Social

Atenţie! Persoanele fizice nu mai pot lucra cu zilieri

Aurelian Ivan
20 iul 2014 1798 vizualizări
Oamenii “cu ziua” pot lucra lucra în mai multe domenii de la intrarea în vigoare a Legii 18/2014 u aceştia sunt plătiţi în funcţie de salariul minim pe ţară şi pot presta diferite activităţi doar pentru agenţi economici, nu şi pentru persoane fizice u sancţiunile au fost mărite u veniturile din munca “cu ziua” nu mai sunt luate în calcul la Legea 416/2001

Începând cu data de 17 iunie 2014 a intrat în vigoare Legea 18/2014, care aduce noi prevederi privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri. Modificările privesc noi domenii de activitate în care pot fi angajaţi zilierii, noi documente pe care angajatorii trebuie să le întocmească şi transmită Inspecţiei Teritoriale a Muncii, modalitatea de calcul a venitului realizat de către zilieri, raportată la salariul minim pe economie. Munca necalificată cu caracter ocazional se poate presta în următoarele domenii,  prevăzute în Clasificarea activităţilor din economia naţională, actualizată:  agricultură, vânătoare şi servicii anexe, cu excepţia crescătorilor de animale în sistem semiliber, tradiţional şi transhumanţă;  silvicultură, cu excepţia exploatării forestiere;  pescuit şi acvacultură;  colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase; recuperarea materialelor; comerţ cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii; activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor; publicitate;  activităţi de interpretare artistică – spectacole, activităţi suport pentru interpretarea artistică – spectacole şi activităţi de gestionare a sălilor de spectacole; activităţi de cercetare-dezvoltare în ştiinţe sociale şi umaniste; activităţi desfăşurate în sere, spaţii verzi, parcuri şi grădini zoologice;  hoteluri şi alte facilităţi de cazare – (tabere organizate de Ministerul Tineretului şi Sportului direct sau prin unităţile din subordinea acestuia);  activităţi ale bazelor sportive; activităţi ale cluburilor sportive.

Zilierii sunt plătiţi în funcţie de salariul minim

Tot din luna iunie a intrat în vigoare corelarea remuneraţiei pentru zilieri cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată. În momentul de faţă, prin normele de aplicare a Legii 52/2011, remuneraţia brută era stabilită între 2 lei/oră şi 10 lei/oră. Odată cu noile reglementări, conform raportului dintre salariul minim pe ţară şi numărul de ore lucrate efectiv/lună, remuneraţia minimă ar ajunge la 5 lei/oră, în timp ce limita superioară a remuneraţiei ar fi desfiinţată. Angajatorii care lucrează cu zilierii trebuie să întocmească în mod obligatoriu Registrul de evidenţă a zilierilor, pe care îl vor completa zilnic şi îl vor transmite lunar catre Inspecţia Teritorială a Muncii. Potrivit Legii nr. 18, acest registru este şi el actualizat, începând din data de 17 iunie având un nou model. Noul registru poate fi achiziţionat încă din 1 iunie de la Inspectoratele teritoariale de muncă din ţară. Zilierii vor fi remuneraţi doar dacă semnează în acest registru la sfârşitul zilei de lucru. Angajatorii care nu respectă obligaţiile şi nu întocmesc un astfel de registru riscă o amendă de 6.000 de lei, conform legii. Sancţiunile au crescut, iar cei care lucrează cu zilierii riscă amenzi chiar şi de 20.000 de lei dacă nu respectă prevederile Legii 52/2011 în forma modificată de Legea 18/2014.

Persoanele fizice nu mai pot lucra cu zilieri

Legea 18/2014 aduce cu ea şi cateva schimbări care afectează direct agricultura din judeţul nostru, avand în vedere că în viticultură se lucrează foarte mult cu zilieri. Din 17 iunie, persoanele fizice nu mai pot lucra cu zilieri, ci doar cele care sunt organizate ca agenţi economici. În realitate, la ora actuală, aceste prevederi nu prea se pot aplica, pentru că este greu de crezut că reprezentanţii ITM vor merge prin vii să caute oameni care muncesc şi să îi întrebe în ce condiţii lucrează. Lăsand însă la o parte acest aspect, legea îi pune pe proprietarii de vii în situaţia să îşi înfiinţeze firme dacă vor să lucreze cu zilieri, deşi poate îşi caştigă existenţa din altceva, iar plantaţia de viţă -de- vie este moştenită de la părinţi şi o lucrează după program pentru a-şi suplimenta veniturile. O noutate importantă adusă de Legea 18/2014 priveşte modificările aduse Legii 416/2001, a venitului minim garantat. Legea 416/2001 arată care sunt veniturile luate în calcul atunci cand se stabilesc sumele pe care le primesc beneficiarii legii. O serie de venituri sunt exceptate însă de la acest calcul, iar din 17 iunie caştigurile obţinute ca zilier intră în această categorie. Aceasta înseamnă că o persoană care îşi caştigă venitul muncind cu ziua legal, pe la diferite ferme să spunem, poate beneficia de prevederile Legii 416 fără a i se lua în calcul banii pe care i-a obţinut cat a muncit ca zilier. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.