Social

MOZAIC STIRI NATIONALE: Magistraţii lui peşte - Judecătorii primeau mita direct pe cardul de salariu

Raluca Manolache
20 mai 2014 1446 vizualizări
Din rechizitoriul prezentat de DNA rezultă că judecătorii implicaţi în dosarul „insolvenţa” au primit diverse sume de bani şi chiar bunuri u de exemplu, ca să intervină într-un dosar, un judecător a primit peşte, carne de vită şi de miel, cherestea, 90 de metri pătraţi de lambriu şi un televizor color

Cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti bănuiţi că aranjau dosare de insolvenţă primeau pentru intervenţii diverse sume de bani, direct, prin Western Union, pe cardul de salariu sau în plic mascat într-o revistă, unele sume reprezentand "rată de vacanţă" sau o parte din onorariul unui lichidator. În acest dosar sunt implicaţi judecătorii: Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru. Potrivit referatului cu propunerea de arestare preventivă, judecătorul Mircea Moldovan ar fi luat cu titlu de mită diverse sume de bani, dintre care 3.000 - 4.000 de lei direct, 8.000 de lei prin Western Union sau altele direct pe cardul de salariu. De asemenea, acesta ar mai fi primit, în schimbul promisiunii unor intervenţii în dosare de insolvenţă, produse alimentare, cum ar fi peşte sau carne de vită şi de miel, cherestea şi aproximativ 90 de metri pătraţi de lambriu, în valoarea totală de 6.652 de lei, precum şi un televizor color. Judecătorul Ion Stanciu ar fi primit 10.000 de lei reprezentand "rată de vacanţă" şi obiecte vestimentare achitate de un practician în insolvenţă, pentru soţia magistratului. Tot 10.000 de lei ar fi primit şi judecătorul Ciprian Viziru, precum şi o sacoşă cu produse, pentru a soluţiona unele dosare de insovenţă în favoarea unui lichidator. Judecătoarea Elena Rovenţa ar fi primit tot 10.000 de lei, banii fiind puşi într-un plic mascat într-o revistă. De asemenea, judecătoarea ar fi primit şi o parte din suma de 174.000 de euro, reprezentand onorariul unui practician în insolvenţă, susţin procurorii anticorupţie. Anchetatorii au mai stabilit că activitatea infracţională a celor patru judecători de la Tribunalul Bucureşti a fost structurată pe mai multe paliere. Astfel, aceştia stabileau întalniri periodice, "aparent protocolare sau profesionale", chiar în incinta Tribunalului Bucureşti, în faţa clădirii sau în proximitatea instanţei. De asemenea, judecătorii aveau "întalniri periodice discrete", se plimbau cu maşina prin Bucureşti pentru a putea fi discutate aspectele infracţionale şi aveau un mod conspirat de comunicare atunci cand vorbeau la telefoanele mobile, au mai scris procurorii în referatul cu propunerea de arestare preventivă. Judecătorii identificau dosarele de insolvenţă "bune" în care să fie desemnaţi sau cele în care puteau pronunţa "soluţii favorabile mituitorilor şi cumpărătorilor de influenţă", apoi formulau "ofertele", constand în hotărari judecătoreşti favorabile, "prilej cu care nu era exclus din analiză niciun dosar", au mai arătat procurorii în documentul citat. Potrivit anchetatorilor, judecătorii trimiteau mesajele către şi de la practicienii în insolvenţă prin intermediul unor persoane de încredere, "inclusiv prin intermediul unei rude a judecătorului Moldovan Mircea, angajată tocmai în acest scop, la societatea unui practician în insolvenţă".

Limbaj codificat

Judecătorul Mircea Moldovan folosea un limbaj codificat cand lua legătura cu un lichidator judiciar, căruia îi spunea că "îi va da un dosar de ziua lui" şi că sunt fruntaşi practicienii în insolvenţă care primesc "dosare bune", stabilind apoi o întalnire "pentru a sărbători". "Prin sintagma «dosare bune» în materie de insolvenţă se înţelege din punctul de vedere al lichidatorului sau administratorului judiciar cauze cu active valoroase de valorificat, ceea ce generează obţinerea unor venituri substanţiale de către societatea de insolvenţă", a precizat DNA.

