VIDEO!!! “Marşul împotriva autismului” în Focşani sau lupta cu indiferenţa
De patru ani, o mană de oameni inimoşi şi dedicaţi reprezintă salvarea a sute de copii cu o necruţătoare suferinţă: autismul, o tulburare de dezvoltare de origine neurobiologică, considerată una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei. Zi de zi sunt aproape de ei învăţandu-i să audă, vobească şi să depăşească dificultăţile sociale pe care le au. Echipa din spatele acestei munci titanice, de la Centrul regional de recuperare a copilului cu autism “Micul Prinţ”, a adunat în sprijinul proiectului lor zeci de tineri. Prin urmare s-a născut această mişcare numită“Marşul împotriva autismului”. Sunt patru ani de cand are loc acest eveniment public organizat de Asociaţia Speranţa Andradei. Acţiunea marchează ziua de 2 aprilie – “Ziua internaţională de luptă împotriva autismului”. „Odată pe an, aducem în atenţia publică faptul că există copii bolnavi de autism, există adulţi bolnavi cu autism şi aceştia au nevoie de servicii diversificate, aceştia au nevoie de legi-cadru, aceştia au nevoie de sprijin, au nevoie să fie printre noi”, a spus psihologul Alice Pruteanu, coordonatorul Centrului “Micul Prinţ”.
Boală şi indiferenţă
Marşul a pornit ieri, de la ora 17.00, din faţa Centrului regional de recuperare a copilului cu autism “Micul Prinţ” din strada Cuza Vodă şi s-a încheiat în faţa Teatrului Municipal “Maior Gheorghe Pastia”, unde au fost lansate în aer sute de baloane albastre, care duc mai departe speranţele şi visele familiilor şi copiilor cu autism. Zeci de elevi de la liceele focşănene au participat la acest marş de solidaritate cu cei afectaţi de autism. „Vrem să atragem atenţia oamenilor asupra a ceea ce înseamnă copilul sau adultul bolnav de autism. Trebuie să se ştie că autismul nu este o alegere, este o boală. Totuşi, în ciuda acestor încercări, oamenii sunt destul de reticienţi la tot ce înseamnă acest subiect”, ne-a spus unul dintre participanţii la Marşul de luptă împotriva autismului. „Este foarte important să îi înţelegem pe aceşti copii şi să îi integrăm în societate”, a completat un alt participant la marş.
Terapia se face în familie
Semnele autismului se dezvoltă aproape îndotdeauna înaintea împlinirii varstei de 3 ani, deşi această afecţiune este diagnosticată adesea mai tarziu. De regulă, copiii cu autism nu au o dezvoltare normală a vorbirii şi pot să "pară" surzi, deşi testele de audiometrie sunt normale. Familia se îngrijorează atunci cand copiii afectaţi nu încep să vorbească şi nu interactionează ca şi ceilalti copii de aceeasi varstă. Centrul regional de recuperare a copilului cu autism «Micul Prinţ» funcţionează sub forma unei grădiniţe în care, în baza screening-ului timpuriu făcut de specialişti, copilul urmează un program de recuperare intensivă şi educaţie timpurie. În centru, fiecare copil beneficiază de ajutorul unei echipe formate din minim 8 specialişti, dar este inclusă în terapie întreaga familie, părinţii fiind cheia reuşitei. O terapie recuperatorie durează de la 3 pană la 5 ani până la dezvoltarea abilităţilor necesare incluziunii şcolare. Asociaţia Speranţa Andradei şi-a început activitatea în anul 2006, la iniţiativa psihologului Alice Pruteanu. În toată această perioadă, au beneficiat de terapii recuperatorii în cadrul Centrului „Micul Prinţ” peste 500 de copii din regiune. Centrul regional “Micul Prinţ” oferă servicii unui număr de peste 80 beneficiari lunar, copii cu tulburări de dezvoltare din mai multe judeţe. Cu toate că asemenea centre sunt mai multe decat necesare, intervenţia instituţiilor statului este minimală în ceea ce priveşte recuperarea acestor oameni speciali. (A. IVAN, C. MARIN)
Autismul este: o tulburare de dezvoltare pe toată durata vieţii care afectează trei arii: comunicarea, socializarea şi imaginaţia; are origine cerebrală şi în general este prezentă de la naştere. Conform ultimelor cercetări, 1 din 35 de copii este autist (American Journal of Psychiatry).
Autismul nu este: o boală psihică sau contagioasă, un refuz de a comunica, o consecinţă a educaţiei, în vreun fel vindecabil.
Pe platforma webtv a Ziarului de Vrancea puteţi vedea imagini de la „Marşul autismului”