Social

Agricultorii scoşi datori la Sănătate au început să caştige în faţa CAS

Ziarul de Vrancea
16 mar 2014 1463 vizualizări
240 de persoane au reuşit să suspende în instanţă deciziile de impunere, iar unii au obţinut chiar decizii definitive la Galaţi u “este regretabil că mii de viticultori au fost taraţi în Tribunal pentru a-şi căuta dreptatea, iar politicienii, de la stanga la dreapta, deşi s-au lăudat, n-au dorit să rezolve această problemă”, spune unul dintre fermierii care au caştigat anularea datoriilor şi care vrea ca fermierii să boicoteze alegerile de anul acesta

Agricultorii îşi caştigă drepturile în instanţă cu privire la datoriile imputate de instituţiile statului pe patru ani în urmă, pe fondul lacunelor legislative şi a neglijenţei unor funcţionari ai statului. După ce aproape 6.000 de  vranceni au fost scoşi datori la fondul de sănătate de către Curtea de Conturi Vrancea, o parte dintre aceştia şi-au căutat dreptatea în instanţă şi au reuşit să suspende şi chiar să anuleze deciziile în baza cărora urmau să fie executaţi siliţi. Fie că s-au adresat Tribunalului Vrancea, fie că au ajuns la Curtea de Apel Galaţi, persoanele în cauză încep să caştige prin soluţie irevocabilă procesele cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea. La acest moment, în cea mai mare parte, precesele au trecut cu brio faza pe Focşani. Adică, instanţa competentă, cea de la Tribunalul Vrancea, a admis în totalitate plangerile celor ce au dorit să anuleze atat debitele cat şi penalităţile aceesorii acestora impuse de Casa de Sănătate. Se demonstrează asfel că aspectele ridicate de ziarul nostru în această chestiune au fost corecte. Că mare parte din neglijenţa, superficialitatea sau chiar incompetenţa administraţiei se decontează pe spinarea cetăţenilor, în cazul nostru a agricultorilor. Confirmarea acestei stări de lucru vine şi de la Curtea de Apel Galaţi care deja a început să respingă recursurile înaintate de Casa de Sănătate împotriva fermierilor, dandu-le dreptate în continuare celor care lucrează pămantul şi îşi vand recolta cu chitanţă procesatorilor autorizaţi. "Să sperăm că măcar acum Finanţele Publice să ia în considerare aceste decizii definitive şi să nu mai emită la nesfarşit somaţii peste somaţii pentru tot felul de majorări de întarziere sau dobanzi calculate pentru tot felul de timpi intermediari, întreţanînd o atmosferă stresantă, apăsătoare pentru oameni ce îşi apără doar drepturile. Trebuie terminată odată cu mentalitatea asta cu hăituială, cu hărţuirea celor care lucrează în privat.", ne-a declarat unul dintre avocaţii fermierilor.


"Faţă de iresposabilitatea clasei politice, Justiţia a dat un semnal bun"

Un astfel de caz terminat cu bine este şi al fermierului Liviu Gheorghe, care deţine suprafeţe viticole în judeţ. Acesta a primit anul trecut adresă din partea CAS Vrancea prin care a aflat că are de plată o sumă deloc de neglijat şi a luat decizia de a contesta acest act administrativ în justiţie, după ce reclamaţiile administrative i-au fost respinse. La data de 4 septembrie 2013, acţiunea sa avand ca obiect “anulare act administrativ” a ajuns pe rolul instanţei, respectiv a Secţiei a II-a Civilă (Comercială şi de Contencios Administrativ). Pe 21 noiembrie, instanţa a admis acţiunea iniţiată de reclamant şi a admis cererea aşa cum a fost formulată. La decizia Tribunalului a declarat recurs CAS Vrancea. La Curtea de Apel, pe 6 martie 2014, recursul CAS Vrancea a fost respins ca neîntemeiat, decizia fiind definitivă. “Am caştigat definitiv şi irevocabil, dar este regretabil că a trebuit ca mii de viticultori şi nu numai din judeţul Vrancea să fie taraţi pe scările Tribunalului şi să-şi cheltuiască banii cu avocaţii şi cu drumurile pentru a-şi căuta dreptatea, iar politicienii, de la stanga la dreapta, deşi s-au lăudat, n-au dorit să rezolve această problemă administrativ şi politic, punand inutil pe drumuri ataţia fermieri. Era în puterea lor 100% să rezolve problema, dar nu au dorit, din păcate. Aceasta în condiţiile în care judeţul Vrancea are în Parlament un vicepreşedinte la Comisia Juridică şi un preşedinte la Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor. Ar trebui ca toţi viticultorii, fermierii şi agriculturii, la unison, să boicoteze toate alegerile de anul acesta din judeţul Vrancea. Totuşi, faţă de iresposabilitatea clasei politice, mă bucur că Justiţia a dat un semnal bun, că este imparţială, obiectivă şi a funcţionat bine.”, ne-a declarat fermierul Liviu Gheorghe.

240 din cei 6.000 de datornici au dat statul în judecată

“Banca sanitară” a întocmit în luna martie o situaţie cu agricultorii care au obţinut un rezultat favorabil în instanţă şi a trimis-o Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), care se ocupă cu executarea silită a debitorilor. Pană la 1 decembrie 2013 în 240 de situaţii s-a obţinut în instanţă suspendarea deciziilor de impune, însă, pentru moment, puţine sunt soluţiile rămase definitive la Curtea de Apel Galaţi. “Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea a întocmit situaţia dosarelor privind suspendarea deciziilor pentru persoanele care au obţinut venituri agricole, iar aceasta a fost trimisă la Direcţia Regională a Finanţelor Publice Galaţi şi la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice”, ne-a precizat Mihai Copaci, preşedintele director general al CAS Vrancea. În paralel cu fermierii, şi CAS Vrancea se judecă pentru anularea datoriilor agricultorilor către Sănătate, dar pe un alt circuit juridic. După ce Tribunalul Vrancea a decis să suspende decizia dată de Curtea de Conturi Vrancea prin care aproape 6.000 de agricultori erau scoşi datori la Sănătate, Mihai Copaci a solicitat instanţei şi anularea deciziei, pe motiv de încurcături administrative. Cererea este înregistrată la Tribunalul Vrancea, iar următorul termen al procesului este 19 martie. Oficialităţile din Sănătate au contestat faptul că în baza protocolului cu ANAF, CAS avea obligaţia de impunere a veniturilor din agricultură din declaraţia  221 (declaraţia privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit n.r.), iar Curtea de Conturi a impus recuperarea sumelor în baza declaraţiei 205 (declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă şi câştigurile/pierderile realizate n.r.)  depusă la Finanţe de către societăţile comerciale. Reamintim că după ce a fost emis raportul Curţii de Conturi peste 6.000 de vranceni au fost scoşi datori la fondul naţional unic de asigurări de sănătate, suma de recuperat fiind de aproape 8 milioane de lei. Posesori de plantaţii de vie, cultivatori de cereale sau legumicultori, aceştia au fost scoşi datori pentru că ar fi obţinut venituri agricole în perioada 2009 - 2011 fără să achite contribuţia de 5,5% către stat. Sumele au fost calculate pe baza declaraţiilor făcute de procesatorii care au cumpărat cu acte recolta acestor truditori ai pămantului. De precizat că cei care nu au contestat în instanţă datoriile vor fi obligaţi să plătească debitele, dacă nu cumva instituţiile abilitate decid altfel ca urmare a soluţiilor juridice. (R. MANOLACHE, S. VRÎNCEANU, G. SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.