Social

Pacienţii pot reclama spitalele care nu le decontează medicamentele

Raluca Manolache
14 iul 2014 1071 vizualizări
Bolnavii care sunt trimişi la farmacie să îşi cumpere medicamente, deşi sunt internaţi şi nu primesc banii înapoi de la spital, se pot adresa CAS u spitalele sunt obligate să suporte pentru asiguraţii internaţi toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective u spitalele sunt obligate să reducă internările dacă vor să se descurce cu banii alocaţi

Pacienţii pot reclama spitalele! Bolnavii care sunt trimişi la farmacie să îşi cumpere medicamente, deşi sunt internaţi şi nu primesc banii înapoi de la spital, se pot adresa Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea pentru a-şi căuta dreptatea. Aceasta în condiţiile în care, din acest an, se doreşte ca legea care oferă pacienţilor şansa de a-şi recupera banii cheltuiţi pe medicamentele şi materialele sanitare cumpărate pe timpul spitalizării, să fie pusă în aplicare. Aceasta pentru că managerii de spitale au trebuit să depună la dosarul în vederea intrării în contract cu CAS Vrancea şi o metodologie proprie de rambursare a cheltuielilor pacienţilor, efectuate pe timpul spitalizării. Aceasta în condiţiile în care spitalele sunt obligate, conform legii, să suporte pentru asiguraţii internaţi toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, respectiv medicamente, materiale sanitare şi investigaţii paraclinice. Mihai Copaci, preşedintele director general al CAS Vrancea, spune că bolnavii care sunt puşi să îşi cumpere medicamente trebuie “cu bonul fiscal şi cu o cerere, să se adreseze spitalului respectiv. În cazul în care nu i se decontează medicamentele, trebuie să se adreseze CAS şi noi vom dispune un control”.

Mai puţine internări în spitale

Rămane de văzut de unde vor face rost de bani spitalele pentru a asigura toată medicaţia necesară bolnavilor, în condiţiile în care finanţarea nu este una satisfăcătoare. Aceasta şi pentru că oficialii de la Bucureşti îşi doresc să reducă numărul de internări în spitale, bolnavii urmand să fie trataţi în ambulatoriu sau în cadrul spitalizării de zi. “Am realizat o trimestrializare şi o împărţire pe luni la toate spitalele. Trebuie să recunoaştem că finanţarea este în regulă, pană în luna octombrie, în aşa fel încat prin rectificarea la care lucrăm deja să asigurăm, pană la sfarşitul anului, finanţarea pe toate tipurile de asistenţă. Din calculul rezultat din normele pe anul acesta, în care nu mai există sumă minimă şi sumă maximă, există doar o sumă contractată, faţă de acea sumă contractată şi stabilită prin formulă de calcul a reieşit o finanţare mai mică pe DRG. Spitalizarea continuă va trebui să se reducă în perioada următoare cu posibilitatea de creştere pentru spitalizare de zi. Se doreşte reducerea internărilor în spitale”, a menţionat Mihai Copaci. Sumele alocate spitalelor în acest an sunt: Spitalul Municipal Adjud – 7,7 milioane de lei pentru 173 paturi de spitalizare continuă şi 12 paturi de spitalizare zi, Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni – 6 milioane de lei pentru 135 paturi de spitalizare continuă, Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani – 41 milioane de lei pentru 728 paturi de spitalizare continuă şi 30 paturi de spitalizare zi, Spitalul Panciu – 3,1 milioane de lei pentru 62 de paturi de spitalizare continuă şi Spitalul Vidra  - 2,2 milioane de lei pentru 52 paturi de spitalizare continuă şi 4 paturi de spitalizare zi. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.