Social

A apărut ”Istoria monahismului românesc”

Valentin Muscă
20 iul 2014 1344 vizualizări
Din păcate, informaţiile despre monahismul vrâncean sunt lapidare şi inexacte

De curând a ieşit de sub tipar primul volum din ”Istoria monahismului ortodox românesc de la începuturi până în prezent” (Bucureşti, 2014), lucrare monumentală, editată de Academia Română şi Patriarhia BOR. Concepută în 3 volume, trilogia vieţii monahale din spaţiul românesc se vrea o Biblie a monahismului autohton, mai ales că editorii au anunţat că volumul al treilea va cuprinde un repertoriu cu toate schiturile şi mănăstirile din România. Deşi este scrisă de un colectiv de teologi şi profesori universitari, informaţiile despre monahismul vrâncean sunt lapidare, inexacte, iar maniera în care sunt prezentate datele şi informaţiile despre rolul celor mai importante aşezăminte monahale din judeţ arată ignoranţa de care a beneficiat monahismul vrâncean în iconomia acestui volum. Nu mai spunem nimic despre vetusteţea bibliografiei citate atunci când se vorbeşte despre un aşezământ monahal local oarecare. În cele peste 1.000 de pagini, aşezămintele monahale din Vrancea abia sunt citate de vreo 20 de ori, cel mai important moment spiritual ortodox postbizantin petrecut pe pământ românesc, respectiv neoisihasmul, este amintit vag, iar numele părintelui neoisihamsului pe pământ românesc – Cuviosul Vasile de la Poiana Mărului - este citat numai de 2 ori (p. 20 şi p. 460). Singura personalitate din Vrancea onorată în acest volum este arhimandritul Benedict Ghiuş, acest Sfânt al închisorilor din Pufeşti, căruia îi sunt dedicate, în mod miraculos, 2 pagini. Deşi în Vrancea există o elevată emulaţie teologică, informaţiile trimise de aceşti aşa zişi teologi locali colectivului de autori care au redactat primul volum sunt quasi inexistente. Să sperăm că pentru volumul al treilea, aceşti aşa zişi teologi locali vor trimite informaţiile necesare, ca viaţa monahală din judeţ să fie cuprinsă în lucrare. Dincolo de acest aspect subiectiv, care ne priveşte pe noi, vrâncenii, lucrarea apărută într-o ediţie de lux umple un gol în bibliotecile de specialitate şi merită citită. (Valentin MUSCĂ).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
dodita vrinceanu, acum 3561 zile, 3 ore, 8 minute, 20 secunde
E o desamagire , cind vezi articole religioase -de Musca.Stim ce conceptii are d-lui despre religie.Mai bine sa scrie despre politica , cred ca i s-ar potrivi mai bine la limbajul si conceptiile pe citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.