Social

VIDEO!!! „În viaţă am fost un un mare şugubăţ, astăzi merg sprijinit de-un băţ”

Aurelian Ivan
17 iul 2014 2510 vizualizări
Secretul lui Moş Lungu, focşăneanul de 102 ani: „o viaţă cumpătată”.Bătranul a dat bacalaureatul cand avea peste 70 de ani, a prins şi cele două războaie mondiale şi se pregăteşte să sărbătorească 102 ani.Fost membru PSD, a fost decorat de Ministrul Apărării şi glumeşte pe seama varstei sale înaintate.„Sprijinit de-un băţ”, cum îi place să spună, moş Lungu mai apare şi pe la şedinţele de Consiliului Local

„Moş Ion Lungu”, cum îi spun cei mai mulţi, s-a născut în 1912 în satul Marseviţa, ţinutul Hotin, în Basarabia. Acum, ajuns la venerabila vârstă de aproape 102 ani, se sprijină de un baston. Îi place să lege conversaţii filosofice sau istorice cu oricine trece pragul umilei sale case. De multe ori, a fost întrebat care este secretul longevităţii sale şi de fiecare dată a susţinut că o viaţă lungă se atinge prin cumpătare. „Am 101 ani şi opt luni. Cred că 50% din viaţă e datorită părinţilor, părinţii când m-au procreat au fost oameni sănătoşi, nu se certau, nu beau, nu fumau. Iar 50% e cumpătarea mea, în viaţă am fost cumpătat. M-a întrebat altădată un reporter dacă am băut în viaţa mea. Am băut la masă un pahar, dar în viaţa mea nu m-am culcat beat”, spune centenarul Ion Lungu. A făcut parte din Regimentul 32 Dorobanţi, iar după terminarea războiului a lucrat ca poştaş la Buzău timp de 20 de ani. A iubit şcoala şi cartea şi a suferit că nu reuşise să-şi termine studiile din cauza războaielor.

"Am fost un om de treabă şi un mare şugubăţ"

La 72 de ani s-a încăpăţanat să se înscrie la seral la Liceul Economic din Focşani, iar în iunie 1984 a dat bacalaureatul şi l-a luat. Poartă cu mândrie diploma de bacalaureat pe perete. „Am muncit şi am căutat să învăţ cu toate peripeţiile războilului şi am făcut liceul la 72 de ani la Focşani. Atunci s-a ivit posibilitatea ca să am timp să învăţ, dar dragostea de carte a fost mereu în mintea mea. Am fost simpatizat pentru că mi-a plăcut să învăţ, să nu fiu de ruşine în şcoală”, mai povesteşte Moş Ion Lungu. Cu ceva timp în urmă, bătrânul Lungu a fost numit cetăţean de onoare al oraşului Focşani, a fost mai mulţi ani consilier municipal din partea PSD şi a fost decorat recent, primind din partea Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată “Unirea Principatelor” placheta de onoare a unităţii, plus o fotografie alături de Ministrul Apărării, Mircea Duşa. „În viaţa mea am fost un om de treabă şi un mare şugubăţ, astăzi merg pe stradă sprijinit de-un băţ”, îşi încheie razand, în versuri, povestea Moş Ion Lungu. (A. IVAN)
 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.