Social

DISPERARE!!!! Mii de vranceni sunt îngropaţi în noroi, la mila ploilor

Mihai Boicu
18 mai 2014 3123 vizualizări
Drumul spre Jitia şi Vintileasca s-a rupt din nou în week-end deoarece a plouat foarte mult.Circulaţia a fost restabilită din nou aseară, dar doar pană la prima ploaie.Satul Plopu din Gura Caliţei este în continuare izolat, deoarece utilajele nu pot lucra din cauza noroiului.Pompierii au reuşit să-l găsească pe bărbatul luat de apele Zăbalei, iar acesta era decedat la şapte kilometri distanţă.Autorităţile se tem de noi precipitaţii."Apa nu are unde să se mai ducă!!”, a avertizat prefectul

 4.500 de vranceni din Jitia şi Vintileasca sunt la mila lui Dumnezeu. Lucrările făcute la DN 2 N la Jitia, imediat după ploile care au căzut săptămana trecută, în noaptea de miercuri spre joi, au fost stricate de alte ploi, căzute în week-end. Drumul a fost cat de cat făcut iar, provizoriu, însă prefectul spune că dacă plouă va fi iar impracticabil. Satul Plopu din Gura Caliţei este în continuare izolat, deoarece utilajele nu au putut lucra din cauza apelor umflate ale paraului Răşcuţa. Ploile au făcut şi o victimă după ce trupul bărbatului luat de Zăbala a fost găsit neînsufleţit. Prefectul Popescu spune că în judeţ s-a adunat o cantitate foarte mare de apă şi se teme că aceasta nu va putea fi preluată de Dunăre, dacă fluviul va creşte.
Situaţia este dramatică pe Valea Ramnicului, unde ruptura de la Chiojdeni a drumului naţional 2 N se reactivează la orice ploaie. Secţia Drumuri Naţionale reuşise aseară să restabilească circulaţia în condiţii provizorii, după ce ploile au ţinut drumul închis la sfarşitul săptămanii. “Nu se mai poate trece nici măcar cu o maşină de teren, doar cu piciorul. Dimineaţă (ieri dimineaţă - n.r.), pămantul a căzut în apă şi s-a obturat albia, apa mai curge doar pe doi metri. Vineri a rămas salvarea blocată pe drum, a fost trasă cu un utilaj. Aseară (sambătă seară- n.r.) a mai fost o persoană care a fost trecută pe braţe. Sunt două utilaje aici, dar autorităţile nu au mai venit. Este o situaţia gravă, nu mai putem pleca pe aici.”, ne-a spus un localnic din Jitia. DN 2 N a fost rupt de ploile care au căzut în noaptea de miercuri spre joi în comuna Jitia, pe o lungime de circa 100 de metri. Circulaţia a fost restabilită în cursul zilei de joi, dar ploile care au căzut în week-end au dus din nou la închiderea drumului. Ieri după amiază se reuşise din nou restabilirea circulaţiei, dar nimeni nu ştia pentru cat timp. “S-a redeschis circulaţia pe DN 2 N şi am vorbim să nu circule maşini decat pană în 3,5 tone. Este un maistru cu muncitori acolo, un buldoexcavator şi un excavator, ambele cu şenile, în cazul în care rămane cineva blocat. Voi anunţa primarii că s-a dat drumul la trafic. La ora actuală se circulă cu maşina inclusiv fără 4X4, dar nu se ştie pană cand, pană la prima ploaie probabil”, a declarat aseară prefectul Cătălin Kanty Popescu.

“Nu se poate lucra cu alunecarea activă”

În Jitia şi Vintileasca sunt aproape 4.500 de persoane care sunt în pericol să fie rupte de lume în orice moment, deoarece alunecarea de la Jitia este activă şi nu se poate interveni mai serios decat dacă precipitaţiile se opresc. Sambătă a plouat însă chiar mai mult decat în ziua precedentă, iar lucrările făcute pană atunci provizoriu s-au stricat imediat. Dacă ploile nu se opresc, autorităţile vor lucra în gol. “Trebuie găsită o soluţie pană cand muntele se stabilizează. Nu putem să ne jucăm, sunt două comune în zonă cu aproape 4.500 de oameni. Trebuie să găsim o soluţie, pentru că alunecarea poate să fie activită luni de zile şi nu putem să interveni în fiecare zi. Nu putem să lucrăm acolo atata timp cat lucrarea este activă.”, a declarat prefectul Popescu. O soluţie pentru a nu izola Jitia şi Vintileasca ar fi o rută ocolitoare de circulaţie spre localitatea Andreiaşu de Jos, pe Valea Milcovului, însă acolo este un drum forestier, care nu prea este într-o stare bună. “Un drum prost este mai bun decat deloc!”, spune însă prefectul. Drumul de pe Valea Ramnicului a mai fost însă afectat şi în alte puncte de ploi, nu doar la Jitia, ceea ce îngreunează şi mai mult situaţia.

