Social

Ne tratăm de 175 milioane de lei

Raluca Manolache
9 iul 2014 820 vizualizări
Cei mai mulţi bani ajung la spitale, bugetul acestora fiind de 18 milioane lei u internările se vor face doar pentru cazuri cu adevărat grave

Au venit banii pentru sistemul sanitar din Vrancea. Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) a primit de la Bucureşti banii ce urmează să ajungă la furnizorii de servicii medicale care şi-au dorit să primească bani de la stat pentru tratarea persoanelor asigurate. Pentru perioada iulie – decembrie, pentru că o parte din bani au fost alocaţi în primele luni din acest an în baza actelor adiţionale, au mai rămas 175 milioane de lei. Spitalele au cel mai mare buget, pentru asistenţa spitalicească fiind alocată suma de 18 milioane de lei. Pentru medicina dentară s-a alocat un buget de 575 mii lei. pentru ambulatoriul paraclinic (analize laborator, radiologie şi imagistică medicală) s-a alocat suma de 2,3 milioane de lei, iar pentru recuperare medicală bugetul este de 176 mii lei. Autorităţile din sistemul sanitar spun însă că şi în acest an se vor face rectificări bugetare astfel încat să nu apară sincope în acordarea şi decontarea serviciilor medicale. În acest an, banii alocaţi sănătăţii vor fi împărţiţi între cei aproape 400 de furnizori care au îndeplinit condiţiile pentru a intra în contract cu “banca sanitară” la nivelul judeţului nostru. Aceştia vor primi sumele cuvenite în conformitate cu noile reglementări ce au intrat în vigoare de la 1 iulie 2014. De asemenea, odată cu aprobarea pachetelor de servicii medicale se stabilesc foarte clar tipurile de servicii de care beneficiază asiguraţii şi neasiguraţii. Una dintre cele mai importante modificări este faptul că toate persoanele asimptomatice, cu vârsta între 18 şi 39 ani,  beneficiază o dată la 3 ani de o consulaţie preventivă, iar cele trecute de 40 de câte una anual. De asemenea, medicii de familie vor putea elibera reţete pentru bolnavii cronic şi vor putea realiza consultaţii pe care nu aveau dreptul să le acorde pană acum. Tot din acest an, autorităţile vor să reducă numărul de internări în spital, asistenţa medicală spitalicească urmand să se acorde mai ales în regim de spitalizare de zi. Criteriul pe baza căruia se efectuează internarea pacienţilor în regim de spitalizare de zi este situaţia de urgenţă medico-chirurgicală, potrivit noilor reglementări. Practic, internările se vor face doar pentru cazuri cu adevărat grave. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.