Social

Vrancea clocoteşte din cauza căldurii! Apă rece şi răcoare în punctele de prim ajutor

Mihai Boicu
12 aug 2014 1157 vizualizări
Focşănenii au la dispoziţie cinci spaţii în care pot primi un pahar de apă şi îşi pot verifica tensiunea u spitalele trebuie să fie pregătite pentru toţi bolnavii afectaţi de căldură u medicii ne sugerează să nu consumăm alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii

Vrancea clocoteşte din cauza căldurii şi singura “salvare” a celor care ies în oraş de a mai scăpa de soarele arzător sunt punctele de prim ajutor care au fost activate de autorităţi. După ce meteorologii au emis o informare conform căreia indicele de confort termic – temperatură- umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unităţi în aceste zile, în Focşani s-au activat de ieri punctele de prim ajutor. Astfel, focşănenii au la dispoziţie cinci spaţii în care îşi pot reveni, pot primi un pahar de apă şi îşi pot testa tensiunea. Acestea sunt amplasate în următoarele zone: Piaţa Moldovei (punct metrologie, cântare), Zona Gară – dispecerat Transport Public, Sediu Ansamblul Folcloric Ţara Vrancei (fostul Cinema Balada), Zona Obor - bld. Independenţei – magazin echipamente protecţia muncii şi Piaţă Sud – Farmacie. Şi Ministerul Sănătăţii a cerut Direcţiilor de Sănătate Publică să ia toate măsurile necesare pentru protejarea populaţiei în această perioadă cu temperaturi foarte ridicate, iar serviciile de ambulanţă trebuie să fie pregătite şi să lucreze la capacitate maximă. Cadrele medicale de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vrancea s-au mobilizat şi pot interveni în cazul în care situaţia o va impune. Numai la staţia din Focşani sunt funcţionale pe timpul zilei 7,8 echipaje. De altfel, s-a luat decizia ca numărul de concendii să fie limitat. „SAJ este pregătit să intervină în această perioadă cu temperaturi ridicate pentru a rezolva toate solicitările. Populaţia trebuie să evite expunerea prelungită la soare mai ales între orele 11.00 – 18.00 cand temperatura este foarte ridicată chiar şi la umbră şi ITU poate depăşi chiar 80 de unităţi. Este recomandat consumul zinic de lichide, între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete”, a precizat dr. Vitalie Beţişor, managerul Ambulanţei Vrancea.

Stocurile de medicamente sunt verificate

Şi Direcţia de Sănătate Publică trebuie să verifice condiţiile de asigurare a asistenţei medicale în spitale, asigurarea stocurilor de medicamente de urgenţă, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de caniculă, funcţionalitatea generatoarelor de rezervă, asigurarea rezervelor de apă proprii ale unităţilor sanitare. Se vor verifica şi condiţiile igienico –sanitare, de cazare şi alimentaţie din unităţile cu profil alimentar (depozitarea, prelucrarea şi comercializarea produselor alimentare) şi verificarea controlului medical periodic al persoanelor angajate în aceste unităţi. Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. În această perioadă, medicii recomandă consumul alimentelor proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice functionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile. Nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Şi aerul condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Cei care doresc să fugă de arşiţa din oraş şi merg la plajă trebuie să aibă în vedere că expunerea excesivă direct la razele solare poate provoca diferite tipuri de cancer de piele, arsuri şi îmbătranire accelerată a pielii, cataractă şi alte boli ale ochilor, dar şi reducerea eficienţei sistemului imunitar. Se recomandă să evitaţi expunerea la soare în orele de varf, să căutaţi umbră, să purtaţi pălărie, să purtaţi ochelari de soare şi să folosiţi corect produsele pentru protecţie solară. (Raluca MANOLACHE)

Angajatorii trebuie să dea apă angajaţilor

Firmele au obligaţia să le asigure apă angajaţilor pentru a trece peste această perioadă caniculară, mai ales în domeniile care sunt sensibile. Angajatorii trebuie să ofere 2 – 4 litri de apă minerală/persoană/schimb, să asigure duşuri şi echipament individual de protecţie, acolo unde este cazul. Pentru protecţia salariaţilor, firmele trebuie să le permită acestora reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static. Cine nu respectă prevederile OUG 99/2000 poate fi sancţionat cu amendă cuprinză între 1.500 şi 2.000 de lei, au declarat reprezentanţii Inspecţiei Muncii. (M. B.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.