Atenţie la căpuşe! Un vrancean a fost diagnosticat cu boala Lyme
Sănătatea vrancenilor este pusă în pericol de căpuşe. Odată cu încălzirea vremii, cand vrancenii ies la iarbă verde pentru un grătar au început să apară şi muşcăturile de căpuşă. În ultima lună, aproape 30 de persoane au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani după ce au fost muşcate de aceste insecte, dar nu toate “victimele” au avut nevoie de internare în spital. Autorităţile sanitare vin însă cu o serie de sfaturi deoarece muşcătura de căpuşă este foarte periculoasă. Aceasta poate provoca o boală gravă, respectiv boala Lyme. De la începutul acestui an o singură persoană a fost diagnosticată cu această afecţiune. “Boala Lyme poate afecta pielea, încheieturile, sistemul nervos şi alte sisteme sau organe. Simptomele şi gravitatea lor pot varia de la o persoană la alta. Primul semn al infecţiei este de obicei o urticarie circulară care apare în 1-2 săptămani de la infecţie, dar poate apărea şi la 30 de zile de la muşcătura căpuşei. Această urticarie are adesea un aspect caracteristic ţintă, cu un punct roşu central înconjurat o zonă de piele curată, la randul ei înconjurată de o zonă roşie ce se extinde. Poate apărea şi sub forma unui inel roşu solid ce se extinde. Zona poate fi caldă la atingere şi de obicei nu este dureroasă şi nu dă mancărime. Urticaria în formă de ţintă poate fi mai dificil de observat la persoanele care au tenul mai închis la culoare avand doar aspectul unei vanătăi. Împreună cu urticaria, persoana infectată poate avea simptome asemănătoare celor ale gripei, ca umflarea ganglionilor limfatici, oboseală, dureri de cap şi dureri musculare. Dacă răman netratate, simptomele iniţiale ale bolii pot dispărea de la sine dar la unii oameni infecţia se poate răspandi în alte părţi ale organismului”, spun medicii. Astfel, cand mergeţi în aer liber, ar trebui să urmaţi cateva sfaturi:
- purtaţi pantofi sau ghete închise, cămăşi cu manecă lungă şi pantaloni lungi. Băgaţi-vă pantalonii în ghete pentru a împiedica căpuşele să vi se urce pe picioare
- purtaţi haine de culori deschise pentru a vedea uşor căpuşele
- dacă aveţi părul lung, ţineţi-l strans sau acoperit cu o şapcă sau un batic pentru a vă proteja şi mai mult
- cand sunteţi în aer liber, nu staţi pe pămant
- cand sunteţi în aer liber uitaţi-vă des la dumneavoastră şi la copil ca să nu aveţi căpuşe
- spălaţi toate hainele după ce părăsiţi zonele infestate cu căpuşe, faceţi baie şi şamponaţi părul cu atenţie pentru a elimina eventualele căpuşe pe care nu le-aţi văzut. Căpuşele pot ciupi în orice zonă a corpului, dar preferă anumite zone, ca cea din spatele urechilor, gatului, de la subraţ, zona vintrelor, zona din spatele genunchilor. (Raluca MANOLACHE)