Reţineri în reţeaua reţetelor false

Prejudiciul este estimat la 3,5 milioane de euro u în acest dosar sunt vizaţi 13 medici şi farmacişti suspectaţi că au emis reţete false pentru bolnavii de cancer.

Trei persoane au fost reţinute, ieri, de procurorii bucureşteni, în dosarul reţetelor false prin a căror decontare s-a creat un prejudiciu de 3,5 milioane de euro, audierile în acest caz continuand la Poliţia Capitalei, au declarat surse judiciare. În acest dosar sunt vizaţi 13 medici şi farmacişti suspectaţi că au emis reţete false pentru bolnavii de cancer. Surse din randul anchetatorilor au precizat că medicii Otilia Georgescu, Emilia Niculescu-Mizil şi Aristica Poenaru, de la Secţia Hematologie a Institutului Clinic Fundeni, se numără printre cei vizaţi în această anchetă. La audieri au fost aduşi şi omul de afaceri sibian Ilie Vonica, proprietarul grupului Polisano din care face parte şi lanţul de farmacii Reţeta, şi Ioana Vonica, soţia acestuia, care ar fi vizată în dosar, potrivit aceloraşi surse. Procurorii şi poliţiştii au făcut, marţi dimineaţă, 26 de percheziţii în Bucureşti, Sibiu, Dolj şi Ilfov, inclusiv la Spitalul Fundeni din Capitală. Percheziţiile au vizat şi la lanţul de farmacii Reţeta, unde au fost verificate peste o mie de reţete decontate, în valoare de aproximativ 7,5 milioane de lei, şi facturi fiscale. Anchetatorii suspectează că prin farmacii din această reţea s-ar fi efectuat achiziţii fictive de la firme fantomă şi fără a avea autorizaţie de distribuţie de la Agenţia Naţională a Medicamentului, fiind vorba despre medicamente în domeniul oncologic şi hematologic, au mai spus aceleaşi surse. La percheziţii, în locuinţa unui medic au fost găsiţi 100.000 de euro, 140.000 de dolari şi 250.000 de lei, iar la o farmacistă, 100.000 de lei şi peste 23.000 de euro, conform surselor citate. Parchetul de pe langă Tribunalul Bucureşti (PTB) a informat că trei medici au emis 1.100 de reţete false pentru medicamente oncologice şi hematologice, pe numele unor pacienţi, iar reprezentanţii unei firme ce deţine un lanţ de farmacii au decontat fraudulor pentru acestea, la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), aproximativ 8,3 milioane de lei. Procurorii au început, în luna mai, urmărirea penală în acest caz faţă de zece persoane suspectate de săvarşirea, după caz, a infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals, a mai precizat PTB.

Bercea Mondial, condamnat definitiv la opt ani şi nouă luni de închisoare

Instanţa supremă l-a condamnat pe Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, la opt ani şi nouă luni de închisoare cu executare, în dosarul în care acesta este acuzat că şi-ar fi înjunghiat un nepot într-un bar, în 2011, decizia fiind definitivă. Potrivit deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Sandu Anghel a fost condamnat la opt ani şi nouă luni de închisoare pentru tentativă de omor calificat şi opt luni pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice. Pedepsele au fost comasate, Sandu Anghel urmand să o execute pe cea mai grea, respectiv de opt ani şi nouă luni de închisoare. De asemenea, instanţa i-a interzis lui Sandu Anghel unele drepturi, pe o durată de doi ani şi şase luni după executarea pedepsei.  Din pedeapsa lui Sandu Anghel va fi redusă perioada reţinerii şi arestării acestuia, respectiv de la 20 februarie 2011 la 16 mai 2014. Fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, a fost condamnat, prin aceeaşi decizie, la cinci ani şi trei luni de închisoare cu executare şi doi ani interzicerea exercitării drepturilor.Totodată, instanţa a respins ca nefondat recursul declarat de soţia lui Bercea Mondial, Fănica Anghel, împotriva deciziei de condamnare la un an de închisoare cu executare, pentru instigare la mărturie mincinoasă şi mărturie mincinoasă. În februarie 2012, Tribunalul Olt l-a condamnat pe Bercea Mondial la şapte ani şi şase luni de închisoare cu executare, pentru tentativă de omor calificat. Tot atunci, magistraţii i-au condamnat pe Florin Anghel la şapte ani şi şase luni de închisoare cu executare, iar pe Fănica Anghel la trei luni de închisoare cu suspendare. Decizia Tribunalului Olt a fost contestată.

