Social

Atenţie la boala mainilor murdare!

Raluca Manolache
19 mar 2014 1429 vizualizări
175 de persoane din Vrancea au fost diagnosticate anul trecut cu hepatită A

Alarmant! Tot mai mulţi vranceni ajung pe mana medicilor specialişti pentru că suferă de hepatită A, afecţiune cunoscută şi sub denumirea de boala mainilor murdare. Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea au realizat o situaţie cu privire la evoluţia bolilor transmisibile în judeţ în anul 2013 şi s-a constatat că s-au înregistrat creşteri ale incidenţei cazurilor pentru hepatita virală A, hepatita virală C, boala diareică acută, salmoneloze, toxiinfecţiile alimentare etc. De altfel, anul trecut au fost efectuate 328 de anchete epidemiologice, iar medicii au trebuit să intervină în focarele de hepatită din comuna Tulnici şi municipiul Focşani şi au efectuat  302 vaccinări împotriva hepatitei virale A  atat în colectivităţi  cat şi în familiile în care s-au depistat cazuri de îmbolnăvire. “Se constată deci creşterea incidenţei tuturor bolilor cu transmitere fecal-orală (hepatita A, boala diareică acută, salmoneloza ) fenomen posibil justificat de degradarea calităţii vieţii care implică carenţe igienice dar şi de  temperaturile ridicate din această vară care au influenţat calitatea alimentelor prin păstrare necorespunzătoare. Diminuarea incidenţei faţă de anul precedent (2012 n.r.) se înregistrează  la hepatita virală B, dizenterie, meningita virală, meningită TBC, toate bolile streptococice (scarlatină, angină, erizipel), pneumonii, rujeolă, rubeolă, tuse convulsivă ,TBC, sifilis, gonoree, Boala Lyme, sindrom rubeolic congenital, toxoplasmoza”, se arată într-o analiză făcută de specialiştii DSP Vrancea. Conform situaţiilor întocmite de DSP în 2013 au fost 2090 cazuri de BDA şi 175 cazuri de hepatită virală A. “Boala mainilor murdare” apare de cele mai multe ori din lipsa condiţiilor igienice din cadrul locuinţelor, din lipsa igienii personale, dar şi din cauza nerespectării păstrării şi pregătirii alimentelor. Medicii spun că persoanele care prezintă febră, crampe musculare, cefalee, iar pielea capătă o culoare gălbuie ar trebui să se prezinte de urgenţă la doctor pentru un consult. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.