Diferenţa dintre uleiul extravirgin şi cel obţinut din turta de măsline
Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Vrancea a desfăşurat o acţiune de control în judeţ privind respectarea prevederilor legale privind calitatea, modul de comercializare şi etichetare a uleiului de măsline şi a măslinelor. În cadrul tematicii de control, au fost controlaţi 30 comercianţi, la 24 dintre aceştia (80%) constatându-se abateri privind modul de informare a consumatorilor. Pentru abaterile constatate s-au aplicat 17 avertismente şi 12 amenzi în valoare totală de 22 000 lei. Tototdată, s-a dispus oprirea temporară de la comercializare a 25 litri ulei de măsline şi 514 kg măsline, până la eliminarea deficienţelor constatate, după cum se arată într-o informare a inspectorilor de la Protecţia Consumatorilor. Cei de la CJPC spun că au găsit pe rafturile magazinelor etichete cu denumirea incorectă a uleiului de măsline, fapt care crează confuzii asupra naturii produsului. Modul de ambalare/ etichetare a uleiului din turtă de măsline comercializat de un supermarket era necorespunzător, etichetele fiind lipite neglijent, iar ambalajele prezentau urme de deformare. De exemplu, pe ambalajul unor sortimente de măsline era înscrisă frontal sintagma "LIGHT", tradusă în limba română ca fiind "DIETETIC", fără să existe vreo informaţie care să explice ce înseamnă această noţiune, cum ar fi “conţinut redus de sare”, aşa cum s-ar aşteapta cumpărătorul. De asemenea se comercializa pe piaţă ulei de măsline vrac fără afişarea termenului de valabilitate sau a soiului. Şi la măslinele vandute prin diverse magazine nu se prezenta pe etichetă la ce tratament au fost supuse acestea, respectiv înnegrire prin oxidare sau prin saramurare. Comisarii recomandă consumatorilor să acorde atenţie deosebită alegerii produselor, nu neapărat în funcţie de preţ, ci cu precădere în funcţie de calitate şi să ţină cont de informaţiile existente pe etichete. “Ne putem bucura că un ulei de măsline este mai ieftin, dar consumatorii trebuie să ştie că există mai multe sortimente de ulei de măsline, cel mai recomandat fiind uleiul de măsline extravirgin, care este şi cel mai scump, fiind obţinut prin presarea la rece a măslinelor. Acesta nu se pretează prea bine pentru prăjeli, fiind consumat ca atare. Cel mai ieftin este uleiul obţinut din turta de măsline ce rămâne după extracţia uleiului extravirgin, denumit uneori "Di Sansa", acesta fiind de o calitate inferioară. Atenţie la temperatura optimă de depozitare a uleiului de măsline, care este de 15 grade C. La o temperatură inferioară se formează un precipitat albicios care nu modifică, însă, calitatea produsului. Prin readucerea uleiului la temperatura de 150C precipitatul se solubilizează, uleiul prezentând caracteristicile calitative iniţiale.”, spune Dumitru Dilǎ, comisarul şef adjunct al CJPC Vrancea. (C. MARIN)