Ponta îl reclamă pe Băsescu la CSM pe tema arestărilor DNA

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Justiţiei să sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în cazul preşedintelui Traian Băsescu, arătand că a văzut declaraţia acestuia prin care spune că "a oprit arestările în perioada campaniei electorale, dar le dă drumul la arestări după". Solicitarea i-a fost adresată ministrului Justiţiei, Robert Cazanziuc, în şedinţa de guvern, în faţa presei. "Avem o economie care performează, avem relaţii internaţionale foarte bune, trebuie să avem şi o justiţie cu adevărat independentă. Am văzut declaraţia preşedintelui Băsescu prin care spune că a oprit arestările în perioada de campania electorală, dar le dă drumul la arestări după. Cred că e o declaraţie iresponsabilă, ca multe altele, dar vă rog, domnule ministru, să sesizaţi Consiliul Superior al Magistraturii. Dacă nici asta nu este o intervenţie brutală în justiţie...Eu cred, în primul rand, că e o minciună, nu cred că preşedintele Băsescu poate să oprească arestări în campanie sau în necampanie, dar simplul fapt că preşedintele statului afirmă asemenea lucruri legate de campania electorală şi de arestările de la DNA cred că trebuie sancţionat", a spus Ponta. În replică, preşedintele a spus că dacă DNA ar face reţineri în această perioadă, ar fi acuzată de implicare în campania electorală, spunand că îl invită pe premierul Victor Ponta să renunţe la minciună "măcar acum, cand sunt vizite importante" la Bucureşti. "Faptul că s-ar sesiza o lipsă de chemări sau reţineri pentru oameni politici nu e o motivaţie neapărat electorală, dar cred foarte mult că dacă ar face arestări de oameni politici acum, ar face ca multe partide să spună că DNA s-a implicat în campanie", a declarat Băsescu, marţi, la Palatul Cotroceni.

Cel mai varstnic supravieţuitor al Holocaustului, înmormantat cu lăutari

Peste două sute de romi s-au strans în judeţul Sibiu la funeraliile lui Traian Grancea, cel mai varstnic supravieţuitor al Holocaustului romilor, care a murit la 108 ani, în semn de respect pirandele de familie bună etalandu-şi salbele, iar lăutari aduşi din Alba cantand doine şi cantece de jale. Traian Grancea a fost bulibaşa din Porumbacu de Jos, judeţul Sibiu, cel mai bătran supravieţuitor al Holocaustului romilor, decorat de Traian Băsescu în 2007, dar şi protagonistul unui documentar intitulat "Adevărul despre Holocaust", regizat de Florin Cioabă şi prezentat în 2012 la Astra Film Festival. Traian Grancea a murit duminică, la varsta de 108 ani, şi a lăsat în urmă doi copii, dar şi zeci de nepoţi, strănepoţi şi stră-strănepoţi, în curtea casei sale din Porumbacu de Jos fiind, marţi, peste 60 de membri ai familiei sale. Pentru că bătranul a fost adeptul tradiţiei şi al modestiei, familia sa nu a făcut o înmormantare cu fast, deşi şi-ar fi permis acest lucru. La funeralii, au venit din întreg judeţul, dar şi din judeţele învecinate, peste două sute de romi care l-au cunoscut sau care doar i-au aflat povestea. Încă de dimineaţă, lăutari aduşi din judeţul Alba au cantat doine şi cantece de jale, întreţinand atmosfera specifică de priveghi ţigănesc, în timp ce oamenii îşi împărtăşeau poveşti cu şi despre Traian Grancea.

