Cum vă puteţi proteja de cancerul de piele
Folosirea cremei de protecţie solară s-a dovedit a fi cel mai bun remediu pentru a evita neplăcerile cauzate de expunerea prelungită la razele ultraviolete. De evitat este, mai ales, expunerea la soare în orele de vârf, în special între 10 şi 15. Se recomandă, de asemenea, purtarea unor pălării de soare cu boruri largi în cazul în care sunteţi nevoiţi să staţi sub soarele arzător. Expunerea prelungită la ultravioletele solare, în special între orele 10 şi 15, şi la sursele artificiale de ultraviolete (solar), în special în primii 20 de ani de viaţă, sunt printre principalele cauze a creşterii incidenţei acestei boli. Studii recente relevă faptul că utilizarea cabinelor de bronzare artificială dublează riscul de apariţie a melanomului faţă de expunerea la soare, într-o după-amiază de vară mediteraneană. (British Journal of Dermatology – Ianuarie 2013). De asemenea, există asociere între obezitate şi riscul crescut de apariţie a melanomului, prin prezenţa unei modificări în AND-ul pacienţilor (Cancer Research – UK).
Ce este melanomul
Melanomul reprezintă formă de cancer cutanat cea mai gravă, prin agresivitate şi diseminare, pe care o poate dezvolta organismul uman. Melanomul este o tumoră malignă a celulelor pigmentare din piele (melanocite). Persoanele cu tenul deschis, care se ard uşor la soare, precum şi persoanele cu mai mult de 100 de aluniţe, sunt mai predispuse a dezvolta această boală. Persoanele care au avut un melanom prezintă riscul de a dezvolta încă unul. Persoanele cu imunosupresie (HIV sau care iau medicamente imunosupresoare) şi cei cu istoric familial de melanom prezintă, de asemenea, risc crescut. În stadiile avansate, această boală se dovedeşte a fi fatală, 75 % dintre persoanele afectate pierzându-şi viaţa în primul an de diagnostic. Rata de supravieţuire este de numai 6 până la 9 luni, dar descoperit din vreme, pacientul are o posibilitate de supravieţuire de 98 la sută.
Date şi statistici despre melanom
Conform www.info-melanom.ro, un portal web creat de Asociaţia Bolnavilor de Cancer, în colaborare cu Societatea Română de Cancer, destinat popularizării fenomenului, România se află printre ţările cu incidenţă scăzută în Europa a melanomului malign, cu o rată de 4,5 la 100.000 de persoane. Rata incidenţei în Europa este de 11,1. Ţara europeană cu cea mai ridicată incidenţă este Elveţia (25,8 cazuri la 100.000 de persoane). În România, incidenţă mai mare a melanomului malign se înregistrează în cazul bărbaţilor (4,7), comparativ cu femeile (4,4). Anul trecut, au fost depistate în România 1.121 de cazuri de melanom malign. În România, aproape o treime dintre cei diagnosticaţi mor anual (364 de decese în 2012 – 189 bărbaţi şi 175 femei). Din nefericire, rata mortalităţii în ţări cu incidenţă foarte mare este similară cu cea din România. De exemplu, în Elveţia, unde incidenţa depăşeşte 25 de cazuri la 100.000 de persoane, în 2012 rata mortalităţii a fost de 3,5, înregistrându-se 384 de decese. (Dana Lepădatu)