Social

Spitalul Mare vrea tomograf şi aparatură: cele mai vechi aparate sunt din 1972

Raluca Manolache
28 iul 2014 1841 vizualizări
Prioritatea zero o reprezintă computerul tomograf, dar şi RMN-ul în condiţiile în care aceste tipuri investigaţii sunt făcute pentru bolnavii internaţi în spital de către o firmă privată u oficialii spitalului spun că cea mai veche aparatură a unităţii datează din anul 1972 u în secţiile cele mai importante ale spitalului, medicii îşi fac treaba cu aparatură uzată

De ce aparatură medicală are nevoie Spitalul din Focşani? La această întrebare le-a răspuns Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani oficialilor de la Ministerul Sănătăţii, la care a ajuns o adresă cu privire la necesitatea dotării cu echipamente medicale. A fost realizată o notă de fundamentare cu necesarul de aparatură medicală pentru fiecare secţie în condiţiile în care “în cadrul spitalului nu există computer tomograf şi nici aparat pentru efectuarea investigaţiilor de tip RMN. Majoritatea aparatelor medicale din cadrul secţiilor şi compartimentelor spitalului sunt depăşite fizic şi moral”. Prioritatea zero o reprezintă computerul tomograf, dar şi aparatura pentru RMN în condiţiile în care aceste tipuri investigaţii sunt făcute pentru bolnavii internaţi în spital de către o firmă privată cu care unitatea se află în contract şi care îşi are sediul chiar în curtea interioară. Cele două aparate sunt necesare pentru secţia de neurologie. Adresa oficialilor de la Bucureşti s-a făcut şi în condiţiile în care aparatura cea mai veche din cadrul spitalului a fost cumpărată în anul 1972.
Lipsuri în sălile de operaţie
Probleme sunt în mai toate secţiile. În secţia de chirurgie majoritatea aparatelor electrochirurgie şi aspiratoarelor chirurgicale sunt depăşite ca durată de utilizare şi nu funcţionează în parametri corespunzători. De altfel, din cele 11 săli de operaţie doar nouă săli sunt dotate cu aspiratoare. În cadrul blocului operator nu există colonoscop, iar gastroscopul existent este depăşit. Majoritatea lămpilor de operaţie sunt în dotarea sălilor de peste 15 ani, potrivit oficialilor spitalului. Sălile nu sunt dotate cu microscop chirurgical, operaţiile fiind realizate cu lupe. Nici secţia de terapie intensivă nu stă foarte bine la capitolul aparatură medicală. La nivelul secţiei există un singur defibrilator cardiac din anul 2007, iar infuzomatele sunt insuficiente. Şi aparatele de anestezie sunt vechi, fiind puse în funcţiune în 1990, iar aparatele de venitilaţie existente datează din 1991.
Neonatologia şi cardiologia ţipă după aparatură
Nici secţiile de neonatologie şi cardiologie nu stau foarte bine la capitolul aparatură medicală. “Nu este de neglijat faptul că majoritatea naşterilor din judeţ se produc la nivelul acestui spital şi toţi nou-născuţii prematur şi de terapie intensivă din tot judeţul sunt trataţi şi îngrijiţi în secţia de neonatologie din Focşani, motiv pentru care considerăm necesară dotarea secţiei cu echipamente medicale pentru asigurarea dreptului la viaţă a nou-născuţilor, mai ales a prematurilor, a celor născuţi cu greutate mică, cu probleme respiratorii sau cardiace. În prezent secţia este dotată cu un aparat de ventilaţie situat în sectorul septic, motiv pentru care avem nevoie de un alt aparat de ventilaţie în sectorul aseptic, aceste sectoare fiind situate la etaje diferite. Vă informăm că la nivelul secţiei neonatologie  există personal cu competenţe în utilizarea echipamentului medical, precum şi existenţa locaţiilor pentru instalarea, punerea în funcţiune, după caz a acestora”, spun oficialii Spitalului Focşani. Şi în secţia de cardiologie ar trebui să se facă ceva modificări pentru că de aproximativ 10 ani această secţie nu a mai fost dotată cu electrocardiograf. “Injectomate majoritatea aparatelor sunt defecte. Monitoarele cardiace existente pe secţie sunt vechi şi nu mai funcţionează la parametri normali. Este necesar un pat tip ATI pentru dotarea salonului de terapie intensivă. Pentru desfăşurarea activităţii medicale în limite normale sunt necesare un aspirator bronşic, o sondă doppler – vase – pentru diagnosticare, defibrilator pentru urgenţele majore cardiovasculare. Cele vechi nu funcţionează în parametri normali, după cum se arată în inventarierea făcută de conducerea spitalului. Lista cu aparatura medicală necesară a ajuns la Ministerul Sănătăţii, for care coordonează activitatea unităţii din Focşani. Rămane de văzut ce atitudine vor avea mai marii de la Bucureşti şi dacă spitalul va primi dotările solicitate. Totuşi, ţinand cont de lipsurile majore te mai întrebi dacă este normal ca cel mai mare spital din judeţ să aibă titulatura de "Spital de urgenţă". (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lica, acum 3551 zile, 11 ore, 44 minute, 47 secunde
Si in policlinica e saracie!Pe cand un aparat pentru campul vizual la oftalmologie???Nu mai e nici cel vechi in cabinet.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.