Social

Un singur legist a căutat cauza morţii la 93 de cadavre, într-un an

Raluca Manolache
4 mai 2014 1434 vizualizări
Din numărul total de necropsii medico-legale marea majoritate au fost reprezentate de morţile violente u pe mana medicilor legişti au ajuns anul trecut 45 de persoane care şi-au luat viaţa din diferite motive

Autopsii pe bandă rulantă!  Pe mana medicilor legişti încadraţi la Serviciul de Medicină Legală (SML) Vrancea ajung tot mai multe cadavre pentru care se solicită autopsia în vederea căutării de probe care să dea un indiciu despre cauzele morţii. Ca şi în ultimii ani, şi în 2013, din numărul total de necropsii medico-legale marea majoritate au fost reprezentate de morţile violente. În Vrancea, "misterele" din trupurile fără viaţă ale celor decedaţi sunt dezvăluite de trei medici legişti. Asta în condiţiile în care la Serviciul de Medicină Legală (SML) muncesc doar 14 oameni. Fiecare medic a făcut anul trecut cate 93 de autopsii. „În aceste 53 unităţi medico-legale au activat în cursul anului 2012 un număr de 979 persoane faţă de 975 în 2012 – în momentul actual încadrarea cu personal în marea majoritate a instituţiilor medico-legale se situează  mult sub nivelul minim acceptabil (în raport cu volumul de muncă). La această lipsă acută de personal se adaugă o repartizare dizarmonică pe judeţe şi municipii a medicilor legişti, neexistand nici un fel de corelaţie cu populaţia judeţelor deservite, 23 de SMLJ se situează mult sub necesarul minim de 1 medic legist la 100.000 de locuitori. Asigurarea unui serviciu de gardă permanentă la nivelul serviciilor judeţene de medicină legală (aşa cum o solicită insistent şi absolut justificat organele judiciare) pare a fi, în aceste condiţii de subdimensionare a personalului specialităţii, o cerinţă desprinsă de realitate. Sistemul judiciar ne solicită, insistent, calitate şi celeritate în efectuarea expertizelor; dar cum pot fi atinse însă aceste deziderate în condiţiile unei subdotări dramatice cu personal? “, se arată în raportul asupra activităţii reţelei de medicină legală în 2013. Situaţiile realizate de cadrele de la SML Vrancea arată că în 2013 au fost realizate 280 autopsii, în cazul a 185 morţi violente şi 95 morţi neviolente. Pe raza de competenţă au fost 66 de loviri cu/de corp dur, 34 de spanzuraţi, 15 de persoane înecate, 24 intoxicaţii etc.

45 de persoane s-au sinucis dar ne aflăm sub media naţională

Numărul sinuciderilor rămane destul de ridicat în Vrancea, iar metoda aleasă de cele mai multe dintre persoane este spanzurarea. Aşa se face că anul trecut, pe mana medicilor legişti au ajuns 45 de persoane care şi-au luat viaţa din diferite motive. Cei mai mulţi, 34 de numărul, au ales metoda spanzurării. Au mai fost însă şi persoane care s-au intoxicat, înecat etc. Cu toate acestea, conform raportărilor la nivel naţional, Vrancea se află sub media naţională. “Analizand incidenţa regională a sinuciderilor raportată la 100.000 locuitori (media naţională - 13,15 sinucideri/100.000locuitori/an) se menţin caşi în anii anteriori zone cu o incidenţă inexplicabil de mare a sinuciderilor: Harghita 26,6, Covasna 22,3 cazuri/100.000 locuitori/an. În alte zone ale ţării incidenţa sinuciderilor este mult sub media naţională: Caraş-Severin 6,2; Vrancea 6,8. O constatare clasică şi valabilă pe toate meridianele o reprezintă preponderenţa sinuciderilor în cadrul sexului masculin (84% din cazuri)”, se mai arată în raport. (Raluca MANOLACHE) 


Tarifele practicate la SML

Atat organele de anchetă cat şi vrancenii care au avut nevoie de anumite expertize trebuie să scoată bani din buzunar. Tarifele prestaţiilor medico legale sunt:
 - autopsia medico-legală - 302 lei
 - autopsia medico-legală a cadavrelor în putrefacţie – 390 lei
 - autopsia medico-legală a cadavrelor de fetuşi/nou-născuţi – 390 lei
 - autopsierea sau reautopsierea cadavrelor exhumate – 390 lei
 - deplasarea la faţa locului a echipei medico-legale şi cercetarea şi examinarea medico legală a cadavrelor pe teren  - 143 lei
  - transportul cadavrelor din morgile spitalelor sau de la locul faptei pentru autopsierea medico-legală - 74 lei
 - examinarea persoanelor şi recoltarea de probe biologice pentru alcoolemie  - 26 lei
 -  examinarea persoanelor şi recoltarea de probe biologice, în care se include şi trusa standard de recoltare pentru alcoolemie  - 80 lei. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.