Paraul Răşcuţa ţine izolat satul Plopu

O situaţie gravă este în continuare la Gura Caliţei, unde satul Plopu, cu aproape 400 de locuitori, este în continuare izolat. Ploile care au căzut în fiecare zi au făcut ca alpele paraului Răşcuţa să rămană învolburate iar utilajele să nu poată interveni. Legătura cu satul Plopu se făcea pe un pod de tuburi, care a fost spulberat de ape săptămana trecută. Forţa apelor a fost atat de mare, încat a purtat pe o lungime de 2 km un tub din fier cu diametrul de trei metri şi o lungime de şase metri. “La Gura Caliţei este o firmă de la Buzău care a caştigat lucrarea la acel pod care a fost spulberat. Noi încercăm de trei zile să facem o rută ocolitoare, cu un buldoexcavator de la SGA, cu unul de la primărie şi unul de la un agent economic. Din păcate, apa este prea mare şi nu putem lucra. În condiţiile astea nu se poate aşeza un podeţ pe tuburi. Va trebui să mai discutăm cu constructorul şi să vedem ce soluţie găsim. Am încercat cu Armata să vedem dacă poate fi amplasat un podeţ metalic şi nu s-a putut”, a afirmat prefectul judeţului, chestionat de reporerii ZdV. O femeie însărcinată în luna a noua din Plopu a fost transporatăpreventiv la spital, pentru a fi în siguranţă. Tot la Gura Caliţei s-a rupt şi drumul care face legătura cu Lacu Baban, iar acolo a intervenit Consiliul Judeţean. De asemenea, autorităţile au reuşit să restabilească circulaţia la Poiana Cristei.

Vrancea este plină acu apă

Prefectul recunoaşte că suntem la mila naturii: “Şi Putna şi Ramnicu Sărat sunt aproape de cota de atenţie. Nivelul Dunării creşte, dacă nu apucăm să golim imensitatea de apă din judeţul Vrancea ne este frică că o eventuală umflare a Dunării ne va creea nouă probleme. Apa nu are unde să se mai ducă!”


Situaţia din judeţ dă în continuare fiori reci autorităţilor, deoarece au apărut fenomene meteorologice care nu sunt anunţate şi de o mare intensitate. În timp ce meteorologii au anunţat averse, pe Valea Ramnicului, dar şi la Gura Caliţei a plouat foarte mult la sfarşitul săptămanii . La Prefectură au venit pană acum rapoarte operative din 24 de comune şi mai sunt aşteptate şi altele. Pentru evaluarea pagubelor raporate de autorităţile locale au fost constituite două comisii, care nu pot merge în mai mult de trei comune pe zi. Autorităţile se tem în continuare de noi precipitaţii, deoarece apa adunată pană acum nu prea mai are unde se duce. “Şi Putna şi Ramnicu Sărat sunt aproape de cota de atenţie. Sunt informaţii că nivelul Dunării creşte şi cu cat scade capacitatea de golire a raurilor creşte nivelul în amonte. Dacă nu apucăm să golim imensitatea de apă din judeţul Vrancea ne este frică că o eventuală umflare a Dunării ne va creea nouă probleme. Apa nu are unde să se mai ducă!”, a avertizat prefectul Cătălin Kanty Popescu.

O persoană şi-a pierdut viaţa în Zăbala

Din păcate, precipitaţiile de săptămana trecută au făcut şi o victimă în judeţ. Vineri seara, trei bărbaţi au încercat să treacă prin Zăbala cu o căruţă, la Nereju. Doi dintre ei au reuşit să se salveze, însă un al treilea bărbat, în varstă de 50 de ani, din Nereju, a fost înghiţit de ape. Bărbatul a fost găsit fără suflare la o distanţă de 7 km de locul unde a fost dat dispărut. Trupul acestuia a fost descoperit de localnicii din zonă, iar pompierii au fost chemaţi să ridice trupul neînsufleţit. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
teo, acum 3627 zile, 4 ore, 44 minute, 44 secunde
Se pot forma pe pamanturile nefolosite lacuri de acumulare,se pot face multe..sunt sute de idei..ne lipseste spiritul de initiativa si vointa..cat stam la bar si bem o bere...asteptam pompierii si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.