Osemintele lui Brancoveanu, readuse la Biserica Sf. Gheorghe
 
Osemintele domnitorului Constantin Brancoveanu vor fi readuse, astăzi, în ziua Sfinţilor Constantin şi Elena, la Biserica Sf. Gheorghe Nou din Capitală, ctitorită chiar de domnitorul ucis de turci la Constantinopol, împreună cu cei patru fii ai săi, acum 300 de ani. În 2014, declarat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane Anul omagial euharistic şi Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brancoveni, se împlinesc 300 de ani de la moartea martirică a domnitorului şi a celor patru fii ai săi. De aceea, în dimineaţa zilei de miercuri, moaştele Sf. Constantin Brancoveanu vor fi puse spre închinare în baldachinul special amenajat pe Dealul Patriarhiei, alături de moaştele Sf. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, şi de moaştele Sf. Împăraţi Constantin şi Elena. Tot miercuri, începand cu ora 15.00, osemintele domnitorului vor fi purtate pe acelaşi traseu cu al procesiunii din 1934, respectiv Biserica Domniţa Bălaşa - Universitate - Biserica Sf. Gheorghe Nou.  Sfarşitul trafic al lui Constantin Brancoveanu a venit ca urmare a faptului că domnitorul era bănuit de turci că trata în secret cu imperiul habsburgic şi cu cel ţarist. La 15 august 1714, domnitorului şi celor patru fii ai săi, cel mic avand doar 12 ani, le-au fost tăiate capetele.

600 de hectare de păşune şi pădure, inundate de Dunăre

Aproximativ 600 de hectare de păşune şi pădure din două localităţi din Dolj au fost inundate ca urmare a creşterii debitului Dunării, în timp ce în comuna Piscu Vechi angajaţi ai Administraţiei Bazinale de Apă Jiu au ridicat un dig din 500 de saci cu nisip şi au întărit protecţia talazului. Autorităţile din Dolj continuă să monitorizeze digurile din sudul judeţului, unde au fost înregistrate creşteri ale debitului Dunării, zonele joase fiind inundate, însă fără să existe pericol pentru gospodăriile localnicilor. Astfel, în comuna Ghidici au fost inundate 150 de hectare de păşune şi faneţe, precum şi 430 de hectare de pădure, în timp ce în localitatea Cetate, fluviul a inundat 10 hectare de teren agricol. Conform prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, debitul Dunarii la intrarea în ţară pe secţiunea Baziaş în intervalul 19.05 – 20.05.2014 a fost în crestere, pana la valoarea de 13000 mc/s, peste media multianuală a lunii mai (7250 m3/s). De asemenea, angajaţi ai Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Jiu au ridicat un dig din 500 de saci cu nisip în zona localităţii Piscu Vechi, sat Pisculeţ, şi au întărit şi protecţia interioară şi exterioară a talazului pe o lungime de 40 de metri.

Pacient, mort după ce s-a aruncat de la etajul patru a unui spital

Un pacient în varstă de 38 de ani, internat la Spitalul de Urgenţă din Barlad, a murit, în noaptea de luni spre marţi, după ce a căzut de la etajul al patrulea al unităţii medicale, primele cercetări arătand că bărbatul s-ar fi aruncat de la fereastră. Potrivit reprezentanţilor Spitalului de Urgenţă Barlad, bărbatul a căzut în gol de la geamul unei toalete a Secţiei de Medicină Internă, situată la etajul patru al unităţii medicale, spre curtea interioară a spitalului. Bărbatul a murit pe loc, fără ca echipajul medical al ambulanţei solicitate de agentul de pază al spitalului să mai poate face ceva pentru a-l salva.  "Pacientul era internat de o săptămană în Secţia Medicală, cu diagnosticul de ciroză hepatică decompensată şi encefalopatie hepatică, iar înainte de incident le-ar fi spus colegilor din salon că merge pană la baie. Stadiul avansat al bolii i-a afectat şi creierul, ceea ce, cel mai probabil, l-a determinat să se arunce de la geamul grupului sanitar”, a declarat, marţi, directorul medical al Spitalului de Urgenţă Barlad, Gabriela Daniş.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.