Social

V-aţi tratat în străinătate? Ce trebuie să faceţi pentru a vă recupera banii de la stat

Raluca Manolache
27 iul 2014 1095 vizualizări
CAS Vrancea, care va prelua cererile de rambursare, nu va suporta costuri cum ar fi contravaloarea serviciilor de cazare şi de călătorie suportate de persoanele asigurate u pacienţii, care au mers în străinătate pentru a beneficia de tratament medical înainte de intrarea în vigoare a acestor reguli, trebuie să depună cererea de rambursare până la sfârşitul anului u sunt însă şi situaţii în care trebuie să obţineţi în prealabil autorizaţia oficialilor din sănătate pentru a vă putea trata în străinătatate, iar serviciile medicale să fie decontate

Eşti asigurat şi vrei să mergi în străinătate să te tratezi? Acum poţi face acest lucru, iar costurile suportate pentru tratamentele sau intervenţiile chirurgicale pot fi rambursate de  Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea. Vor exista însă anumite limite financiare. Statul va rambursa costurile intervenţiei medicale la nivelul la care aceasta este decontată în România. Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, care va prelua cererile de rambursare, nu va suporta costuri cum ar fi contravaloarea serviciilor de cazare şi de călătorie suportate de persoanele asigurate, precum şi costuri suplimentare suportate de persoanele cu handicap din cauza unuia sau a mai multor handicapuri atunci când beneficiază de asistenţă medicală transfrontalieră. Astfel, rambursarea cheltuielilor se va face la solicitarea scrisă a asiguratului, a unui membru al familiei (părinte, soţ/soţie, fiu/fiică) sau a unei persoane împuternicite de acesta, însoţită de documente justificative traduse în limba română de către un traducător autorizat. Pentru a fi decontate, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale trebuie să se regăsească printre prestaţiile la care are dreptul persoana asigurată, conform legislaţiei asigurărilor sociale de sănătate şi sunt decontate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, cu excepţia: tratamentului bolnavilor care necesită izolare sau internare obligatorie şi tratamentului persoanelor private de libertate pentru care instanţa de judecată a dispus executarea pedepsei într-un penitenciar spital, îngrijirilor medicale la domiciliu şi îngrijirilor paliative la domiciliu, alocării de organe şi accesului la organe în scopul transplantului de organe. Solicitantul trebuie să prezinte şi un document medical, inclusiv biletul de internare, prescripţia medicală pentru medicamente şi dispozitive medicale - în copie, din care rezultă că a beneficiat de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, datat şi asumat de către cadrul medical care l-a acordat, precum şi documente de plată din care să rezulte că serviciile au fost achitate integral, nivelul tarifelor/preţurilor distinct pentru fiecare serviciu medical, medicament, dispozitiv medical, inclusiv data achitării acestora. Rambursarea contravalorii asistenţei medicale transfrontaliere se efectuează de către CAS, care solicită  acordare de prevedere bugetară, în lei, în termen de maximum 60 de zile de la data alocării de prevedere bugetară.

Vă recuperaţi banii şi dacă v-aţi tratat înainte de aprobarea normelor

Un alt aspect foarte important în cazul decontării acestor servicii este că pacienţii, care au mers în străinătate pentru a beneficia de tratament medical înainte de intrarea în vigoare a acestor reguli, mai precis luna mai,  trebuie să depună cererea de rambursare până la sfârşitul anului. În caz contrar, aceştia riscă să îşi piardă dreptul de a lua banii de la stat. “Cererile înregistrate la casele de asigurări de sănătate până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, pentru asiguraţii din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România care s-au deplasat într-un stat membru al Uniunii Europene cu scopul de a primi tratament medical, se soluţionează în vederea rambursării contravalorii serviciilor medicale de care au beneficiat, conform dispoziţiilor legale în vigoare la data înregistrării cererilor la casele de asigurări de sănătate. Asiguraţii din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România care au primit tratament medical într-un stat membru al Uniunii Europene şi nu au depus cerere de rambursare a contravalorii serviciilor medicale anterior intrării în vigoare a prezentei hotărâri au dreptul la rambursarea contravalorii serviciilor medicale de care au beneficiat, conform dispoziţiilor legale în vigoare în ultima zi a intervalului în care asiguraţii au beneficiat de servicii medicale”, se arată în norme.

Cand trebuie să aveţi aprobarea autorităţilor

Sunt însă şi situaţii în care trebuie să obţineţi în prealabil autorizaţia oficialilor din sănătate pentru a vă putea trata în străinătatate, iar serviciile medicale să fie decontate de stat. Dacă vreţi să faceţi o tomografie în regim ambulator aveţi nevoie, pentru a obţine aprobarea, de un bilet de trimitere însoţit de decizia de aprobare emisă de comisia de experţi de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de  Sănătate, iar dacă vreţi să vă internaţi într-un spital din străinătate pentru un implant sau înlocuire  de defibrilator cardiac, pentru endoprotezare articulară tumorală, implant segmentar de  coloană, bypass coronarian  cu/fără investigaţii  cardiace invasive sau pentru a naşte, trebuie îndeplinite mai multe condiţii. “Nu poate fi acordat de nicio unitate sanitară cu paturi într-un termen care este rezonabil din punct de vedere medical, ţinând seama de starea de sănătate actuală şi de evoluţia probabilă a bolii asiguratului şi deplasarea persoanei solicitante nu prejudiciază starea sănătăţii sale sau primirea de tratament medical. În acest caz se va prezenta un raport medical întocmit de un medic dintr-un spital  clinic sau, după caz, judeţean aflat în relaţii contractuale cu o casă de asigurări de sănătate din România”, se arată în legislaţia actuală. Pentru a obţine această autorizaţie prealabilă pentru rambursarea contravalorii asistenţei medicale transfrontaliere, asiguratul, un membru al familiei (părinte, soţ/soţie, fiu/fiică) sau o persoană împuternicită de acesta va depune CAS o cerere însoţită, printre altele, şi de confirmarea scrisă din partea furnizorului de servicii medicale din statul membru al Uniunii Europene în care urmează să se acorde asistenţă medicală transfrontalieră, cu privire la disponibilitatea acestuia de a acorda respectiva asistenţă medicală transfrontalieră în perioada indicată de persoana solicitantă. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.